Τετράμυθος

Τετράμυθος

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Μέσα σε μία μαγευτικής ομορφιάς περιοχή στο όρος Χελμός, η οποία έχει χαρακτηριστεί και ως προστατευόμενη NATURA, το οινοποιείο Τετράμυθος αντανακλά την αντίληψη των δημιουργών του για βιώσιμη ανάπτυξη καλλιεργώντας τον αμπελώνα του με τις μεθόδους που επιτάσσει η αειφoρία…

Ποιο είναι το προφίλ του οινοποιείου Τετράμυθος, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Πίσω από τον Τετράμυθο βρίσκονται τρία πρόσωπα με κοινούς στόχους. Όλα ξεκίνησαν το 1999 όταν τα δύο αδέρφια Αρίστος και Στάθης Σπανός συναντήθηκαν με τον οινολόγο Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο και ξεκίνησαν το κοινό τους ταξίδι με προορισμό την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι αρχικές δοκιμαστικές οινοποιήσεις και φυτεύσεις αμπελώνων οδήγησαν τελικά το 2004, στη λειτουργία του επισκέψιμου οινοποιείου Τετράμυθος, στο Άνω Διακοπτό της ανατολικής Αχαΐας, μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA.

Αυτή η περιοχή αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους τρεις συνεργάτες που έχουν συνδέσει πλέον το όνομα του Τετράμυθου με τα βιολογικώς πιστοποιημένα ποιοτικά κρασιά ήπιας οινολογικής παρέμβασης. Παράλληλα, με στόχο την ανάδειξη του terroir των πλαγιών της ορεινής Αιγιάλειας και σεβόμενοι τη μακραίωνη αμπελουργική ιστορία της περιοχής που μεγάλωσαν, παράγουν μία γκάμα οίνων που στο μεγαλύτερο ποσοστό της (75%) προέρχεται από γηγενείς ποικιλίες αμπέλου: Ροδίτη Αλεπού, Μαύρο Καλαβρυτινό, Αγιωργίτικο και Μαλαγουζιά.

Tetramythos
Τετράμυθος
Τετράμυθος

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στο οινοποιείο Τετράμυθος;

Μερικές από τις καλύτερες στιγμές για τον παραγωγό είναι όταν μοιράζεται τη δουλειά του και στον Τετράμυθο ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει την παραγωγική διαδικασία, καθώς και να μάθει την οινική ιστορία και παράδοση της περιοχής. Μέσα από τους χώρους του οινοποιείου και την υπόγεια κάβα των βαρελιών η επίσκεψη θα γίνει μια ξεχωριστή εμπειρία αφήνοντάς του εντυπώσεις που θα τον συνοδεύουν στο μέλλον. Από τις δυνατές στιγμές, σε κάθε οινική εξερεύνηση, είναι η γευστική δοκιμή των κρασιών. Έτσι, στην αίθουσα γευσιγνωσίας του οινοποιείου, με θέα το οροπέδιο της Τράπεζας και τον Κορινθιακό κόλπο, όλες οι προηγούμενες πληροφορίες αποκτούν χρώμα, άρωμα και γεύση. Κλείνοντας τη ξενάγηση, τον επισκέπτη περιμένει και μία προσεγμένη έκθεση με αξεσουάρ κρασιού για να αγοράσει είτε για προσωπική του χρήση είτε για δώρα στους φίλους του.

ΩΡΑΡΙΟ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ:
Δευτέρα έως Παρασκευή → 08:00 με 16:00
Σάββατο και Κυριακή → 10:00 με 18:00
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
8ο χλμ. Πούντας – Καλαβρύτων, τ.κ. 25003, Άνω Διακοπτό

Για ξεναγήσεις γκρουπ (άνω των 8 ατόμων) είναι απαραίτητη η επικοινωνία με το οινοποιείο.
Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες.
Ο Τετράμυθος έχει αποκτήσει το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (Winery Open to the Public).

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνο: 2691097500 • Email: info@tetramythoswines.com • Website: www.tetramythoswines.com

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Δύο κρασιά από τις τοπικές ποικιλίες Ροδίτη και Μαύρο Καλαβρυτινό.

Tretramythos White

Ο λευκός Τετράμυθος είναι ένα κρασί με την ένδειξη Π.Ο.Π. Πάτρα που προέρχεται από αμπέλια του ερυθρωπού κλώνου της ποικιλίας Ροδίτη, γνωστού και με το όνομα «Αλεπού». Οι βιολογικοί αμπελώνες ηλικίας 18 – 42 ετών είναι φυτεμένος σε υψόμετρο 600 – 850m όπου το κλίμα είναι δροσερό και επιτρέπει στο σταφύλι να διατηρεί ανέπαφο το φρέσκο του χαρακτήρα. Στο ποτήρι το κρασί έχει λευκοκίτρινο χρώμα,.ενώ τα έντονα αρώματα θυμίζουν αυτά των εσπεριδοειδών, του πράσινου μήλου και του μοσχολέμονου. Το στόμα είναι μέτριο προς γεμάτο με τη φυσική του οξύτητα να προσφέρει νεύρο, φινέτσα και να αναδεικνύει τα αρώματα του στόματος που υπενθυμίζουν τα εσπεριδοειδή της μύτης. Η επίγευση ολοκληρώνεται με νότες ορυκτότητας αφήνοντας μια εντυπωσιακή αίσθηση φρεσκάδας μακράς διάρκειας. Αγαπάει τα ψάρια τηγανιτά ή σχάρας και τα ωμά όστρακα αλλά δεν λέει όχι σε πίτες,.σαλάτες και λευκά κρέατα, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και 10 χρόνια μετά την εμφιάλωση.

