Οινοποιία Τσικρικώνη: με σύμμαχο την παράδοση 3ων γενεών…

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤO BLOG

Σε ένα μικρό ορεινό χωριό, το Μυρτόφυτο Καβάλας, στους πρόποδες του όρους Συμβόλου, βρίσκεται το κτήμα της οικογένειας Τσικρικώνη. Η ιστορία του ξεκινάει τη δεκαετία του ‘50 όταν ο Θεόδωρος και η Χρυσάνθη Τσικρικώνη φύτευσαν τα πρώτα στρέμματα του αμπελώνα βάζοντας έτσι τα πρώτα “θεμέλια” της οινοποιίας.

Με διαδοχικές φυτεύσεις ο αρχικός αμπελώνας μεγάλωσε και φτάνει σήμερα να καλύπτει έκταση 100 στρεμμάτων σε τέσσερα διαφορετικά αμπελοτόπια,.μέχρι τα 350 μέτρα υψόμετρο και σε απόσταση μόλις 3 χιλιομέτρων από τη θάλασσα. Κοντά στα αμπέλια μέσα έναν παλαιό ελαιώνα, είναι χτισμένο το οινοποιείο το οποίο – μαζί με έναν όμορφο ξενώνα –.είναι έτοιμο να υποδεχτεί κάθε οινόφιλο ταξιδιώτη.

Σήμερα την οινολογική και αμπελουργική φροντίδα της οινοποιίας έχουν αναλάβει η δεύτερη και η τρίτη γενιά Τσικρικώνη, ο Στάθης και ο Θοδωρής,.οι οποίοι περιποιούνται τον αμπελώνα τους με τις ελληνικές ποικιλίες Ροζακί Καβάλας, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και τις γαλλικές Merlot,.Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc και Chardonnay έχοντας στο πλευρό τους πολύτιμο σύμμαχο το κλίμα και το terroir της περιοχής.

Οινικές δημιουργίες

Η γκάμα της Οινοποιίας Τσικρικώνη περιλαμβάνει 9 ετικέτες σε όλο το εύρος των χρωμάτων ώστε να μην αφήσει κανέναν ανικανοποίητο! Από αυτές ξεχωρίσαμε και παρουσιάζουμε παρακάτω 3 δικά μας αγαπημένα:

8 λευκό, Οινοποιία Τσικρικώνη

8
ΕΣΟΔΕΙΑ 2019 | ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ | SAUVIGNON BLANC 60% – ΑΣΥΡΤΙΚΟ 40% | Π.Γ.Ε. ΠΑΓΓΑΙΟ | 12,5% vol

Αμπελώνας: Ο αμπελώνας φυτεύτηκε το 2001 και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μέτρων στους πρόποδες του όρους Σύμβολο. Το έδαφος είναι σχετικά φτωχό, με αποδόσεις τα 1000 κιλά ανά στρέμμα,.ενώ στο κλίμα επικρατούν άνεμοι από τον ορεινό όγκο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ικανοποιητική υγρασία από τη θάλασσα που βρίσκεται μόλις 2 χλμ. κατά τη διάρκεια της μέρας.

Οινοποίηση: Ένα blend δύο ποικιλιών που οινοποιούνται ξεχωριστά. Το πρωτόκολλο οινοποίησης που ακολουθείται είναι αυτό της κλασσικής λευκής οινοποίησης με ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες (14ºC). Ο οίνος παραμένει σε ανοξείδωτη δεξαμενή με τις επιλεγμένες οινολάσπες για 4 μήνες πριν εμφιαλωθεί, ενώ μπορεί να παλαιώσει μέχρι και 3 χρόνια.

Περιγραφή: Ανοιχτό λεμονί στο χρώμα και φρέσκια βοτανική και γρασιδένια μύτη. Ανθή, πυρηνόκαρπα και φρούτα του πάθους με λευκά μπαχάρια έρχονται να συμπληρώσουν το τοπίο. Πολύ ζωηρό στο στόμα με υψηλή οξύτητα που συνοδεύεται από μπόλικη ορυκτότητα και λιπαρότητα, ενώ νότες βοτάνων,.λευκών λουλουδιών και μπαχαριών μπλέκουν με νύξεις λευκόσαρκου φρούτου και passion fruit. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από αρμονία που καταλήγει σε μία όμορφη γλυκόξινη, ορυκτή επίγευση.

Συνδυασμοί: Ένας υπέροχος συνοδός για τα θαλασσινά και τα ψάρια, καθώς και για τα τηγανητά μεζεδάκια. Μία σπαγγετάδα με μυρωδάτα βότανα, τριμμένο τυρί και απαλή λευκή σάλτσα αποτελεί ένα μοναδικό συνδυασμό.

