10 κρασιά που δεν πρέπει να χάσεις από τα φετινά «ΒΟΡΟΙΝΑ» στην Αθήνα!

Voroina 2020

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Για όποιον δεν ξέρει, τα ΒΟΡΟΙΝΑ είναι η ετήσια παρουσίαση των οινοποιείων της Βόρειας Ελλάδας στην Αθήνα, η οποία φέτος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Grande Bretagne, στο Σύνταγμα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δημοφιλή εκδήλωση γευσιγνωσίας που διοργανώνει η ένωση των «Οινοποιών Βορείου Ελλάδος» και έχει σαν στόχο να «ταξιδέψει» τους επισκέπτες – επαγγελματίες και καταναλωτές – στα αμπελοτόπια του βορειοελλαδίτικου αμπελώνα, να τους συστήσει με τους δημιουργούς των κρασιών και να τους ενημερώσει για τον τρύγο του 2019, δείγματα του οποίου θα μπορέσουν να δοκιμάσουν στην εκδήλωση.

Για όποιον ξέρει, συνήθως αυτού του τύπου εκδηλώσεις είναι αρκετά πλούσιες σε «υλικό»,.τόσο που οι πιθανότητες να καταφέρει κάποιος να γυρίσει όλα τα stands και να δοκιμάσει όλα τα προϊόντα να θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας. Αυτή η φορά όμως δεν θα είναι όπως οι προηγούμενες αφού το D-FiLES «έβαλε πλάτη» συγκεντρώνοντας κάποια αγαπημένα οινοποιεία που θα βρίσκονται στην Μεγάλη Βρεταννία,.ανακαλύπτοντας τι καλούδια θα φορτώσουν μαζί τους στις «βαλίτσες» και μαθαίνοντας μερικές από τις οινικές τους προτάσεις που πρέπει οπωσδήποτε να τους ρίξουμε και μία δεύτερη… γουλιά!

Κουρίτες, Αμπελώνες Καμκούτη

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ ΚΑΜΚΟΥΤΗ @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Δυο χιλιόμετρα πριν την είσοδο στο Βελβεντό,.στην περιοχή Κουρίτες και σε υψόμετρο 400 μέτρων βρίσκεται φυτεμένος ο αμπελώνας της οικογένειας Καμκούτη να αγναντεύει τις παρυφές των Δυτικών Πιερίων από την μία και τη λίμνη του Πολυφύτου από την άλλη. Σε αυτήν την γραφική τοποθεσία, ανάμεσα στα αμπέλια το 2004 δημιουργήθηκε μία σύγχρονη καθετοποιημένη οινοποιητική μονάδα που χαρίζει ξεχωριστούς οίνους χάρις στο ευεργετικό μικρόκλιμα που ωριμάζουν τα σταφύλια τους:.γλυκές θερμοκρασίες από τη λίμνη παράλληλα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες από τον ορεινό όγκο. Μετρώντας πάνω από 100 έτη αμπελουργικής και οινοποιητικής παράδοσης ο Αμπελώνας Καμκούτη θα σε περιμένει στο stand του – και γιατί όχι; – και στο δυτικομακεδονίτικης αρχιτεκτονικής πετρόκτιστο οινοποιείο του,.για να γνωρίσεις και να γευτείς από κοντά αυτήν τη μοναδικότητα των κρασιών της περιοχής της Κοζάνης.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Στην έκθεση θα έχεις την ευκαιρία να πάρεις μία γεύση από όλη την γκάμα των κρασιών του κτήματος στις σοδειές που κυκλοφορούν,.όπως τους λευκούς «Κουρίτες 2019» (ένα blend Μαλαγουζιάς με Chardonnay), τη μονοποικιλιακή αρωματική Μαλαγουζιά του 2019, το Ροζέ της εταιρείας εσοδείας 2018 (ένα blend Cabernet Franc με Μαλαγουζιά),.τους ερυθρούς «Κουρίτες 2016» (ένα blend Ξινόμαυρου, Cabernet Sauvignon και Merlot) και τέλος τον Τσαπουρνάκο του 2017, μία μοναδικά ξεχωριστή ερυθρή γηγενής ποικιλία.

