Κτήμα Παπαϊωάννου

Κτήμα Παπαϊωάννου

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Αντλώντας έμπνευση από την ελληνική μυθολογία και με το τρομερό λιοντάρι της Νεμέας να απεικονίζεται στις ετικέτες των κρασιών του, το Κτήμα Παπαϊωάννου καλλιεργεί την άμπελο στη μεγαλύτερη ζώνη ερυθρού Π.Ο.Π. στην Ελλάδα παράγοντας ρωμαλέα κρασιά.

Ποιο το προφίλ του Κτήματος Παπαϊωάννου, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Ήταν το μακρινό 1876 όταν οι πρόγονοι του σημερινού ιδιοκτήτη έβαλαν τα θεμέλια για την αμπελοοινική ιστορία του κτήματος που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Από τα μέσα της δεκαετίας του ‘70 ο Θανάσης Παπαϊωάννου έδωσε μεγάλη ώθηση στο κτήμα εφαρμόζοντας νέες για την εποχή του ιδέες και αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μέσω της καλλιέργειας διαφόρων ποικιλιών σε διαφορετικές τοποθεσίες. Οι προσπάθειες αυτές κατέληξαν το κτήμα να διαθέτει σήμερα έναν εκτεταμένο αμπελώνα που φθάνει συνολικά τα 570 ιδιόκτητα στρέμματα.

Μετά την απώλεια του Θανάση Παπαϊωάννου, ο υιός του Γιώργος μαζί με τα παιδιά του, Νάσο και Ελπίδα, συνεχίζουν αυτήν την παράδοση κρατώντας τους αρχικούς στόχους:.να διατηρήσουν όχι μόνο την ποιότητα των κρασιών, αλλά να την βελτιώσουν και να την εξελίξουν μέσα σε ένα υψηλά ανταγωνιστικό οινικό χάρτη. Το στοίχημα γέρνει υπέρ τους καθώς η επιλογή αξιόλογων αμπελοτοπίων, με τα ιδιαίτερα μικροκλίματα που επικρατούν,.ο σεβασμός στη βιολογική ισορροπία του οικοσυστήματος και οι ποικιλίες που έχουν φυτευτεί μετά από προσεκτική μελέτη, αποτελούν σίγουρα εφόδια στην προσπάθειά τους αυτή.

Papaioannou Vineyard
Κτήμα Παπαϊωάννου
Κτήμα Παπαϊωάννου

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στο Κτήμα Παπαϊωάννου;

Στο Κτήμα Παπαϊωάννου, ο επισκέπτης θα νοιώσει σαν παλιός γνώριμος. Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους της παραγωγής και της παλαίωσης των κρασιών,.θα γνωρίσει την ιστορία του οινοποιείου και τη φιλοσοφία του. Φυσικά η μοναδική εμπειρία θα ολοκληρωθεί με τη γευσιγνωσία των κρασιών του κτήματος από αγαπημένες ελληνικές και ιδιαίτερες ξένες ποικιλίες.

• Οι ξεναγήσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Αρχαία Νεμέα, τ.κ. 20500, Κορινθία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνο: 2746023694 • Email: info@papaioannouwines.gr • Website: www.papaioannouwines.gr

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Φυσικά δύο ερυθρά κρασιά με την ένδειξη Π.Ο.Π. Νεμέα από τη διάσημη ελληνική ποικιλία Αγιωργίτικο.

Nemea, Papaioannou Vineyard

Η Νεμέα «Παλαιά Κλήματα» είναι ένας ξηρός οίνος που όπως προδίδει και το όνομά του παράγεται από επιλεγμένο κομμάτι του αμπελώνα του κτήματος με μεγάλης ηλικίας αμπέλια. Πραγματοποιείται μία κλασική ερυθρή οινοποίηση,.που ακολουθείται από μία ωρίμανση σε δρύινο βαρέλι για 18 μήνες και μία παλαίωση 6 μηνών στη φιάλη. Το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται από πυκνό χρώμα και καθαρά και συμπυκνωμένα ώριμα αρώματα κόκκινων φρούτων σε φόντο καπνού, μπαχαρικών, βανίλιας και καραμέλας. Στο στόμα ξεκινάει με τη θέρμη της αλκοόλης (14%vol) που χάρη στην οξύτητα εξελίσσεται σε γευστική ισορροπία, ενώ οι τανίνες του χαρίζουν μια στέρεα δομή. Πρόκειται για μία πολυβραβευμένη ετικέτα σε διεθνείς διοργανώσεις (Θεσσαλονίκη, Bordeaux, Bruxelles, Vienna) με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης, που φτάνει ακόμα και τα 10 χρόνια.

