Seventeen: γιατί ο Στέφανος και η Στεφανία θα το αγαπήσουν

Seventeen 2017, Aoton Winery

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Στέφανε και Στεφανία το Seventeen του Οινοποιείου Άωτον είναι το κρασί που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας! Διαβάστε γιατί…
Αγαπητέ Στέφανε και αγαπητή Στεφανία το όνομά σου είναι αρχαιοελληνικής καταγωγής, προέρχεται από την σύνθεση του ρήματος «στέφω» (τοποθετώ ολόγυρα, περιβάλλω) με το παραγωγικό επίθεμα «-ανος» και σημαίνει στεφάνι δηλ. το κυκλικό πλέγμα από κλαδιά και άνθη το οποίο τοποθετείται στο κεφάλι ή χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό στοιχείο. Επίσης, σημαίνει στέμμα για αυτό και ένα τόσο βασιλικό όνομα δεν θα μπορούσε να αξίζει κάτι λιγότερο από ένα ξεχωριστό και συμβολικό επετειακό κρασί όπως το Seventeen του Οινοποιείου Άωτον!

Διαθέτεις μία μεγάλη θέληση και επιμονή που σε βοηθάει να υπερνικάς κάθε εμπόδιο και μέσα σε μία φιάλη Seventeen καθρεφτίζεται αυτή η πτυχή σου,.αφού μία εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία (το μεγαλύτερο μέρος του Ροδίτη που προόριζε το οινοποιείο για μία αγαπημένη μονοποικιλιακή ετικέτα κλάπηκε) είχε σαν αποτέλεσμα την «γέννησή» του. Σου αρέσουν οι καινοτομίες και αυτό το κρασί κρύβει πολλές μέσα του ξεκινώντας από το γεγονός ότι παραμένει εμφιαλωμένο στην κάβα του οινοποιείου για τουλάχιστον ένα χρόνο,.πράγμα σπάνιο για έναν λευκό οίνο. Επιπλέον, ακολουθεί την φιλοσοφία σου που λατρεύει να ξεφεύγεις από τα καθημερινά και τα τετριμμένα,.δίνοντάς σου την δυνατότητα να το φυλάξεις στην κάβα σου και να το απολαύσεις σε 3-5 χρόνια από τώρα, με την βεβαιότητα εξίσου έντονων γευστικών συγκινήσεων.

Με θέληση και επιμονή υπερνικάς κάθε εμπόδιο και στο Seventeen 2017 καθρεφτίζεται αυτή η πτυχή σου, αφού μία εξαιρετικά δύσκολη εμπειρία είχε αποτέλεσμα την «γέννησή» του.
Ο αυστηρός και σοβαρός σου χαρακτήρας ισορροπεί θαυμάσια με έναν μεγάλο συναισθηματισμό,.με τον ίδιο τρόπο που η πλούσια οξύτητα του κρασιού εξισώνει την γλύκα της αλκοόλης και τα ζεστά φρουτώδη αρώματα ώριμου περγαμόντου, νερατζιού, ροδάκινου και νεκταρινιού. Μάλιστα ο συναισθηματισμός σου και η αγάπη σου για τους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλη που μαζί της μπορεί μόνο να συγκριθεί η νοστιμιά μίας πρασόπιτας συνοδείας ενός ποτηριού Seventeen! Έχεις ελευθερία σκέψης και επιδιώκεις την πνευματική ανεξαρτησία τα οποία όμως πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά για να καταλήξεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την πνευματική σου εξέλιξη. Το οινικό σου ζευγάρι – το Seventeen –.το πετυχαίνει με μία αναμονή 6 – 7 μηνών στην δεξαμενή με τις οινολάσπες, αφήνοντας τον χρόνο και τις εμπειρίες (= batonnage).να του δώσουν έναν ακέραιο και ώριμο χαρακτήρα, τον οποίο μπορείς να διαπιστώσεις μέσα από τις απαλές νύξεις ορυκτότητας και ξηρών καρπών.

Συμπερασματικά, ξέρεις να χαίρεσαι την ζωή και το Seventeen με το αργοπορημένο (late harvest).και νυχτερινό τρυγητό του σε συνδυασμό με το χρυσό λαμπερό του χρώμα αντικατοπτρίζει με ακρίβεια, τόσο εσένα,.όσο και αυτό που κάποτε ειπώθηκε από τον μεγάλο Ολλανδό ζωγράφο Βίνσεντ Βαν Γκογκ «…η νύχτα έχει πιο έντονα και πλούσια χρώματα από τη μέρα»

SEVENTEEN
Οινοποιείο Άωτον

› Κατηγορία ποιότητας: Π.Γ.Ε. Αττική
› Τύπος: Λευκός Ξηρός
› Εσοδεία: 2017
› Ποικιλιακή σύνθεση: 70% Σαββατιανό, 30% Ροδίτης
› Αλκοόλ: 14,1% vol
› Οινοποίηση: Γίνεται πράσινος, νυχτερινός και αργοπορημένος τρύγος και πραγματοποιείται κρυοεκχύλιση για 8 ώρες. Μετά το τέλος της ζύμωσης το κρασί παραμένει στην δεξαμενή για 6-7 μήνες με παράλληλο batonnage.
› Ωρίμανση: Πριν την κυκλοφορία του παραμένει για 1 χρόνο στην φιάλη
› Παλαίωση: Μπορεί να καταναλωθεί άμεσα ή να περιμένει για 3 – 5 χρόνια στην κάβα σας
› Website: aoton.gr
› Σημ.: Το Seventeen είναι μία επετειακή ετικέτα που διηγείται την ιστορία του τρύγου 2017 όταν ο οινοποιός Σωτήρης Γκίνης ανακάλυψε ότι κλάπηκε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του Ροδίτη. Έτσι, στην θέση μιας μονοποικιλιακής ετικέτας δημιουργήθηκε αυτό το blend Σαββατιανού – Ροδίτη που έδωσε σε τελικό αριθμό 4.000 φιάλες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετικέτα που απεικονίζει μία φωτογραφία από τον τρύγο του 1940,.μίας εξίσου δύσκολης χρονιάς – όπως αφηγείται στο ημερολόγιο ο παππούς του Σωτήρη – εξαιτίας του περονόσπορου.
› Οργανοληπτικά: Χρυσό λαμπερό χρώμα. Πλούσια ένταση αρωμάτων στη μύτη που περιλαμβάνουν νότες ώριμων φρούτων και γλυκών εσπεριδοειδών όπως περγαμόντο και νεράντζι,.φλούδα lime και άνθη πορτοκαλιάς μαζί με μία διακριτική εσάνς ορυκτότητας που φανερώνει την ηλικία του κρασιού. Τα αρώματa στόματος εμπλουτίζονται με αυτά των ώριμων πυρηνόκαρπων όπως το ροδάκινο και το νεκταρίνι σε ένα φόντο πλούσιας οξύτητας,.γεμάτου και λιπαρού σώματος, με γλυκίζουσα γεύση από το αλκοόλ και μακρά ξηροκαρπάτη επίγευση.
› Συνδυασμοί: Απολαύστε το δίπλα σε ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο με λεμονάτη σάλτσα, άγρια χόρτα και γλυκιές χορτόπιτες όπως πρασόπιτα και κολοκυθόπιτα.
› Σερβίρισμα: Σερβίρεται σε θερμοκρασία 9 – 11°C

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!