Μια νέα εποχή για το Κτήμα Κοκοτού ξεκίνησε το 2019

Νέες ετικέτες, Κτήμα Γ. Κοκοτού

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 στο Κτήμα Κοκοτού και στους φιλόξενους χώρους του στη Σταμάτα γνωρίσαμε τη νέα εικόνα των κρασιών του οινοποιείου καθώς και τη νέα οινολογική ομάδα που έχει εμπλουτιστεί με φρέσκα πρόσωπα. Σε αυτή τη ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα παρουσιάστηκαν οι νέες ετικέτες με φινετσάτη εμφάνιση που προβάλουν το οικοσύστημα του κτήματος και τονίζουν τον σεβασμό της οικογένειας Κοκοτού προς τη φύση.

Η συνάντηση, επίσης, έδωσε την ευκαιρία να δοκιμαστεί η σοδειά του 2019. Τα πέντε κρασιά που κυκλοφορούν ήδη με τις νέες τους φορεσιές παρουσίασε και εξήγησε ο Δρ. Γιώργος Κοτσερίδης, σύμβουλος του Κτήματος:

• Ροδίτης – Σαββατιανό, Αγρίμι 2019
• Gewürztraminer ,Τρεις Παράδες 2019
• Ασύρτικο, Πέρδικα στ’ αμπέλι 2019
• Merlot – Cabernet Sauvignon, Rose Κλέφτρα Κίσσα 2019
• Αγιωργίτικο, Τρεις Λόφοι 2019

ενώ παράλληλα η γευστική δοκιμή περιλάμβανε και μια μεγαλύτερη εξερεύνηση της οινικής γκάμας που χαρακτηρίζει το Κτήμα Κοκοτού.

Οικογένεια Γ. Κοκοτού

Κτήμα Κοκοτού – Γευστικές Σημειώσεις

Τρεις Παράδες 2019, από Gewürztraminer 100 %, 13,3 % vol, Ποικιλιακός Οίνος
Τα σταφύλια αρχικά παρέμειναν για 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο, ενώ στην πορεία πραγματοποιήθηκε κρυοεκχύλιση για 3 ώρες. Το αποτέλεσμα έδωσε μία έντονη και πολύπλευρη μύτη ανθικού χαρακτήρα (τριαντάφυλλο) συνοδευόμενου από αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικά φρούτα. Στο στόμα είναι γεμάτου σώματος με μία όμορφη ισορροπημένη οξύτητα.

Αγρίμι 2019, από Ροδίτη 50 % και Σαββατιανό 50 %, 12,5 % vol, Ποικιλιακός Οίνος
Τα σταφύλια παρέμειναν 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο, ενώ οι δύο ποικιλίες οινοποιήθηκαν χωριστά. Έχει λεμονί χρώμα και στη μύτη κυριαρχούν τα εσπεριδοειδή αρώματα. Στόμα μέσου όγκου με δροσερή οξύτητα και μέσης διάρκειας επίγευση με αρώματα ροδάκινου.

Πέρδικα στ’ αμπέλι 2019, από Ασύρτικο 100 %, 14 % vol, Π.Γ.Ε. Αττική
Τα σταφύλια παρέμειναν 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο και μετά τη ζύμωση το κρασί ωρίμασε για 4 μήνες με τις ελαφρές οινολάσπες. Διακρίνεται από πολύπλοκη μύτη με λεμονανθούς, λεμόνι, κίτρο και λευκόσαρκο ροδάκινο. Σώμα μέσου όγκου, ζωηρή οξύτητα και φρέσκα αρώματα. Το κρασί βρίσκεται ακόμα στη δεξαμενή και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Barrel Fermented Σαββατιανό 2019, 12,5 % vol, Π.Γ.Ε. Αττική
Ωρίμασε σε βαρέλια ακακίας (80% πρώτης χρήσης, 20% δεύτερης) με τις ελαφρές οινολάσπες για 4 μήνες. Τα σταφύλια παρέμειναν 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο και έδωσαν ένα κρασί με ελαφρά χρυσοκίτρινο χρώμα. Στην μύτη συναντάμε αρώματα με αποξηραμένο βερύκοκο, αχλάδι και λενονόφλουδα. Σώμα μέσου όγκου με πολύ φρέσκο χαρακτήρα.

