Οινότρια Γη

Oenotria Land

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Η «Οινότρια Γη» είναι ένα «Μουσείο Οίνου», εκεί όπου η λέξη μουσείο κυριολεκτεί. Ένας χώρο που τιμά την άμπελο, τα προϊόντα της και την άρρηκτη σχέση τους με τον άνθρωπο αριθμεί σήμερα 1.600 εκθέματα και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πρώτα της Ελλάδας!

Ποιο είναι το προφίλ του κτήματος Οινότρια Γη, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Το 1979, ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας ο Κώστας Λαζαρίδης αποφασίζει για να ζωντανέψει τις μνήμες των προγόνων να φυτέψει έναν αμπελώνα πρώτα και να χτίσει ένα οινοποιείο (1986) στην συνέχεια, στην Αδριανή της Δράμας. Η επιτυχία που ακολούθησε έδειξε ότι δεν είναι αρκετό να παράγεις ένα καλό κρασί αλλά πρέπει να του δίνεις το σπίτι που του αξίζει. Η Αττική γη με οινική ιστορία χιλιάδων ετών, λειτούργησε σαν μαγνήτης και έτσι την Άνοιξη του 2006, μισή ώρα δρόμο από το κέντρο των Αθηνών, στο Καπανδρίτι, δημιουργήθηκε η Οινότρια Γη του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη ένας πολυχώρος αφιερωμένος στο κρασί με αίθουσες για τη διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, συνεδρίων και φυσικά τις υπόγειες κάβες για την παλαίωση των κρασιών.

Αν και ήδη από την ίδρυση στον πολυχώρο, υπήρχαν εκθέματα γύρω από την τεχνολογία του κρασιού, το 2011 ολοκληρώθηκε και άρχισε να λειτουργεί σαν Μουσείο Οίνου. Μέσα σε ένα κτήμα έκτασης 11 στρεμμάτων η Οινότρια Γη φιλοξενεί το κτιριακό συγκρότημα με τους χώρους του μουσείου αφήνοντας το επισκέπτη έκθαμβο. Τα δύο επίπεδα 1.500 τετραγωνικών μέτρων ταξιδεύουν τον επισκέπτη στην ιστορία του οίνου μέσα από εκθέματα που πλαισιώνονται από οπτικοακουστικά μέσα και ξεκινούν από το 17ο αιώνα. Τα μηχανήματα για την καλλιέργεια του αμπελιού, αυτά της επεξεργασίας των σταφυλιών, από το πιο μεγάλο μέχρι και το πιο μικρό αντικείμενο έχει την θέση του στο μουσείο. Εξαιρετική και η προθήκη που φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή χρηστικών, χιουμοριστικών, περίεργων και ευφάνταστων από όλο τον κόσμο ανοιχτηριών για το άνοιγμα των φιαλών. Το Μουσείο εκτός των άλλων, προσφέρει μια εκπαιδευτική διαδρομή από την αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο και την Μεσοποταμία έως τις χώρες του Νέου Κόσμου.

Οινότρια Γη
Oenotria Land
Oenotria Land

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στην Οινότρια Γη;