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Την ετικέτα «Κουρίτες» του 2016 στην ερυθρή της εκδοχή. Το δικό μας λατρεμένο Ξινόμαυρο συνεργάζεται με τα κοσμοπολίτικα αγαπημένα Cabernet Sauvignon και Merlot (σε αναλογίες 40% – 30% – 30% αντιστοίχως) για να σου προσφέρει ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Βελβεντό. Για την δημιουργία του πραγματοποιήθηκε κλασική ερυθρή οινοποίηση των σταφυλιών,.την οποία ακολούθησαν 14 μήνες ωρίμανσης του κρασιού σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα φτάνει στο ποτήρι σου στους 13% αλκοολικούς βαθμούς με ιδανική θερμοκρασία απόλαυσης τους 16 – 18ºC,.διαθέτοντας ένα βαθύ πορφυρό χρώμα. Στη μύτη πάνε κι έρχονται αρώματα φρούτων του δάσους όπως το βατόμουρο και το κεράσι,.παρέα με νύξεις δαμάσκηνου, νότες καπνού, δέρματος και μανιταριού σε φόντο γλυκών μπαχαρικών. Στο στρογγυλό του στόμα σε περιμένουν μαλακές τανίνες, μέτρια οξύτητα και επίγευση μακράς διάρκειας,.που θα σου ανοίξουν την όρεξη για κόκκινα κρέατα, λουκάνικα ή/και ζυμαρικά.

Λευκός, Κτήμα Φουντή

ΚΤΗΜΑ ΦΟΥΝΤΗ @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: 4km έξω από την πόλη της Νάουσας, στο μαγευτικό φυσικό περιβάλλον της Νέας Στράντζας βρίσκεται το Κτήμα Φουντή,.μία σύγχρονη οικογενειακή μονάδα η οποία με ιδρυτή τον Νικόλαο Φουντή ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992. Με τους αμπελώνες να βρίσκονται στην καρδιά μίας εκ των σημαντικότερων αμπελουργικών ζωνών της Ελλάδας και σε υψόμετρο 175 μέτρων,.έρχεται σήμερα να σε εντυπωσιάσει με μερικά από τα πιο δυνατά Ξινόμαυρα της αγοράς, πράγμα απολύτως λογικό αν συλλογιστεί κανείς την εξειδίκευση του κτήματος πάνω σε αυτήν την ποικιλία:.το 90% της παραγωγής προέρχεται από Ξινόμαυρο το οποίο δίνει μία γκάμα πολύ διαφορετικών προϊόντων – τρεις ερυθρούς οίνους, δύο λευκούς και έναν ροζέ. Παράλληλα με τις οινοποιητικές δραστηριότητες,.το Κτήμα Φουντή αποτελεί μέλος της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» και είναι επισκέψιμο για σένα που θέλεις να γνωρίσεις από κοντά το γοητευτικό κόσμο του Ξινόμαυρου.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ:.Στην έκθεση θα έχεις τη δυνατότητα να δοκιμάσεις όλες τις χρωματικές εκφάνσεις που μπορεί να αποδώσει μία από τις πιο εμβληματικές ποικιλίες της Ελλάδας,.το Ξινόμαυρο. Ο blanc de noir «Τρυγίας 2017»,.το «Ροζέ Φουντή 2019» και τα ερυθρά κρασιά «Ναουσαία 2015» και «Κτήμα Φουντή 2015» θα σε περιμένουν να σε γοητεύσουν. Μαζί τους το «Λευκός Φουντή 2019» από Ξινόμαυρο και Malvasia Aromatica και ο ερυθρός «Ονειρικός 2007»,.ένα blend Ξινόμαυρου και Μerlot.

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ:.Τον Λευκό Φουντή 2019, ένα συνδυασμό δύο ποικιλιών, Ξινόμαυρου με Malvasia Aromatica σε αναλογίες 60% – 40% αντίστοιχα. Οι δύο ποικιλίες οινοποιούνται ξεχωριστά (καθότι τρυγούνται σε διαφορετικές χρονικές στιγμές) με τη μέθοδο της λευκής οινοποίησης και έρχονται σε επαφή μεταξύ τους για πρώτη φορά μετά από την αποζύμωση του Ξινόμαυρου. Και στις δύο πραγματοποιείται προζυμωτική απολάσπωση, ενώ ο οίνος ωριμάζει για 2 μήνες με τις οινολάσπες του σε ανοξείδωτη δεξαμενή. Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Ένα κρασί 12% vol,.ανοιχτού λεμονί χρώματος που στη μύτη του θα ανακαλύψεις ποικιλία αρωματικών στοιχείων ξεκινώντας από νότες λουλουδιών.και συνεχίζοντας με νύξεις ώριμων λευκόσαρκων φρούτων. Στο στόμα μία υψηλή οξύτητα – δώρο του Ξινόμαυρου – δίνει ένα τόνο ζωντάνιας,.ισορροπώντας άριστα με το γεμάτο σώμα, ενώ η συνολική εικόνα ολοκληρώνεται από μία πλούσια αρωματική επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Aphrodite, Ελινός - Οινοποιείο Ταραλά

ΕΛΙΝΟΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΑΡΑΛΑ @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Μπορεί το σημερινό οινοποιείο που εδρεύει στη Φυτειά Ημαθίας, να ξεκίνησε τη λειτουργεία του σχετικά πρόσφατα,.το 2007, αλλά η οικογένεια Ταραλά είναι παλιά γνώριμη με την καλλιέργεια της αμπέλου. Η ιστορία ξεκινάει στα τέλη του 19ου αιώνα όταν η οικογένεια με την ανταλλαγή των πληθυσμών ταξίδεψε από την Ανατολική Ρωμυλία φέρνοντας μαζί της στις «αποσκευές».της εμβολιασμένα αμπέλια τα οποία και εγκατέστησε στην Αγία Βαρβάρα. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε σαν αποτέλεσμα το άδοξο τέλος της τότε επιχείρησης, όμως το μεράκι για το κρασί και το αμπέλι σιγόβραζε μέσα στον Δημήτρη Ταραλά,.ο οποίος δημιούργησε σιγά σιγά έναν ιδιόκτητο βιολογικό αμπελώνα άνω των 100 στρεμμάτων που μετράει ήδη 40 χρόνια ζωής και βρίσκεται στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, σε υψόμετρο 350 μέτρων. Το μεγαλύτερο τμήμα του αμπελώνα βρίσκεται στην περιοχή Πολλά Νερά όπου το Ξινόμαυρο νιώθει «σαν το σπίτι του»,.ενώ ταυτόχρονα εκτός από κρασί το κτήμα παράγει και άλλα προϊόντα της αμπέλου, όπως αμπελόφυλλα.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Το stand του οινοποιείου θα αποτελεί ένα tribute στην ερυθρή πολυαγαπημένη ελληνική ποικιλία Ξινόμαυρο,.η οποία θα φορέσει όλες τις καλές τις «φορεσιές» για χατίρι σου μόνο. Θα τη βρεις στη ξεχωριστή λευκή της εκδοχή με το Blanc de Noir της εσοδείας 2017,.στην κλασική κόκκινη της μορφή μέσα από το ερυθρό του έτους 2015 του κτήματος αλλά και σε μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση: οινοποιημένη σε αφρώδες ερυθρό κρασί.

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ:.Τον ερυθρό αφρώδη οίνο από 100% Ξινόμαυρο που ακούει στο όνομα Aphrodite και παράγεται από βιολογικά αμπέλια ηλικίας 35 – 40 έτη περίπου. Για τη δημιουργία του πραγματοποιήθηκε 5ήμερη κρυοεκχύλιση και μία πρώτη ζύμωση χωρίς τα στέμφυλα. Ακολούθησε μια 10ήμερη παραμονή του κρασιού βάσης με τις οινολάσπες και στη συνέχεια μία δεύτερη ζύμωση στη δεξαμενή,.στην οποία οφείλεται και η ύπαρξη αφρού στο τελικό προϊόν. Αυτή η δεύτερη ζύμωση διάρκειας 2 μηνών έδωσε τελικά ένα κρασί 12,5% vol με φωτεινό ρουμπινί χρώμα και βιολετί ανταύγειες. Η πλούσια φρουτώδης μύτη του που αποπνέει αρώματα βατόμουρου, ώριμου κράνου μαζί με νότες φρεσκοτριμμένου πιπεριού και το στρογγυλό του στόμα,.γεμάτο, με πλούσιο αφρισμό ολοκληρώνεται με μία μακριά εκρηκτική επίγευση, απόλυτα ταιριαστή με το όνομά του…

Βλάχικο, Ζοίνος @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ZOINOS WINERY @ ΒΟΡΟΙΝA 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ:.Το ανήσυχο και φιλοπρόοδο πνεύμα των αμπελουργών της Ηπείρου είχε σαν αποτέλεσμα το 1954 τη δημιουργία της συνεταιριστικής οινοβιομηχανίας Ζοίνος (γνωστή παλαιότερα ως Ζίτσα από το όνομα της περιοχής) η οποία στις μέρες μας αποτελεί ένα πραγματικό πρότυπο συνεταιρισμού. Στα «χέρια» της διαθέτει έναν οινικό θησαυρό αφού στην ορεινή αμπελουργική ζώνη της Ζίτσας φιλοξενούνται 3 ξεχωριστές ενδημικές ποικιλίες,.που καλλιεργούνται μόνο στην Ήπειρο: τη λευκή Ντεμπίνα και τις ερυθρές Βλάχικο και Μπεκάρι. Με τα κλήματα να βρίσκονται σκαρφαλωμένα στα 700 μέτρα υψόμετρο και να δέχονται την ευεργετική επίδραση των θαλάσσιων ανέμων από το Ιόνιο παρουσιάζουν μοναδικές οινικές προτάσεις,.οι οποίες συνοδεύονται και από τρία αποστάγματα – ένα παλαιωμένο τσίπουρο 12 μηνών,.ένα παλαιωμένο τσίπουρο 6 ετών και ένα χωρίς παλαίωση – που φέρουν το σήμα της Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ:.Όλη η γκάμα των οίνων του οινοποιείου που μετράει 15 ετικέτες – όποια κι αν είναι τα γούστα του ουρανίσκου σου σίγουρα θα βρεις κάτι που θα τον ικανοποιήσει. Το stand της Ζοίνος εκείνη την ημέρα θα είναι το καταλληλότερο σημείο για να γνωρίσεις κάθε έκφραση της λευκής Ντεμπίνας μέσα από τις ετικέτες «Ζίτσα» (ημιαφρώδης),.«Ζίτσα Classico» (ξηρός), «Επιλογές Ντεμπίνα» (ξηρός, βιολογικός), «Debina Respect» (ξηρός, orange) και «Ηπειρωτικό Κλήμα» (ημίξηρος, blend με λευκές ηπειρωτικές ποικιλίες). Μαζί τους τα «Aurelia» (ροζέ αφρώδης από Βλάχικο, Μπεκάρι, και Ντεμπίνα),.«Σείριος» (ροζέ ημίξηρος από Βλάχικο και Μπεκάρι), «Αρκτούρος» (ερυθρός ξηρός από Βλάχικο, Μπεκάρι και Cabernet Sauvignon) και το μονοποικιλιακό «Βλάχικο» (ερυθρός ξηρός).