Νεμέα «Μικροκλίμα», Κτήμα Παπαϊωάννου

Η Νεμέα «Μικροκλίμα» είναι ένας επίσης ξηρός οίνος από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας. Η παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια φτάνει τους 20 μήνες,.ενώ ξεκουράζεται στα κελάρια του οινοποιείου για τουλάχιστον ένα χρόνο αφού εμφιαλωθεί. Οργανοληπτικά διακρίνεται από βαθυκόκκινο χρώμα και πυκνά αρώματα κόκκινων φρούτων, βύσσινου, δαμάσκηνου και σύκου, ενισχυμένων από νότες μπαχαρικών, μοσχοκάρυδου και πιπεριού. Στο στόμα μία γλυκιά αίσθηση από τη αλκοόλη (14%vol) συναντά ζωηρές ισορροπημένες τανίνες και καταλήγουν μαζί σε μία μακρά επίγευση. Επιδέχεται παλαίωση άνω των δέκα ετών ή και περισσότερο,.ενώ σε διακρίσεις δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από την προηγούμενη ετικέτα:.καλύτερος ελληνικός οίνος στο Alfa wine guide, χρυσά μετάλλια σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Βιέννη, ειδικό βραβείο στο Hong Kong 2012 και η λίστα συνεχίζεται…

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Το Κτήμα Παπαϊωάννου βρίσκεται επί του κεντρικού δρόμου της Αρχαίας Νεμέας και απέχει 1 ώρα και 15 λεπτά από την Αθήνα,.μισή ώρα από την Κόρινθο και 40 λεπτά από το Ναύπλιο. Έτσι, η θέση του φαντάζει ιδανική για κοντινές εκδρομές αφού λίγα χιλιόμετρα από εκεί,.στις Αρχαίες Κλεωνές βρίσκονται τα ερείπια του Ναού του Ηρακλέους, ενός μοναδικού αρχαίου Ναού του είδους του που έχει αποκαλυφθεί σε όλο τον κόσμο.

Εξίσου σημαντικά είναι και τα μνημεία στην περιοχή της Αρχαίας Νεμέας,.με τον ταξιδιώτη να μπορεί να επισκεφτεί τον αναστηλωμένο ναό του Νέμειου Δία (4ος αιώνας π.Χ.) και το αρχαίο στάδιο (320 π.Χ.) όπου διεξάγονταν αγώνες προς τιμή του θεού κάθε δύο χρόνια. Μάλιστα, μετά από εργασίες αποκατάστασης του τελευταίου οργανώνονται κάθε τέσσερα χρόνια σύγχρονοι αγώνες, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς. Στο μουσείο που λειτουργεί μέσα στον αρχαιολογικό χώρο εκτίθενται, μεταξύ άλλων, ευρήματα από τη μυκηναϊκή νεκρόπολη των Αηδονιών (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.) και μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή χρυσών μυκηναϊκών κοσμημάτων.

Αφήνοντας πίσω την Αρχαία Νεμέα με προορισμό τις Μυκήνες, γαντζωμένη στο μέσο σχεδόν του απόκρημνου και βραχώδους όρους Πολύφεγγο που υψώνεται επιβλητικά, βρίσκεται η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βράχου Νεμέας. Πλήρως αναπαλαιωμένη και με καταπληκτική θέα της πόλης, είναι σίγουρα αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της περιοχής και απαραίτητος σταθμός για κάθε ταξιδιώτη. Φτάνοντας στις Μυκήνες, το διοικητικό κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισμού, πλαισιώνεται με εντυπωσιακά από κάθε άποψη αρχαιολογικά ευρήματα:.τη μεγαλιθική πύλη των λεόντων, την ακρόπολη των Μυκηνών και τον θολωτό τάφο του Βασιλιά Ατρέα. Στο ίδιο χώρο βρίσκεται και το Αρχαιολογικό Μουσείο με εκθέματα από τις ανασκαφές του χώρου των ανακτόρων. Τέλος, το ιδανικό κλείσιμο αυτής της όμορφης διαδρομής μπορεί να γίνει με την επίσκεψη στο πανέμορφο Ναύπλιο,.την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας μετά την Επανάσταση του 1821.

For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!