Γνωριμία με το Τσίπουρο και το Ούζο Μελισσανίδη

Ενενήντα πέντε χρόνια παρουσίας στο χώρο της παραγωγής ποτών και αποσταγμάτων συμπληρώνει το 2019 η «Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη» στην Αλμωπία της Μακεδονίας. Πρόκειται για μια οικογενειακή ποτοποιία που διατηρεί ατόφια την παράδοση της παραγωγής ποτών και αποσταγμάτων σχεδόν έναν αιώνα. Ο στόχος παραμένει ο ίδιος στο πέρασμα των χρόνων και δεν είναι άλλος από την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων που ικανοποιούν τους απαιτητικούς καταναλωτές.

Η Ιστορία

Η «Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη» ιδρύθηκε στην Αλμωπία το 1924. Η τρίτη γενιά ποτοποιών που βρίσκεται σήμερα στο τιμόνι της προσβλέπει στη δημιουργία προϊόντων τα οποία θα ικανοποιούν τις απαιτήσεις κάθε ουρανίσκου συνδυάζοντας τις πολύτιμες γνώσεις, τη μακροχρόνια παράδοση και το σπάνιο μεράκι που κληρονόμησε με τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

«Η διαδικασία που ακολουθείται για την παραγωγή των προϊόντων είναι παραδοσιακή, και οι συνταγές μυστικές, οι οποίες εφαρμόζονται από το 1924 έως σήμερα. Καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα των αποσταγμάτων παίζει το φυσικό νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, οι προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες και οι μικροί χάλκινοι άμβυκες στους οποίους πραγματοποιούνται οι αποστάξεις», σημειώνει ο Δημήτρης Μελισσανίδης ο οποίος είναι σήμερα επικεφαλής της διοίκησης της εταιρίας.

Η Φιλοσοφία

Στο πέρασμα του χρόνου η «Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία Μελισσανίδη» έχει επιτύχει να συνδυάζει την παράδοση με την καινοτομία, να εξελίσσεται χωρίς να αλλάζει, να προσαρμόζεται στο περιβάλλον της χωρίς να χάνει τους στόχους της, να εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές marketing χωρίς να απομακρύνεται από τον καταναλωτή.

Τα πλεονεκτήματα της είναι οι άνθρωποί της και τα προϊόντα της. «Θέλουμε ο καταναλωτής να απολαμβάνει τα προϊόντα μας. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε μαζική παραγωγή. Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και τα ποτά που φτιάχνουμε έχουν την προσωπική φροντίδα του παραγωγού σε όλα τα στάδια: την επιλογή της πρώτης ύλης και του νερού, την τήρηση των συνταγών της οικογενειακής παράδοσης, τη χρήση μικρού άμβυκα για καλύτερο αποτέλεσμα, την εφαρμογή αργής απόσταξης και την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου», σημειώνει η Νόπη Ρωμανίδου, επικεφαλής marketing/πωλήσεων και συνιδιοκτήτρια.

Τα Προϊόντα

Ούζο και τσίπουρο αποτελούν την πλέον χαρακτηριστική ελληνική υπογραφή στην παραγωγή ποτών. Δεμένα με μια μακρά παράδοση που καταφέρνει ωστόσο να διατηρεί όλη της την επικαιρότητα. Έχουν την πρώτη θέση στα τραπέζια της παρέας και τους ανήκει ο πρώτος λόγος στη συνοδεία του ελληνικού μεζέ. Ταυτόχρονα αποτελούν τα πλέον αναγνωρίσιμα ανά τον κόσμο ποτά που παραπέμπουν ευθέως στην Ελλάδα. Ούζο, τσίπουρο, ελληνικό φαγητό, παράδοση, εικόνες ελληνικής φύσης φτιάχνουν έναν ισχυρό συνδυασμό που είναι μοναδικά και αυθεντικά ελληνικός.

Στο portfolio της «Ποτοποιίας – Αποσταγματοποιίας Μελισσανίδη» ανήκουν το Ούζο και το Τσίπουρο Αρχοντικό και το ξύδι Λιαστό.

Το Τσίπουρο Αρχοντικό παράγεται από εξαιρετική πρώτη ύλη, την μοναδική τοπική ποικιλία σταφυλιού αμάσι ή όψιμο Αλμωπίας μιας περιοχής με πολυετή παράδοση και κουλτούρα στην απόσταξη τσίπουρου. Η επιλεγμένη ποικιλία είναι υψηλόβαθμη στις αλκοόλες της και για τον λόγο αυτό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόσταξη. Το σταφύλι της είναι λευκό και κατάλληλο για οινοποίηση. Η απόσταξη αυτής της μοναδικής σε δυναμική πρώτης ύλης πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, μέθοδος που εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.