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Τον ερυθρό ξηρό παλαιωμένο οίνο από 100% Βλάχικο,.μια γηγενή ποικιλία που καλλιεργείται στη λοφώδη περιοχή της Ζίτσας με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Ιωάννινα. Για τη δημιουργία του πραγματοποιείται κρυοεκχύλιση πριν τη ζύμωση και ωρίμαση σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια για 12 μήνες. Όλα τα παραπάνω, μαζί με μία ακόμα 12μηνη παραμονή στη φιάλη στην κάβα του οινοποιείου,.δίνουν ένα κρασί 12% vol με λαμπερό μέτριας έντασης ρουμπινί χρώμα. Στην αρωματική του παλέτα θα ανακαλύψεις έντονες νότες κόκκινων φρούτων, αποξηραμένων δαμάσκηνων,.μαύρου πιπεριού και σοκολάτας, ενώ στο στόμα του θα σε συγκινήσουν οι διακριτικές τανίνες και η δροσιστική του οξύτητα.

Syrah, Κτήμα Φλοριάν

DOMAINE FLORIAN @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Στην περιοχή του Τρίλοφου, σε έναν από τους λόφους που περιβάλλουν τον Θερμαϊκό κόλπο νοτιοανατολικά του κέντρου της Θεσσαλονίκης,.βρίσκεται το οικογενειακό boutique οινοποιείο του Κτήματος Φλοριάν. Εκεί, σε ένα όμορφο τοπίο με θέα τον Όλυμπο, οι αμπελώνες του κτήματος φιλοξενούν μία μεγάλη γκάμα ελληνικών, ξένων, λευκών και ερυθρών ποικιλιών,.οι οποίες χάρις στο ιδιαίτερο μικρόκλιμα της χερσονήσου της Επανομής ξεχωρίζουν για τον αυθεντικό τους χαρακτήρα. Παντρεύοντας τη μακρά αμπελοκαλλιεργητική παράδοση της οικογένειας με τις σύγχρονες οινοποιητικές τεχνικές το κτήμα δημιουργεί με ελάχιστες παρεμβάσεις και ήπιες μεθόδους μερικές ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ετικέτες,.ενώ παράλληλα στο αγρόκτημά του παράγονται εξαιρετικά ελαιόλαδα, μέλι αλλά και διάφορα ελληνικά αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, λεβάντα και θυμάρι.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Στον πάγκο του Domaine Florian θα σε περιμένουν προφυλαγμένα μέσα στις κομψές τους αρτίστικες φιάλες το «Τerzetto 2017» (ένα blend Μαλαγουζιάς με Ασύρτικο),.τα μονοποικιλιακά Sauvignon Blanc και Chardonnay και τα δύο από τον τρύγο του 2016, το κρασί «Rondo Blanc» του 2017,.ένα Rose Syrah εσοδείας 2018, το ερυθρό Syrah 2014 και μία demi sec ετικέτα – όνομα και πράγμα! – από την ποικιλία Chardonnay, το «Casanova 2012».