Ξινόμαυρο ροζέ, Οινοποιία Τσικρικώνη

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
ΕΣΟΔΕΙΑ 2019 | ΡΟΖΕ ΞΗΡΟΣ | ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ | Π.Γ.Ε. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ | 12,5% vol

Αμπελώνας: Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 150 μέτρων στους πρόποδες του όρους Παγγαίου και η στρεμματική του απόδοση δεν ξεπερνά τα 800 κιλά ανά στρέμμα. Τα φτωχά και αμμώδη εδάφη, προσφέρουν κρασιά με εξαιρετική φινέτσα και πλούσιο άρωμα. Οι κρύοι χειμώνες με υψηλά ποσοστά υγρασίας και τα ζεστά καλοκαίρια συντελούν σε ένα ήπιο ηπειρωτικό κλίμα που ευνοεί ιδιαίτερα την καλλιέργεια του Ξινόμαυρου.

Οινοποίηση: Κατά την παραγωγή του πραγματοποιείται εκχύλιση στους οινοποιητές για ένα μικρό χρονικό διάστημα της τάξεως των 6 – 8 ωρών. Κατόπιν, ο χυμός απομακρύνεται και οδηγείται σε ξεχωριστή δεξαμενή.προκειμένου να ξεκινήσει τη ζύμωση η οποία ακολουθεί το πρωτόκολλο της λευκής οινοποίησης.

Περιγραφή: Μέτριο σωμόν στο χρώμα και μύτη που παρουσιάζεται στρωτή και ώριμη, με ανθικά, μπαχαρένια, γήινα και κυρίως φρουτώδη στοιχεία παράλληλα με ώριμες φυτικές νότες. Ιδιαίτερα ζωηρό στο σχεδόν γεμάτο στόμα του, με μαλακές τανίνες και εξαιρετική οξύτητα. Εδώ, τα κόκκινα φρέσκα φρούτα, τα ανθικά και τα μπαχαρένια αρώματα αφήνουν χώρο να αναπτυχθεί ένα βοτανικό και φυτικό στοιχείο.που καταλήγει σε μία μπαχαρένια επίγευση καλής διάρκειας με φυτικές και λεμονάτες νότες.

Συνδυασμοί: Παντρεύεται άριστα με αλλαντικά και κοτόπουλο με πιπεριές Φλωρίνης, ενώ ένας συνδυασμός με μπουργέτο με σκορπίνα δεν πρόκειται να αφήσει κανέναν παραπονεμένο.

Γήοινος ερυθρός, Οινοποιία Τσικρικώνη

ΓΗΟΙΝΟΣ
ΕΣΟΔΕΙΑ 2017 | ΕΡΥΘΡΟΣ ΞΗΡΟΣ | CABERNET SAUVIGNON | Π.Γ.Ε. ΠΑΓΓΑΙΟ | 12,5% vol

Αμπελώνας: Τα σταφύλια συλλέγονται από συνεργαζόμενα επιλεγμένα αμπελοτόπια του Παγγαίου όπου το μικροκλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται ως μεταβατικό μεταξύ μεσογειακού και ηπειρωτικού με αποδόσεις οι οποίες δε ξεπερνούν τα 1.200 κιλά ανά στρέμμα.

Οινοποίηση: Ακολουθείται η μέθοδος της κλασσικής ερυθρής οινοποίησης όπου τα στέμφυλα μένουν σε επαφή με τον μούστο για 15 ημέρες προκειμένου να γίνει εκχύλιση και να ολοκληρωθεί η αλκοολική ζύμωση. Μετά το πέρας αυτής ακολουθεί η μηλογαλακτική ζύμωση και τελικά το παραγόμενο κρασί ωριμάζει για 14 με 16 μήνες σε δρύινα γαλλικά και αμερικανικά βαρέλια δεύτερης και τρίτης χρήσης.

Περιγραφή: Βαθύ ρουμπινί στο χρώμα με έντονη καψαλισμένη βαρελάτη και μπαχαρένια μύτη που ολοκληρώνεται από αρώματα πράσινης πιπεριάς, κερασιού και φραγκοστάφυλου. Καλοκαιρινό, ήπιο και στρογγυλό στο στόμα με στοιχεία σοκολάτας, καφέ, μαυροκόκκινου φρούτου και πράσινης πιπεριάς. Μία καλή οξύτητα που δίνει δροσιά και μαλακές, γλυκές τανίνες να το στρογγυλεύουν ακόμα περισσότερο,.οδηγούν σε μία καλή μπαχαρώδη επίγευση με νότες καραμέλας και καφέ.

Συνδυασμοί: Τα χοντρά μακαρόνια με κιμά και το παστίτσιο αποτελούν δύο ιδιαίτερα ταιριαστοί συνδυασμοί, ενώ ένα φιλέτο τόνου με Αγιορείτικη κοκκινιστή συνταγή λαχανικών θα μπορούσε να απογειώσει τις αισθήσεις.

Οινοποιία Τσικρικώνη
Τηλέφωνο: 25940 92059 • Email: info@tsikrikonis-winery.gr • Website: www.tsikrikonis-winery.gr

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!