Το Ούζο Αρχοντικό παράγεται εξ αποστάξεως 100% στην περιοχή της Αλμωπίας με προσεκτικά επιλεγμένο γλυκάνισο από τη γη της Μακεδονίας, και συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική και το Αμύνταιο. Παραμένει ιδιαίτερα μυρωδάτο και γλυκόπιοτο, με την ίδια συνταγή από το 1924. Συνολικά 14 βότανα και εκλεκτοί καρποί συναποστάζονται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες με αγάπη, μεράκι και την παράδοση τριών γενεών. Εφαρμόζεται παραδοσιακή απόσταξη έξι ωρών και το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, προσδίδει τη μοναδικότητα του Ούζου Αρχοντικό.

To Ξύδι Λιαστό παράγεται σε τέσσερις μορφές. Βαλσάμικο ερυθρό από την ποικιλία σταφυλιών μαυροδάφνη, βαλσάμικο λευκό από την ποικιλία σταφυλιών μοσχάτο, ξύδι από λευκό κρασί και ξύδι από κόκκινο κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

Αποστάγματα και Φαγητό

Οι οδηγίες από πεπειραμένους αποσταγματοποιούς για το εδεσματολόγιο της ποτοκατάνυξης αναφέρουν: «Το τσίπουρο συνοδεύει γήινους μεζέδες και το ούζο θαλασσινούς». Τα τσιπουράδικα δεν γνωρίζουν βεβαίως περιορισμούς με τα αναρίθμητα πιάτα ούτε και τα διάφορα καφενεία στην ελληνική περιφέρεια που σερβίρουν τσίπουρο και ούζο με διάφορους μεζέδες. Συνήθως η εντοπιότητα παίζει το ρόλο της. Θάλασσα και βουνό έχουν τη δική τους συνεισφορά σε εδέσματα τόσο για το τσίπουρο όσο και για το ούζο. Οι εντάσεις της γεύσης ωστόσο πρέπει να είναι ανάλογες των απαιτήσεων που έχει ένα τόσο δυνατό και κυριαρχικό ποτό. Όμως κανείς ή σχεδόν κανείς από τους μεζέδες δεν θα αισθανθεί άσχημα με τη συνοδεία του τσίπουρου. Από μια απλή πικρή ελιά έως τα καπνιστά ψαρικά και από μια απλή ψητή – ή οφτή για την Κρήτη – πατάτα έως τα ντολμαδάκια, τις καυτερές πιπεριές και τα τουρσιά με μπούκοβο όλα παίρνουν μια καλή θέση δίπλα στο τσίπουρο. Και βέβαια όταν βρεθεί κανείς στα αυθεντικά τσιπουράδικα του Βόλου δεν θα πρέπει να λησμονήσει να ζητήσει για να συνοδεύσει το τσίπουρο με τσιτσίραβλα και κρίταμα τουρσί, «μπρασκοουρές» δηλαδή ουρές πεσκανδρίτσας τηγανητές με συνοδεία σκορδαλιάς και κολιτσάνους στο τηγάνι που είναι φυτά που αναπτύσσονται μέσα στο θαλασσινό νερό και διαθέτουν όλη τη νοστιμιά της θαλασσινής άλμης. Στην Μακεδονία οι τσιπουρομεζέδες είναι πικάντικοι. Οι επιθετικές γεύσεις ταιριάζουν στο τσίπουρο και προκαλούν ευχάριστες γευστικές εκρήξεις στον ουρανίσκο. Ιδανικοί σύντροφοί του αποδεικνύονται οι μελιτζάνες γεμιστές τουρσί με καρότο, πράσινη ή κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης γεμιστή με λάχανο, παστό ψάρι, το χαβιάρι του ψαριού γριβάδι που μαγειρεύεται με σκόρδο, το τυρί Μπάτσος –ένα σκληρό αλμυρό κεφαλοτύρι – που γίνεται εξαιρετικό σαγανάκι. Στην Ήπειρο πάλι το τσίπουρο συνοδεύει τα γλέντια και τα πανηγύρια και κάθε νοικοκυρά φροντίζει να σερβίρει τα κατάλληλα ορεκτικά όπως μελιτζάνες γεμιστές στο ξύδι και ελιές.