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Το Syrah (14% vol) της εσοδείας 2014 που έχει βραβευτεί με χρυσό μετάλλιο στο «Διεθνή Διαγωνισμό Οίνων Θεσσαλονίκης 2018» αλλά και στον «PAR Wine Award International 2017». Πρόκειται για ένα βιολογικό αφιλτράριστο ξηρό κρασί με βαθύ πυκνό ιώδες χρώμα και βιολετί ανταύγειες. Για τη δημιουργία του πραγματοποιείται ολοκλήρωση της ζύμωσης σε barriques – μισά καινούρια και τα υπόλοιπα δεύτερης χρήσης – όπου,.μετά το πέρας και της μηλογαλακτικής ζύμωσης, παραμένει σε αυτά για συνολικά 18 μήνες. Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται με ακόμα ένα έτος παλαίωση στη φιάλη στα κελάρια του οινοποιείου πριν διοχετευτεί στην αγορά. Στη μύτη θα ανακαλύψεις ένα έντονα αρωματικό μπουκέτο βύσσινου, φραγκοστάφυλου, αποξηραμένων φρούτων (με κυρίαρχο το δαμάσκηνο) και μαύρης σοκολάτας δίπλα από όμορφες νύξεις βανίλιας και καραμέλας. Στο στόμα δώσε βάση στο ρωμαλέο χαρακτήρα του, την καλοσχηματισμένη μέτρια τανική δομή του και τις νότες σταφίδας,.ώριμου μαύρου κερασιού, κακάου, καφέ, κέδρου, κανέλας και πιπεριού. Μια αναζωογονητική οξύτητα και μία πικάντικη επίγευση μεγάλης διάρκειας ολοκληρώνουν το γευστικό τοπίο.

Metamorphoses, Κτήμα Στεργίου

ΚΤΗΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Με τον ιδιόκτητο αμπελώνα του εγκατεστημένο στο χωριό Μεταμόρφωση, στους πρόποδες τους όρους Βιτσίου και σε υψόμετρο 670 – 800 μέτρων στη νότια πλαγία απέναντι από τη λίμνη της Καστοριάς,.το Κτήμα Στεργίου με περίσσιο μεράκι αναβιώνει τη μακραίωνη παράδοση της περιοχής στην καλλιέργεια των αμπελιών και την παραγωγή οίνου. Στα διαλεχτά αυτά ιστορικά χώματα της Μακεδονίτικης γης, η οικογένεια Στεργίου επιδιώκει με τον 60 στρεμμάτων βιολογικής καλλιέργειας (από το 1998) πιστοποιημένο αμπελώνα της την παραγωγή εκλεκτών προϊόντων με γνώμονα πάντα την ισορροπία ανάμεσα στη φύση και τον άνθρωπο. Η αύρα της λίμνης επηρεάζει θετικά το terroir του αμπελώνα,.την ίδια στιγμή που δημιουργεί μία όμορφη εικόνα για το οινοποιείο, το οποίο σε προσκαλεί να το επισκεφτείς και να γευτείς τα αρώματα του τόπου από κοντά.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Το ποτήρι σου θα γεμίσουν 6 μοναδικές προτάσεις του κτήματος, όπως η «Ασπρη Πέτρα 2019» ένας λευκός ξηρός οίνος από Sauvignon Blanc και Riesling, το «Metamorphoses 2017» ένα λευκό ξηρό από Ασύρτικο και Riesling, το «Ορεστίς 2018» ροζέ ημίξηρο από Cabernet Sauvignon,.το «Κτήμα Στεργίου 2016» ξηρό ερυθρό συνδυασμός Ξινόμαυρου,.Cabernet Sauvignon και Merlot και η «Κόκκινη Πέτρα 2015» μία ερυθρή ξηρή ετικέτα blend Cinsault, Cabernet Sauvignon και Merlot. Και όπως θα είσαι εκεί, να μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις και το Riesling του 2018 που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο!

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Το Metamorphoses (13,5% vol) εσοδείας 2017, ένα ξηρό blend Ασύρτικου 85% με Riesling 15% για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί προζυμωτική κρυοεκχύλιση, σταδιακή ανάδευση των λεπτών οινολασπών και ένας χρόνος παλαίωσης στη φιάλη. Θα το ξεχωρίσεις για το λαμπερό αχνοκίτρινο χρώμα του με τις γκριζωπές ανταύγειες, την έντονα φρουτώδη μύτη εσπεριδοειδών, πράσινου μήλου, χαμομηλιού πλάι από νύξεις μεταλλικότητας,.κιτρινόσαρκου ροδάκινου, γιασεμιού και βασιλικού και το λιπαρό γεμάτο στόμα του με τη δροσιστική οξύτητα και τη μακριά επίγευση. Το όνομα αυτού του κρασιού δεν είναι τυχαίο αλλά διαλέχθηκε ειδικά για να περιγράψει το στοίχημα του οινοποιείου να παντρέψει δύο ποικιλίες με δυνατές προσωπικότητες που απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την γενέτειρά τους:.το Ασύρτικο που προηγουμένως δεν είχε καλλιεργηθεί ποτέ στην Καστοριά και το Riesling που είχε ήδη δοκιμασθεί με επιτυχία από το κτήμα.

