Zoinos Winery

Ζοίνος

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Η Ήπειρος – η Άπειρος χώρα όπως ήταν γνωστή άλλοτε για το μέγεθος και το μεγαλείο του τοπίου – έχει να επιδείξει εκτός της πλούσιας ιστορίας και μια πλούσια οινική παράδοση. Στην Zoinos Winery η παράδοση αυτή παραμένει ζωντανή και περιμένει τους επισκέπτες να κοινωνήσουν τον Ζιτσιώτικο οίνο.

Ποιο το προφίλ της Zoinos Winery, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Η Zoinos Winery δεν είναι άλλη από τη γνωστή συνεταιριστική οινοποιία Ζίτσα, καμάρι της Ηπείρου με βαθιά στοιχεία εντοπιότητας. Δημιουργήθηκε το 1954 από τους αμπελουργούς της περιοχής που διακρίνονται από ένα ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγαλύτεροι εθνικοί ευεργέτες κατάγονταν από την Ήπειρο…

Η ίδρυση του Συνεταιρισμού σε μια εποχή που είχε ακόμα νωπά τα σημάδια του πολέμου ξεκίνησε με ένα μικρό οινοποιείο αλλά οι αγώνες, οι προσπάθειες και τα ποιοτικά προϊόντα είχαν ως κατάληξη, το 1973, την κατασκευή ενός σύγχρονου οινοποιείου στα πλαίσια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων. Το 1972 η αμπελουργική ζώνη χαρακτηρίζεται Π.Ο.Π. Ζίτσα και το 2006 το οινοποιείο αποσπάται από την Ε.Α.Σ. και δημιουργεί τη σημερινή Zoinos Winery.

Μέσα σε ένα σύγχρονο και εξελισσόμενο περιβάλλον το οινοποιείο αξιοποιεί τα σταφύλια των συνεργαζόμενων αμπελουργών από τις ενδημικές ποικιλίες Ντεμπίνα, Βλάχικο και Μπεκάρι μαζί με τις κοσμοπολίτικες Chardonnay, Traminer, Merlot και Cabernet Sauvignon. Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων σε εδάφη επικλινή στραμμένα προς τη μεριά του Ιονίου όπου οι θαλάσσιοι άνεμοι δημιουργούν ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με τις τοπικές ποικιλίες δίνουν αφρώδη και ήρεμους οίνους (Π.Ο.Π. – Π.Γ.Ε.) αλλά και Ηπειρώτικο μονοποικιλιακό τσίπουρο από την ποικιλία Ντεμπίνα.

Zoinos
Ζοίνος
Ζοίνος

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στη Zoinos Winery;

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου και του αποσταγματοποιείου βρίσκονται 26 χλμ. βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων και είναι ανοιχτές όλο τον χρόνο προσφέροντας υπηρεσίες ξενάγησης στους χώρους παραγωγής. Διαθέτουν, επίσης, εκθεσιακό χώρο όπου ο επισκέπτης μπορεί να ανατρέξει στην ιστορία του κρασιού της Ζίτσας και παράλληλα να πάρει πληροφορίες για τη θέση του κρασιού στην Αρχαία Ελλάδα και την ελληνική μυθολογία. Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με τη γευσιγνωσία οίνων και αποσταγμάτων από τις τοπικές και τις διεθνής ποικιλίες με συνοδεία Ηπειρώτικων εδεσμάτων.

ΓΕΥΣΙΓΝΩΣΙΕΣ:

Μικρή Γευσιγνωσία: 3 € ανά άτομο
Περιλαμβάνει :
• Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και του αποσταγματοποιείου
• Γευσιγνωσία 1 λευκού και 1 ερυθρού οίνου
• Συνοδεία αρτοσκευασμάτων
Μεσαία Γευσιγνωσία: 5 € ανά άτομο
Περιλαμβάνει :
• Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου και του αποσταγματοποιείου
• Γευσιγνωσία 1 λευκού, 1 αφρώδους (λευκό ή ροζέ) και 1 ερυθρού
• Γευσιγνωσία αποστάγματος κλασικού
• Συνοδεία αρτοπαρασκευασμάτων
Μεγάλη Γευσιγνωσία: 10 € ανά άτομο
Περιλαμβάνει :
• Ξενάγηση στους χώρους του οινοποιείου, του αποσταγματοποιείου και του αμπελώνα
• Γευσιγνωσία 2 λευκών (ένα ήρεμο & ένα αφρώδες), 1 ροζέ (ήρεμο ή αφρώδες) και 1 ερυθρού παλαιωμένου
• Γευσιγνωσία Ηπειρώτικου τσίπουρου παλαιωμένου
• Συνοδεία κρύου πιάτου 4 ατόμων (Ηπειρώτικα εδέσματα & πίτες)

Οι χώροι ξενάγησης του οινοποιείου και της γευσιγνωσίας είναι κατάλληλοι για ΑΜΕΑ.
Σε όλους τους επισκέπτες γίνονται ειδικές τιμές στα κρασιά και στα αποστάγματα.
Η Zoinos Winery κατέχει το σήμα του Επισκέψιμου Οινοποιείου.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα με Παρασκευή: 09.00 έως 14.00
Σάββατο και Κυριακή: κατόπιν συνεννοήσεως
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Ζίτσα, τ.κ. 44003 – Ιωάννινα, Ήπειρος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνα: 2658022297, 2651066055 • Email: info@zoinos.gr • Website: www.zoinos.gr

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Το λευκό «Επιλογές Ντεμπίνα» και το ερυθρό Βλάχικο που θα ικανοποιήσουν σίγουρα όλα τα γούστα!

«Επιλογές Ντεμπίνα», Ζοίνος

Η λευκή ετικέτα «Επιλογές Ντεμπίνα» είναι ένας ξηρός οίνος με την ένδειξη Π.Ο.Π. Ζίτσα, από σταφύλια της ομώνυμης ποικιλίας που απαντάται μόνο στην περιοχή της Ηπείρου και δη στη Ζίτσα και τα οποία καλλιεργούνται βιολογικα και προέρχονται από την ορεινή αμπελουργική ζώνης της περιοχής Πουριά. Έχει χρυσοκίτρινο χρώμα με πρασινωπές ανταύγειες και μύτη πολύπλοκη με λεπτά φρουτώδη αρώματα μήλου, αχλαδιού και κίτρου συνοδευόμενα από νότες ανθέων εσπεριδοειδών. Στο στόμα αφήνει μια αίσθηση πλούτου και στρογγυλάδας από τη σύντομη παραμονή με τις οινολάσπες και μία οξύτητα διακριτική που συμμετέχει στη γευστική ισορροπία. Όλο αυτό το πολυσύνθετο πορτρέτο καταλήγει σε μία επίγευση από νύξεις λευκόσαρκου ροδάκινου, ενώ του δίνει τη δυνατότητα να γίνει ένας ευγενικός συνοδός αρκετών πιάτων όπως λευκά κρέατα με κίτρινες σάλτσες, ψητά σχάρας και φυσικά τις αγαπημένες όλων Ηπειρώτικες πίτες.

Vlachiko, Zoinos

Το Βλάχικο είναι μια ερυθρή γηγενής ποικιλία – που συναντάται μόνο στην Ηπείρο – την οποία καλλιεργεί και εμφιαλώνει η Zoinos Winery κάτω από την ένδειξη Π.Γ.Ε. Ιωάννινα. Το κρασί που παλαιώνει για 12 μήνες σε δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια και παραμένει για 12 ακόμα μήνες στη φιάλη, φτάνει στο ποτήρι μας με ένα λαμπερό ρουμπινί χρώμα μετρίου βάθους. Η μύτη έχει αποκτήσει ένα έντονο μπουκέτο φρούτων και μπαχαρικών στο οποίο εύκολα μπορούν να ξεχωρίσουν τα κόκκινα φρούτα, τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, το μαύρο πιπέρι και η σοκολάτα. Η μακρά παλαίωση έχει εμπλουτίσει το κρασί με βελούδινη γεύση καθώς οι τανίνες κάνουν διακριτικά την παρουσία τους, ενώ η επίγευση είναι ευχάριστη και ακολουθείται από ώριμες νότες φρούτων και κάστανου. Είναι ένα πλούσιο κρασί που αγαπάει τα κόκκινα κρέατα, ψητά ή μαγειρευτά, το ριζότο με μανιτάρια, τα ώριμα κίτρινα τυριά και φυσικά τα αλλαντικά.