Το ούζο, όπως και το τσίπουρο, μπορεί να συνοδεύσει ιδανικά τους ατίθασους μεζέδες του ελληνικού εδεσματολογίου. Του αρέσουν τα αλμυρά. Μερακλίδικη λακέρδα, τσίρος, κολιός, παστουρμάς, πικάντικες σάλτσες, ξυδάτες γεύσεις, αλμυρά τυριά και βέβαια ο μεγάλος έρωτας του που είναι το ψητό χταπόδι. Πολύ ψηλά στον κατάλογο με τους ιδανικούς ουζομεζέδες βρίσκονται το αυγοτάραχο, η ξινούτσικη ταραμοσαλάτα, τα τραγανά τηγανητά λαχανικά και οι καπνιστοί μεζέδες. Η παρέλαση των γεύσεων σε ένα τραπέζι όπου το ούζο έχει τον πρώτο λόγο, πρέπει να είναι μεγάλη. Πολλά και μικρά πιάτα. Πιάτα που να δίνουν μια μπουκιά καλής γεύσης και ευθύς να παραδίδουν τη σκυτάλη στο επόμενο έδεσμα. Επειδή το ούζο αγαπά τις αλμυρές γεύσεις οι θησαυροί της θάλασσας συνυπάρχουν αρμονικά μαζί του. Όστρακα, γαρίδες, καραβίδες, μύδια. Αχνιστά ή με διάφορες πικάντικες σάλτσες σε σαγανάκι θα ζητήσουν το ούζο για να ενισχύσουν την γευστικά απόλαυση που προσφέρουν.

Οι άνθρωποι της Ποτοποιίας Μελισσανίδη

Γεώργιος Μελισσανίδης, Ποτοποιός και Ιδρυτής: Ο Γεώργιος Μελισσανίδης μεγάλωσε ουσιαστικά μέσα στο ποτοποιείο, έχοντας ως μέντορες του τον θείο και τον πατέρα του και πήρε τα ηνία της οικογενειακής ποτοποιίας στα χέρια του το 1964. Ως δεύτερης γενιάς ποτοποιός, με ιδιαίτερες γνώσεις του κλάδου της ποτοποιίας αλλά και με αγάπη και μεράκι για τα αποστάγματα, έδωσε μία νέα πνοή όχι μόνο στα προϊόντα αλλά και στην κουλτούρα του ποτοποιείου. Μετέφερε την επιχείρηση σε νέες, εξελιγμένες εγκαταστάσεις, ανανέωσε τις ετικέτες των προϊόντων, προσέλαβε επιπλέον ανθρώπινο δυναμικό και επένδυσε στον κλάδο της ποτοποιίας. Σήμερα βρίσκεται στο πλευρό του γιου του, Δημήτρη και τον συμβουλεύει όπου είναι απαραίτητο.

Δημήτρης Μελισσανίδης, ποτοποιός και ιδιοκτήτης. Ο Δημήτρης διευθύνει την ποτοποιία Μελισσανίδη από το 2002. Από μικρή ηλικία είχε επιχειρηματικό προσανατολισμό γι αυτό σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη και καταπιάστηκε με διάφορες επιχειρηματικές δράσεις. Στην πορεία, φοίτησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο σε ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους οίνους και τα αποστάγματα. Αξίζει να σημειωθεί πως παρακολούθησε workshops στα αποστακτήρια των Befeeter και East London Liquor Company, στο Λονδίνο. Οι γνώσεις που απέκτησε σε συνδυασμό με την αγάπη για τα αποστάγματα που κληρονόμησε από τον πατέρα του, ήταν αρκετά για να συνεχίσει την παράδοση της ποτοποιίας Μελισσανίδη.

Νόπη Ρωμανίδου, Επικεφαλής Marketing/Πωλήσεων και συνιδιοκτήτρια. Η Νόπη Ρωμανίδου σπούδασε Ψηφιακά Συστήματα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και εν συνεχεία, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Υπηρεσιών. Επιπλέον, συμμετείχε σε short courses στο marketing και το management, οργανωμένα από εδραιωμένα πανεπιστήμια όπως το SDA Bocconi στο Μιλάνο. Η αγάπη της για το international marketing εκφράζεται διδάσκοντας ως guest professor στο Ubis University στην Ελβετία και το Βιετνάμ. Επιπλέον, δημιουργεί εκπαιδευτικά προγράμματα για την ποτοποιία και την οινοποιία σε συνεργασία με το ΜΒΑ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επιχειρηματικό πνεύμα, η Νόπη πραγματοποίησε το όνειρο της, δημιουργώντας την εταιρία Ally, η οποία εξειδικεύεται στο strategic marketing & creative PR. Ο κυριότερος σκοπός της είναι να ζει και να δημιουργεί σαν πολίτης του κόσμου. Συμμετείχε για 5 χρόνια στη βασική ομάδα του TEDx Athens, έχει διατελέσει μέντορας σε προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, όπως το EkkinisiLab του ΣΕΒ και το 2015 εισήχθη ως εταίρος στην ποτοποιία Μελισσανίδη.

Το στελεχιακό δυναμικό της εταιρίας συμπληρώνεται από τους Κυριάκο Τραϊανού υπεύθυνο παραγωγής, Τραϊανό Μπαλτάκη βοηθό παραγωγής, Παύλο Γιουρούκη υπεύθυνο πωλήσεων και Ανδρέα Πέτσο υπεύθυνο αποθήκης.