Avaton, Κτήμα Γεροβασιλείου @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΚΤΗΜΑ ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΕΙΟΥ @ ΒΟΡΟIΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: To 1981, στις πλαγιές της Επανομής, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου δημιούργησε αυτό που έμελλε να ανακηρυχθεί από το αμερικάνικο περιοδικό «Wine&Spirits» για 7 έτη ως οινοποιείο της χρονιάς και άλλη μία από το «Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques» ως Ευρωπαϊκό οινοποιείο της χρονιάς. Εκεί, ο φροντισμένος αμπελώνας πλαισιώνει το κτήμα με ελληνικές και ξένες ποικιλίες που μεγαλώνουν κάτω από φροντίδα και συνεχείς πειραματισμούς,.με τελικό στόχο την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων με τα τυπικά χαρακτηριστικά του terroir της περιοχής. Επιπλέον, η αγάπη του κ. Γεροβασιλείου για την ανάδειξη της οινικής κουλτούρας προχώρησε ένα βήμα παραπέρα με τη δημιουργία ενός Μουσείου Οίνου στην καρδιά του οινοποιείου,.το οποίο καταφέρνει να σε ταξιδέψει μέσα στην παγκόσμια αμπελοοινική ιστορία.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Στα λευκά το «Κτήμα Γεροβασιλείου 2019» (Μαλαγουζιά – Ασύρτικο) και τα μονοποικιλιακά Μαλαγουζιά 2019, Sauvignon Blanc 2018, Chardonnay 2018 και Viognier 2018. Για εσένα λάτρη των ροζέ θα σε περιμένει ένα 100% Ξινόμαυρο, ενώ από ερυθρά κρασιά το «Κτήμα Γεροβασιλείου 2018» (Syrah – Merlot – Λημνιό), το Avaton 2017 (Λημνιό – Μαυροτράγανο – Μαυρούδι),.το Evangelo 2017 (Syrah – Viognier) και το μονοποικιλιακό Syrah 2016. Τέλος, μιας και η Μαλαγουζιά είναι στενά συνδεδεμένη με το κτήμα (γνώριζες ότι οινοποιήθηκε πρώτη φορά από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου;) θα βρεις και μία γλυκιά της εκδοχή εσοδείας 2016 από υπερώριμα σταφύλια.

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Το Avaton 2017, που μόλις άφησε την «αγκαλιά» του οινοποιείου και κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά! Πρόκειται για ένα ερυθρό ξηρό κρασί από τρεις ελληνικές ποικιλίες Λημνιό (85%),.Μαυροτράγανο (10%) και Μαυρούδι (5%) με την πρώτη να αναφέρεται ως η αρχαιότερη ποικιλία της Ελλάδας που είναι σε παραγωγή μέχρι σήμερα. Για τη δημιουργία αυτής της ετικέτας πραγματοποιούνται αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση σε ειδικές δρύινες δεξαμενές,.που ακολουθούνται από την ωρίμανση του κρασιού σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 – 18 μήνες. Το ποτήρι σου θα πλημυρίσει ένα κρασί με λαμπερό βαθύ πορφυρό χρώμα και σύνθετο αρωματικό μπουκέτο ώριμων φρούτων όπως το βατόμουρο και η σταφίδα σε φόντο μπαχαρικών, καφέ και κακάο. Στο στόμα ευγενικές τανίνες ισορροπούν με το πλούσιο φρούτο και καταλήγουν μαζί σε μία κομψή μπαχαρώδη επίγευση.

Ερυθρός, Κτήμα Κατσαρού

ΚΤΗΜΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην περιοχή Κρανιά,.όπου σε υψόμετρο μεταξύ 650 και 820 μέτρων ο Δημήτρης Κατσαρός θέλησε να ξαναζωντανέψει τον αμπελοοινικό πλούτο της περιοχής,.δημιουργώντας τον ιδιόκτητο βιολογικό του αμπελώνα. Σε αυτό το σημείο, σκαρφαλωμένα στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, τα αμπέλια του Κτήματος Κατσαρού επωφελούνται από τους ανέμους του Αιγαίου και τις μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες,.δίνοντας οίνους που χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα και φινέτσα αρωμάτων, γεμάτο σώμα και πολύ καλές οξύτητες. Σήμερα, στο τιμόνι βρίσκεται ο Ευριπίδης Κατσαρός που συνεχίζει αυτήν την οικογενειακή παράδοση διατηρώντας την αρχική ποικιλιακή γκάμα και επεκτείνοντάς τη με νέες ετικέτες όπως ένα μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του, με κυρίως εξαγωγική κατεύθυνση.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Θα μπορέσεις να γνωρίσεις (ή να ξαναθυμηθείς) και να απολαύσεις όλες τις ετικέτες του οινοποιείου, οι οποίες παράγονται αποκλειστικά από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας στον πιστοποιημένο ιδιόκτητο αμπελώνα του κτήματος. Θα σε περιμένουν ένα Chardonnay του 2011, ένα Merlot του 2012,.το «Valos Xinomavro 2016» και το ερυθρό «Κτήμα Κατσαρού» (Cabernet Sauvignon – Μerlot) στις χρονιές 2014 και 2015.