Στην Οινότρια Γη, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν – εκτός φυσικά από την ξενάγηση στο Μουσείο Oίνου – μία περιήγηση στο κελάρι με τις ειδικά διαμορφωμένες κάβες παλαίωσης και τον χώρο που παλαιώνουν οι ζωγραφισμένες στο χέρι magnum φιάλες. Τέλος, μπορούν να συμπληρώσουν την επίσκεψη με γευστική δοκιμή των κρασιών και του βαλσαμικού ξυδιού του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Γευσιγνωσία με δύο Κρασιά κι ένα Βαλσαμικό Ξύδι
• Chateau Julia Ασύρτικο (λευκό κρασί)
• Οινότρια Γη Cabernet – Αγιωργίτικο (ερυθρό βιολογικής καλλιέργειας)
• Ξύδι Gold Aceto Botanico Κώστα Λαζαρίδη
Συνοδεύονται με αρτοσκευάσματα και ποικιλία τυριών
Τιμή: € 10,00 + Φ.Π.Α / άτομο
Διάρκεια: ~45′
Min 10 και max 60 άτομα
* Για άνω του minimum των 10 ατόμων επικοινωνήστε με το κτήμα.
Γευσιγνωσία με τρία Κρασιά και ένα Βαλσαμικό Ξύδι
• Chateau Julia Ασύρτικο (λευκό κρασί)
• Οινότρια Γη Cabernet – Αγιωργίτικο (ερυθρό βιολογικής καλλιέργειας)
• Αμέθυστος Ροζέ
• Ξύδι Gold Aceto Botanico Κώστα Λαζαρίδη
Συνοδεύονται με αρτοσκευάσματα και ποικιλία τυριών
Τιμή: € 14,00 + Φ.Π.Α / άτομο
Διάρκεια: ~60′
Min 10 και max 60 Άτομα
Σε περίπτωση που δε συναντάται το minimum των ατόμων ακολουθεί πίνακας τιμών:
2 Άτομα →→ € 50,00 + Φ.Π.Α.
3 Άτομα →→ € 75,00 + Φ.Π.Α.
4 Άτομα →→ € 100,00 + Φ.Π.Α.
5-9 Άτομα →→ € 18,00 / άτομο + Φ.Π.Α.
Γευσιγνωσία με τρία Κρασιά κι ένα Βαλσαμικό Ξύδι με μπουφέ
• Chateau Julia Chardonnay (λευκό κρασί)
• Οινότρια Γη Cabernet – Αγιωργίτικο (ερυθρό βιολογικής καλλιέργειας)
• Αμέθυστος Ροζέ
• Ξύδι Gold Aceto Botanico Κώστα Λαζαρίδη
Τιμή: € 20,00 + Φ.Π.Α.
Διάρκεια: ~60′
Min 10 και max 60 άτομα
Συνοδευτικά της Γευσιγνωσίας:
• Αρτοσκευάσματα (ποικιλία ψωμάκια, κριτσίνια, παξιμαδάκια)
• Σαλάτα με τοματίνια, παξιμαδάκι και κατίκι
• Ελληνική παραδοσιακή πίτα
• Plateau με 3 Ελληνικά τυριά
• Plateau με 3 Ελληνικά αλλαντικά
• Ντολμαδάκια
• Open – face σάντουιτς με καπνιστό λουκάνικο, πιπεριά Φλωρίνης και τυροσαλάτα
Κάποια συνοδευτικά αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση του chef.
* Παρακαλώ σημειώστε ότι ο μπουφές είναι συνοδευτικό της γευσιγνωσίας και δεν αποτελεί ένα πλήρες γεύμα.
* Μπορείτε να συνεχίσετε πίνοντας την αγαπημένη σας ετικέτα από τα κρασιά του Κτήματος μεταξύ των όσων δοκιμάσατε στη γευσιγνωσία.

Τρόπος πληρωμής για όλες τις γευσιγνωσίες: Προκαταβολή 30% για το minimum των ατόμων με την επιβεβαίωση εκδήλωσης κι ημερομηνίας και εξόφληση την ημέρα της εκδήλωσης για τον τελικό αριθμό ατόμων
Η επιβεβαίωση της επίσκεψης στο Μουσείο κι η κράτηση της ημερομηνίας γίνεται με email.
Η Οινότρια Γη διαθέτει επίσης πληθώρα χώρων που μπορούν να φιλοξενήσουν από 2 έως και 2.000 άτομα για οποιαδήποτε κοινωνική και εταιρική εκδήλωση.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Καθημερινά: 9.00 π.μ. – 17.00 μ.μ.
Σαββατοκύριακο: 11.00 π.μ. – 15.00 μ.μ.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
2ο χλμ Καπανδριτίου – Καλάμου, τ.κ. 19014 Καπανδρίτι, Αττική

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Email: kapandriti@domaine-lazaridi.gr • Τηλεφωνο: 2295052213-4 • Website: www.domaine-lazaridi.gr/mouseio-oinou

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Τα ξηρά ερυθρά blends Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο και Syrah – Αγιωργίτικο από τα βιολογικής καλλιέργειας αμπέλια της εταιρείας, που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Μαραθώνα.