Barrel Fermented Σαββατιανό 2017, 12,5 % vol, Ποικιλιακός Οίνος
Ωρίμασε σε βαρέλια με τις ελαφρές οινολάσπες για 5 μήνες. Χρώμα πλούσιο χρυσό με αισθητή την αρωματική παρουσία του ξύλου. Στο στόμα είναι βουτυράτο και γεμάτο με ισορροπημένη οξύτητα, ενώ τα αρώματα που κυριαρχούν είναι αυτά των φρούτων με ώριμο χαρακτήρα.

Barrel Fermented Chardonnay 2019, 13 % vol, Π.Γ.Ε. Βόρειες Πλαγιές Πεντελικού
Τα σταφύλια παρέμειναν 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο και κατόπιν ζύμωσαν και ωρίμασαν σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια με τις ελαφρές οινολάσπες για 6 μήνες. Στη μύτη διακρίνουμε τα βαρελάτα αρώματα σε συνδυασμό με νότες φρούτων (μάνγκο και ροδάκινο). Στο στόμα είναι γεμάτο με βουτυράτες νύξεις και καλή οξύτητα.

Κλέφτρα Κίσσα 2019, ροζέ από Merlot 70 % και Cabernet Sauvignon 30 %, 13% vol, Ποικιλακός Οίνος
Τα σταφύλια παρέμειναν 24 ώρες σε ψυκτικό θάλαμο και έδωσαν ένα κρασί με ελαφρύ saumon χρώμα και μύτη μεγάλης έντασης και χαρακτήρα τροπικών φρούτων. Στο στόμα κυριαρχούν οι φυτικές νότες, μία δροσερή οξύτητα και μία επίγευση σε φόντο κόκκινων φρούτων.

Τρεις λόφοι 2019, Αγιωργίτικο 100 %, 12,5 % vol, Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος
Διαθέτει ρουμπινί ελκυστικό χρώμα και η μύτη του διακρίνεται για τη βανίλια και τα κόκκινα φρέσκα φρούτα όπως το δαμάσκηνο. Στο στόμα διακρίνεται μία ελαφρά τανικότητα και νότες φρεσκοκομμένων μπαχαρικών. Ένα αρκετά μαλακό και ευχάριστο κρασί.

Kokotos Estate 2017, Cabernet Sauvignon 90 % και Merlot 10 %, 14 % vol, Π.Γ.Ε. Αττική
Τα σταφύλια πέρασαν από προζυμωτική κρυοεκχύλιση και το κρασί ωρίμασε για 25 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια και άλλους 12 μήνες σε φιάλη. Η μύτη έχει πολλές νότες από κόκκινα και μαύρα φρούτα, ενώ το βαρέλι στο στόμα έχει μια καλή ενσωμάτωση με τα αρώματα της βανίλιας , των γλυκών μπαχαρικών και τις στρογγυλές τανίνες να συνυπάρχουν σε αρμονία.

Kokotos Estate 2013, Cabernet Sauvignon 90 % και Merlot 10 %, 13 % vol, Π.Γ.Ε. Αττική
Ωρίμασε για 20 μήνες σε δρύινα βαρέλια και 6 μήνες στην φιάλη. Ένα βαθύ ρουμπινί χρώμα στην όψη και αρώματα φρούτων και μπαχαρικών στη μύτη συνθέτουν μια ευχάριστη γευστική «εικόνα». Στο στόμα διαθέτει πλούσιο σώμα και μαλακές ταννίνες.

Δρ. Γιώργος Κοτσερίδης στο Κτήμα Κοκοτού

Το Κτήμα Κοκοτού, έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη δραστηριότητα εκτός από την παραγωγή των κρασιών του που είναι γνωστά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 1980 που ξεκίνησε η φύτευση των αμπελώνων του Κτήματος έχουν περάσει πολλά χρόνια και σήμερα, εκτός από τα αμπέλια, έχει αναπτυχθεί ένας βιολογικός ελαιώνας 400 δέντρων, ένας πρότυπος μελισσώνας με 20 διώροφες κυψέλες, ένας ορνιθώνας και ένας λαχανόκηπος.

Το Κτήμα Κοκοτού από χρόνια συνεργάζεται με την συμβουλευτική εταιρεία Innovino και από τη σοδειά του 2019 τη συμβουλευτική εποπτεία έχει ο Δρ. Γιώργος Κοτσερίδης, αναπληρωτής καθηγητής οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, με σπουδές στη Γαλλία όπου απέκτησε το Δίπλωμα Οινολόγου, το Master Οινολογίας καθώς και το Διδακτορικό του. Στο πλάι του έχει και την χημικό – μηχανικό και οινολόγο του κτήματος, Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!