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Το ερυθρό Κτήμα Κατσαρού, ένα blend Cabernet Sauvignon και Μerlot σε αναλογίες 80% και 20% αντιστοίχως, της εσοδείας του 2015,.μίας μεγάλης και εξαιρετικής χρονιάς για την συγκεκριμένη ετικέτα. Η πρώτη ύλη για το κρασί αυτό προέρχεται από το παλαιότερο κομμάτι του αμπελώνα του κτήματος, για αυτό άλλωστε αποτελεί και την ναυαρχίδα του. Τα σταφύλια συλλέγονται με φροντίδα από τα 550 και 700 μέτρα υψόμετρο.όπου καλλιεργούνται και παραμένουν μετά την οινοποίησή τους σε μικρά βαρέλια επιλεγμένης γαλλικής δρυός για 18 μήνες. Πριν στολίσει με την παρουσία του τα ράφια των καταστημάτων θα παραμείνει για ακόμα δύο χρόνια στην κάβα του οινοποιείου. Διαθέτει ένα βαθύ πορφυρό χρώμα, μία πληθωρική αρωματική παλέτα φραγκοστάφυλου, βύσσινου, μαύρου κερασιού σε συνδυασμό με νότες μελανιού και βουτύρου,.ένα παχύ στόμα με βελούδινες τανίνες και μια μακρά επίγευση. Σημείωσε ότι η χρονιά του 2015 είναι αυτή που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2020,.οπότε θα μπορέσεις να τη γευτείς για πρώτη φορά στην έκθεση. Γίνεται να τη χάσεις;

Άβατον Gold Selection, Τσάνταλη @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

TSANTALI @ BΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Τι να πει κανείς για την εταιρεία Tsantali που να μην είναι ήδη γνωστό; Ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά brand names, που έκανε την είσοδό του στην αμπελοκαλλιέργεια,.την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων πριν από 125 χρόνια – το 1890 – καταφέρνοντας στις μέρες μας να αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές της ελληνικής οινοποιίας και αποσταγματοποιίας με παρουσία σε 55 χώρες. Ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν την αειφόρο ανάπτυξη είναι η πρώτη εταιρεία που ακολούθησε από το 2000 τα πρότυπα της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και αποτελεί πλέον έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς βιολογικών κρασιών,.ενώ συμμετέχει σε πρωτοβουλίες ανακύκλωσης στις περισσότερες αγορές που δραστηριοποιείται.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ:.Η γκάμα των ετικετών της καλύπτει όλες τις γευστικές απαιτήσεις και προέρχεται από μερικά από τα καλύτερα αμπελοτόπια της χώρας:.Άγιον Όρος, Ραψάνη, Χαλκιδική, Μαρώνεια και Νάουσα. Στο stand της θα μπορέσεις να απολαύσεις την σειρά Αγιορείτικο Άβατον (Gold Selection 2015 και 2014, Λευκό 2019, Ερυθρό 2016 και Λιαστό 2016), την σειρά Ραψάνη (2017, Reserve 2016 και Grande Reserve 2012),.τα κρασιά Klima Klima Organic (Ασύρτικο 2019 και Cabernet Sauvignon 2017), τον Έμμετρο Λόγο (Λευκό και Ροζέ 2019),.την κλασική ετικέτα Kanenas (Λευκός 2019, Ροζέ 2019 και Ερυθρός 2018) και φυσικά, last but not least το τσίπουρο Kanenas.

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: To βιολογικής καλλιέργειας Αγιορείτικο Άβατον Gold Selection του 2015 από Cabernet Sauvignon (80%) και Λημνιό (20%). Φέρει την ένδειξη Π.Γ.Ε. Άγιο Όρος και για την δημιουργία του πραγματοποιήθηκε αυστηρή επιλογή σταφυλιών,.προζυμωτική εκχύλιση 2 ημερών και αλκοολική και μηλογαλακτική ζύμωση σε ανοικτές δρύινες δεξαμενές. Η παραγωγική διαδικασία ολοκληρώνεται με ωρίμανση για 16 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια (50% νέα και 50% 2ης και 3ης χρήσης) και παλαίωση 12 μήνες στη φιάλη. Με αυτόν τον τρόπο, ένα βαθύ ερυθρό χρώμα και μία γενναιοδωρία αρωμάτων στη μύτη που διακρίνονται από μικρά μαύρα φρούτα,.πικάντικα μπαχαρικά και βανίλια κάνουν αυτό το κρασί ξεχωριστό. Στο στόμα η πολυπλοκότητα των αρωμάτων ενισχύεται με νύξεις καφέ, σοκολάτας και στοιχεία από τη δρυ, ενώ το πλούσιο σώμα,.η θέρμη από το αλκοόλ (14,5% vol) και οι καλά ενσωματωμένες τανίνες καταλήγουν σε μία μακρά γεμάτη επίγευση.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη "The Fallen Oak" @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΚΤΗΜΑ ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ @ ΒΟΡΟΙΝΑ 2020

