Κτήμα Τσέλεπου: 30 χρόνια οινικής ιστορίας

Συμπληρώνοντας ιστορία 30 χρόνων το Κτήμα Τσέλεπου είναι από τα πρώτα οινοποιεία που συμμετείχαν στην κίνηση των μικρών παραγωγών. Είναι μια πλήρως καθετοποιημένη αμπελοοινική εκμετάλλευση, όπου υπάρχει απόλυτος έλεγχος του σταφυλιού.

Είναι, επίσης, μία ιδιαίτερα εξωστρεφής επιχείρηση με έντονη εξαγωγική δράση:
▪ το 60% εξάγεται σε 24 χώρες
▪ περισσότερο από το 75% της παραγωγής της Νεμέας προωθείται στο εξωτερικό
▪ εξάγεται περισσότερο από το 90% της παραγωγής της Σαντορίνης

Είναι από τους πρώτους που μίλησαν για τον όρο “Αμπελοτόπι” και βάση της φιλοσοφίας τους αποτελεί ο σεβασμός στο περιβάλλον, χρησιμοποιώντας αμπελουργία ακριβείας, ελάχιστους ψεκασμούς και προσεκτική διαλογή πρώτης ύλης.

Στα πλαίσια αυτών των 30 χρόνων το κτήμα διοργανώνει εκδηλώσεις στις 7 πόλεις με την μεγαλύτερη παρουσία (Σανγκάη, Λευκωσία, Μόναχο, Βρυξέλες, Αθήνα, Ν. Υόρκη και Μόντρεαλ) γιορτάζοντας τον κύκλο “της γένεσης” που κλείνει και αυτόν που ανοίγει με την νέα γενιά: την Ανδριανή και τον Άρη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα είχα την τιμή να είμαι μία εκ των παρευρισκόμενων και την ευκαιρία να δοκιμάσω μερικές ξεχωριστές παλιές εσοδείες που ενθουσίασαν τόσο εμένα προσωπικά όσο και τους υπόλοιπους συν-γευσιγνώστες μου…

AMALIA VINTAGE 2015

Μία όμορφη ορυκτότητα και νότες μελιού (δωράκι της ωριμότητας της ηλικίας) μαζί με έναν ανθικό χαρακτήρα και κρεμώδεις φυσαλίδες, συμπληρώνονται από δροσερή οξύτητα και μακρά επίγευση. BONUS: η όμορφη λιπαρότητα.

ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ 2017

Ένα αρκετά ανοιχτό χρώμα και μερικά ανθικά και βοτανικά (π.χ. τσάι) στοιχεία να κυριαρχούν στην μύτη, έρχονται να στηρίξουν ένα λιπαρό, θερμό στόμα και μία τονισμένη οξύτητα. BONUS: το γεμάτο σώμα.

BLANC DE GRIS 2012

Ανοιχτό σωμών χρώμα και μία όμορφη βοτανικότητα (τσάι, χαμομήλι) δίπλα από ένα γεμάτο σώμα, ωραία οξύτητα και διακριτική παρουσία του βαρελιού και των οινολασπών. BONUS: οι ορυκτές νότες από την ωρίμαση.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ 2015

Γνώριμος χαρακτήρας Ασύρτικου με γλυκές νότες και ορυκτό χαρακτήρα που συνοδεύεται από νότες άνθεων και δροσερή οξύτητα. BONUS: το ογκώδες, λιπαρό και ισορροπημένο σώμα του από την παραμονή με τις οινολάσπες.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΛΑΟΥΔΙΑ 2017

Ένα φινετσάτο άρωμα στην μύτη που συμπληρώνεται από λεπτεπίλεπτες νότες μελιού, ορυκτότητας και βοτανικότητας έρχεται να ακολουθήσει ένα νόστιμο στόμα μέτρια οξύτητας. BONUS: ο ντελικάτος αρωματικός χαρακτήρας.

ΔΡΥΟΠΗ ΝΕΜΕΑ 2016

Ρουμπινί χρώμα με φούξια ανταύγειες και αρώματα κόκκινων φρούτων. Οι τανίνες μέτριες και μαλακές πλαισιώνονται από ένα φρουτώδες μπουκέτο που καταλήγει σε μία μακρά επίγευση. BONUS: η ισορροπία του στόματος.

ΔΡΥΟΠΗ ΝΕΜΕΑ 2012

Βαθύ ρουμπινί χρώμα με αρώματα που ξεκινάνε από τα ώριμα κόκκινα και μαύρα φρούτα και καταλήγουν σε νότες δέρματος και γλυκά μπαχάρια. Ωραίο σώμα και μαλακές τανίνες. BONUS: το ενδιαφέρον αρωματικό μπουκέτο.

ΔΡΥΟΠΗ ΝΕΜΕΑ RESERVE 2008

Κόκκινο βαθύ χρώμα με αρωματικές νότες υπερώριμων φρούτων, ενώ ένα αρκετά μαλακό στόμα και μία μέτρια οξύτητα ολοκληρώνουν το οργανοληπτικό φόντο. BONUS: η όμορφη διακριτική παρουσία του βαρελιού.

ΚΟΚΚΙΝΟΜΥΛΟΣ 2013

Χρώμα βαθύ κόκκινο που με την ανάδευση του ποτηριού αναδύει αρώματα μπαχαρικών και κυρίως πιπεριού σε συνδυασμό με ώριμα φρούτα μαύρα και βανίλια. BONUS: πολύ όμορφες – υπαρκτές αλλά μαλακές – τανίνες.

ΚΟΚΚΙΝΟΜΥΛΟΣ 2009

Βαθύ κόκκινο χρώμα σε αρωματικό φόντο ώριμων μαύρων φρούτων που εξελίσσονται με το πέρασμα της ώρας σε έναν πικάντικο μπαχαρώδη χαρακτήρα. BONUS: το ισορροπημένο και στιβαρό στόμα του.

ΑΥΛΟΤΟΠΙ 2009

Χρώμα βαθύ κόκκινο και αρωματικός χαρακτήρας με έντονο το στοιχείο του μαύρου φρούτου και των γλυκών μπαχαρικών. Στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και όμορφες τανίνες. BONUS: το γεμάτο λιπαρό σώμα.

ΑΥΛΟΤΟΠΙ 2001

Βαθύ κόκκινο χρώμα και μύτη με ώριμο μαύρο φρούτο, βοτανικές νύξεις, γλυκά μπαχαρικά που εμπλουτίζονται από νότες πιπεριού και άλλων πικάντικων μπαχαρικών στο στόμα. BONUS: ο πολύπλοκος αρωματικός χαρακτήρας.

✒️ Υπογράφει: Τζέλα Βέκιου

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!