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Η Ήπειρος υπήρξε σε όλη την ιστορία της ένας ιδιαίτερος χώρος: έγινε βασίλειο ονομαστό με τον Πύρρο, πασαλίκι με τον Αλή Πασά και πεδίο ηρωικών μαχών το 1940. Όλα αυτά έχουν αφήσει τα σημάδια τους στον τόπο και οι τουριστικές διαδρομές είναι πάρα πολλές.

Στη Ζίτσα, ο επισκέπτης μπορεί να δει την Αρχαία Πασσαρώνα στην περιοχή του χωριού Μεγάλο Γαρδίκι του Δήμου Ζίτσας, 10-11 χλμ. βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, όπου σώζονται κατάλοιπα οχυρωμένης αρχαίας πόλης, ενώ στις παρυφές του λόφου, 2 χλμ. βόρεια της ακρόπολης, σώζονται λείψανα αρχαίου ναού. Μέσα στο χωριό θα μπορέσει να επισκεφτεί την Πινακοθήκη Χαρακτικής, δημιούργημα του σπουδαίου Ζιτσαίου ζωγράφου Κώστα Μαλάμου (1913 – 2007) μοναδική στο είδος της σε ολόκληρη την Ελλάδα. Περιλαμβάνει μόνιμη έκθεση 425 έργων που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα έως και σήμερα.

Αφήνοντας πίσω τη Ζίτσα με προορισμό την πόλη των Ιωαννίνων, ο επισκέπτης θα βιώσει το παρελθόν, καθώς η πόλη με την καστροπολιτεία της έχει διατηρήσει τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά της ανέπαφα. Το κάστρο των Ιωαννίνων χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ενώ στο ίδιο αυτό κάστρο έζησε και ο Αλή Πασάς. Το υγρό στοιχείο κάνει έντονη την παρουσία του. Οι παραλίμνιες προκυμαίες της Παμβώτιδας προσφέρονται για περίπατο αλλά και γαστρονομικές παύσεις στα μικρά μαγαζιά και εστιατόρια. Μέσα στη λίμνη βρίσκεται το νησί που κατοικείται από ψαράδες, σε απόσταση μόλις 10 λεπτά με τα καραβάκια. Όχι μακριά, ο δρόμος γύρω από τη λίμνη, οδηγεί σε ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της Ευρώπης, το Πέραμα, με ιστορία 1,5 εκατομμυρίων ετών, ενώ 14 χλμ. νότια των Ιωαννίνων βρίσκεται το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη, γνωστό επίσης και ως Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων, που ζωντανεύει μέσα από τα εκθέματά του ιστορικά γεγονότα της Ελλάδας.

Τέλος, η τέχνη της αργυροχρυσοχοΐας των Ιωαννίνων είναι από τις σπουδαιότερες εκφάνσεις του ντόπιου πολιτισμού. Τα συρμάτινα ή χυτά κοσμήματα της Ηπείρου, τα περίφημα «τζοβαΐρια», ήταν ξακουστά και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Λεπτοδουλεμένα σκουλαρίκια, περίτεχνες καδένες, βαρύτιμες πόρπες αλλά και διακοσμητικά αντικείμενα από ασήμι είναι κάποια μόνο από τα χειροτεχνήματα που μπορούν οι επισκέπτες να θαυμάσουν και φυσικά να αποκτήσουν στην αγορά των Ιωαννίνων.
For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!