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΜΑ: Το έτος 1997, ο Γιάννης Μπουτάρης, μια από τις πιο σημαντικές μορφές της ελληνικής οινοποιίας, αποχωρεί από την οικογενειακή επιχείρηση δημιουργώντας το Κτήμα Κυρ-Γιάννη,.το οποίο αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο δυναμικά αναπτυσσόμενα ελληνικά οινοποιεία που εκπροσωπούν επάξια την Ελλάδα σε 37 χώρες. Οι αμπελώνες της εταιρείας και τα οινοποιεία της τοποθετούνται στις δύο πλευρές του όρους Βέρμιο,.στη Μακεδονία, με το κτήμα της Νάουσας να καταλαμβάνει έκταση 580 στρεμμάτων σε υψόμετρο 250 – 350 μέτρων και το κτήμα του Αμυνταίου να καλύπτει 300 στρέμματα έκταση στα 700 μέτρα υψόμετρο. Σήμερα η ομάδα του κτήματος υπό την καθοδήγηση του Στέλλιου Μπουτάρη συνεχίζει το όραμα της προηγούμενης γενιάς,.δημιουργώντας οίνους με μοναδική σχέση ποιότητας/τιμής που εκφράζουν απόλυτα τα terroir της Μακεδονίας.

ΣΤΑ ΒΟΡΟΙΝΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΝ: Το οινικό portfolio του κτήματος πέρα από μεγάλο είναι και αρκετά διάσημο. Έτσι στα ΒΟΡΟΙΝΑ θα μπορέσεις να ξαναδοκιμάσεις τα λευκά «Μπλε Τρακτέρ 2019» (Chardonnay – Ασύρτικο – Viogner), «Πάλπο 2018» (Chardonnay),.«Ταρσανάς 2017» (Ασύρτικο), «Ντρούμο 2018» και «Σαμαρόπετρα 2019» (100% Sauvignon Blanc όμως από διαφορετικά αμπελοτόπια) καθώς και τα ερυθρά «Διάπορος 2016» (Syrah – Ξινόμαυρο),.«Δύο Ελιές 2017» (Syrah – Merlot), «Μπλε Τρακτέρ 2018» (Syrah – Cabernet Sauvignon – Merlot ), Κτήμα Κυρ-Γιάννη “The Fallen Oak” 2017 (Ξινόμαυρο – Merlot – Syrah),.«Ράμνιστα 2016» και «Καλή Ρίζα 2017» (100% Ξινόμαυρο και τα δύο). Και δεν τελειώσαμε ακόμα. Ακακίες Sparkling 2018 (ροζέ αφρώδες από Ξινόμαυρο),.L’ Esprit du Lac 2019 (ροζέ ήσυχο από Ξινόμαυρο) και ένα blend Ξινόμαυρο – Μαυροδάφνη του 2013 θα σε περιμένουν να σου ανοίξουν την όρεξη…

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΝ ΔΕ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ: Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη “The Fallen Oak” 2017,.ένα συνδυασμό Ξινόμαυρου, Merlot και Syrah σε αναλογίες 50% – 30% – 20% αντιστοίχως. Η αυστηρή διαλογή των σταφυλιών, η προζυμωτική εκχύλιση 3-4 ημερών,.η μηλογαλακτική ζύμωση, οι 12 μήνες σε βαρέλι και οι επιπλέον 6 μήνες στην φιάλη δίνουν στο κρασί ένα ζωντανό βαθυκόκκινο χρώμα με μπλε ανταύγειες. Το μπουκέτο του χαρακτηρίζεται από τα αρώματα των μικρών κόκκινων φρούτων.και του φραγκοστάφυλου παράλληλα με τον χαρακτήρα του βαρελιού: νύξεις βανίλιας και καφέ. Την γευστική σου απόλαυση θα ολοκληρώσουν οι στρογγυλές τανίνες, ένα πλούσιο φρούτο και μία διακριτική οξύτητα.

 

⚠ ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ:
• 12:00-15:00 για επαγγελματίες (είσοδος δωρεάν με προεγγραφή)
• 15:00-20:00 για το οινόφιλο κοινό (είσοδος 8€ – με προεγγραφή 5€)
Προεγγραφές (με έκπτωση) και επιπλέον πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.voroina.gr

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!