Μαύρο Καλαβρυτινό, Τετράμυθος

Το Μαύρο Καλαβρυτινό φέρει την ένδειξη Π.Γ.Ε. Αχαΐα και πρόκειται για μία όχι ιδιαίτερα γνωστή αυτόχθονη ποικιλία της περιοχής, που όμως ακόμα και έτσι έχει φανατικούς λάτρεις των χαρισμάτων της. Τα αμπέλια του οινοποιείου είναι ηλικίας 30 ετών και η καλλιέργειά τους ακολουθεί τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Το κρασί ωριμάζει για 6 μήνες σε μεγάλη δρύινη δεξαμενή δίνοντας στο τελικό αποτέλεσμα ένα ελκυστικό μέτρια ρουμπινί χρώμα. Το άρωμα που θυμίζει κόκκινα και μαύρα φρούτα, άνθη, βότανα, μπαχαρικά και καραμέλα βουτύρου δημιουργεί προσμονή για τη γευστική συνέχεια:.ένα μέτριο προς γεμάτο σώμα, με μαλακές τανίνες και φυσική οξύτητα που μαρτυράει δυνατότητα παλαίωσης χωρίς όμως να αποκλείει την άμεση κατανάλωση. Αυτή η ετικέτα αποτελεί τον ιδανικό σύντροφο της μεσογειακής κουζίνας συνοδεύοντας άψογα κρέατα μαγειρευτά με βάση την τομάτα,.γλυκόξινο χοιρινό, σολομό ή τόνο και ψάρια με κόκκινη σάλτσα.

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Η περιοχή γύρω από τον Τετράμυθο προσφέρει πολλών ειδών τουριστικά αξιοθέατα. Οι ιστορικές μονές του Μεγάλου Σπηλαίου και της Αγίας Λαύρας και οι φυσικές ομορφιές της Λίμνης Τσιβλού και του Βουραϊκού ποταμού με ποικίλες χειμερινές ψυχαγωγικές δραστηριότητες καλύπτουν κάθε επιθυμία.

Για τους αθλητικούς τύπους το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων είναι ιδανική επιλογή,.ενώ για τους δυνατούς πεζοπόρους (αφού η άνοδος διαρκεί 7 με 8 ώρες και η κάθοδος 6) το μονοπάτι Ε4 δίπλα από τις γραμμές του τρένου μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού τους περιμένει. Φυσικά ο οδοντωτός σιδηρόδρομος που ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα,.είναι κάτι το ανεπανάληπτο και δεν είναι τυχαίο που έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων! Όμως οι όμορφες εικόνες βρίσκονται τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος. Τα Σπήλαια Λιμνών είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης και βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά,.επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών – Καλαβρύτων – Κλειτορίας – Τριπόλεως.

Η ιστορία έχει αφήσει σημάδια στην περιοχή σε μια διάρκεια 2.000 χρόνων:.από την αρχαία Ελλάδα και το θέατρο της Αιγείρας μέχρι τη νεότερη ιστορία και το Ιστορικό Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας (5 χλμ. από τα Καλάβρυτα) όπου βρίσκεται το Λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του 1821. Παράλληλα, στην πόλη των Καλαβρύτων βρίσκεται το Ιστορικό Μουσείο Ολοκαυτώματος να θυμίζει τη 13 Δεκεμβρίου 1943,.την ημέρα που οι γερμανικές δυνάμεις σκότωσαν όλο τον άρρενα πληθυσμό και έκαψαν την πόλη. Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στο Kalavryta City Pass συμπεριλαμβάνεται η επίσκεψη στο οινοποιείο στα πλαίσια ενός οικονομικού τουριστικού πακέτου που περιέχει διαδρομή με τον Οδοντωτό στο φαράγγι του Βουραϊκού και περιήγηση στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, στο Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και στα Σπήλαια Λιμνών.

Τέλος, αν η βόλτα του ταξιδιώτη προς το οινοποιείο συμπέσει με το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τότε θα μπορέσει να παρακολουθήσει τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ,.μια ξεχωριστή εκδήλωση που η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σχεδιάζει και διοργανώνει κάθε χρόνο,.προσφέροντας μια πολυήμερη πολιτιστική και γαστρονομική διαδρομή στα τοπία και τις γεύσεις της περιοχής.

For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!