Cabernet Sauvignon – Agiorgitiko, Oenotria Land

Το Cabernet Sauvignon – Αγιωργίτικο χαρακτηρίζεται από ένα πυκνό πορφυρό με ροζ ανταύγειες χρώμα. Η πλούσια αρωματική παλέτα των μαύρων ώριμων φρούτων συμπληρώνεται από τις ευχάριστες νότες βοτανικότητας και μαύρου πιπεριού του Cabernet, ενώ η βανίλια και το φρυγανισμένο ψωμί αποκαλύπτουν την συμμετοχή του βαρελιού. Στο στόμα είναι γεμάτο, με καλές ευγενικές τανίνες, θερμό από την αλκοόλη που αφήνει στην επίγευση μια μακρά μπαχαρένια αίσθηση. Μια γευστική πρόταση που διατηρεί τον στιβαρό χαρακτήρα του κρασιού είναι τα πλούσια γεύματα όπως κόκκινο κρέας και ειδικά αρνάκι με οποιοδήποτε τρόπο μαγειρέματος. Επίσης, συνοδεύει άριστα το αργά μαγειρεμένο μοσχάρι, τη μπριζόλα και την ψητή πάπια.

Syrah – Αγιωργίτικο, Οινότρια Γη

Το Syrah – Αγιωργίτικο έχει ένα ιδιαίτερα σκούρο – σχεδόν αδιαπέραστο – πορφυρό χρώμα. Αρωματική και πολυδιάστατη μύτη που παραπέμπει σε μαρμελάδα βύσσινο, αποξηραμένα φρούτα και μπαχαρικά και δένουν αρμονικά με νότες κέδρου και δέρματος. Βελούδινο και αρκετά μαλακό στόμα που διατηρεί μια φινέτσα καταλήγοντας σε μία πολύ παχιά επίγευση γλυκών μπαχαρικών που διαρκεί. Μία ετικέτα που συνοδεύει με επιτυχία το μεγάλο τριχωτό κυνήγι και βρίσκει το ταίρι του στο κόκκινο κρέας, ειδικά όταν έχουν χρησιμοποιηθεί μπαχαρικά. Αγαπάει το φιλέτο βόειου κρέατος σε σάλτσα madeira, tournedos rossini, το συκώτι ψητό στη σχάρα και ο κατάλογος των συνδυασμών είναι μακρύς, αφού τα πιο πάνω είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που μπορούν να συνδυαστούν με αυτό…

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Η περιοχή έχει πολλά μέρη που μπορεί ο επισκέπτη να επισκεφθεί. Αν ανατρέξουμε στο παρελθόν θα βρούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Αφιδνών, όπου σύμφωνα με την μυθιστορία εκεί γεννήθηκε ο ήρωας των Αθηνών Θησέας. Κοντά στον Ωρωπό, βρίσκεται το Αμφιάρειο το μεγαλύτερο στην αρχαία Ελλάδα ιερό του χθόνιου θεού και ήρωα του Άργους Αμφιαράου. Ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αι. π.Χ. όταν ο Ωρωπός ήταν στα χέρια των Αθηναίων και συνέχισε να λειτουργεί μέχρι την επικράτηση του χριστιανισμού.

Για τους πιστούς που ο θρησκευτικός τουρισμός ανήκει στα ενδιαφέροντά τους στο Καπανδρίτι μπορούν να επισκεφτούν το Mοναστήρι της Χρυσοπηγής. Κοντά βρίσκεται και η λίμνη του Μαραθώνα όπου οι λάτρεις της πεζοπορίας θα βρουν ενδιαφέρουσες διαδρομές. Και επειδή άρτος και οίνος είναι από τα βασικά στοιχεία της ελληνικής διατροφής, το Μουσείο Άρτου στην κοινότητα του Μαραθώνα θα καταπλήξει κάθε επισκέπτη με τα περίτεχνα αρτοσκευάσματα, ίδια με κεντήματα. Τέλος, στο κοντινό χωριό των Αφιδνών (πιο γνωστό ως Μικροχώρι) υπάρχουν ταβέρνες, όπου οι νόστιμες μυρωδιές ως άλλη προσφορά αναδύονται προς τους ουρανούς!

For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!