Κτήμα Γ. Κοκοτού

Κτήμα Κοκοτού

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Με έναν αμπελώνα, έναν ελαιώνα, ένα μελισσώνα, έναν ορνιθώνα και ένα λαχανόκηπο στο Κτήμα Γ. Κοκοτού η έννοια “οινοτουρισμός” αποκτά άλλη διάσταση: αυτήν της πνευματικής καλλιέργειας και ψυχικής ανάτασης…

Ποιο το προφίλ του Κτήματος Γ. Κοκοτού, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Έχουν περάσει πάνω από σαράντα χρόνια (1980) όταν οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας από τα γονικά κτήματα δείχνουν τον δρόμο στην οικογένεια Γεώργιου Κοκοτού να αφήσει την αστική ζωή και να γυρίσει στη φύση. Αυτό το γύρισμα θα δώσει ζωή σε ένα κτήμα έκτασης 80 στρεμμάτων στις Βορειοανατολικές πλαγιές του Πεντελικού όρους κοντά στην κοινότητα της Σταμάτας. Σύντομα, τα πρώτα αμπέλια, θα αρχίσουν να καρπίζουν και να απλώνονται στο ορεινό ανάγλυφο της Πεντέλης, όπου η τοποθεσία δεν είναι μόνο μαγευτική τουριστικά αλλά και ευνοημένη αμπελουργικά, αφού έχει “πρόσβαση” τόσο στο λεκανοπέδιο της Αττικής όσο και προς τη βορειότερη Εύβοια. Τα δύο αυτά στοιχεία διαμορφώνουν την ποικιλότητα των κρασιών του Κτήματος, τα οποία ανταποδίδουν τη φροντίδα της οικογένειας κερδίζοντας την αγάπη των απανταχού οινόφιλων.

Σήμερα το κτήμα περιλαμβάνει εκτός από τον αμπελώνα 70 στρεμμάτων, έναν ελαιώνα διακοσίων ελαιόδεντρων, έναν πρότυπο μελισσώνα είκοσι διώροφων κυψελών, έναν ορνιθώνα και ένα λαχανόκηπο δυο στρεμμάτων. Παράλληλα, το παρεκκλήσι του Άη Γιώργη του Μεθυστή, πνιγμένο μέσα στο πράσινο των αμπελιών του Κτήματος Γ. Κοκοτού, προσφέρει στους επισκέπτες κατάνυξη και περισυλλογή.

Κτήμα Κοκοτού
Κτήμα Κοκοτού
Kokotou Estate

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στο Κτήμα Γ. Κοκοτού;

Για εκείνους που αποζητούν κάτι παραπάνω από μία απλή επίσκεψη σε έναν αμπελώνα το Κτήμα Γ. Κοκοτού είναι η απάντηση στην αναζήτησή τους. Εκεί, θα βιώσουν, μια ολοκληρωμένη εμπειρία από τη ζωή στη φύση με τις βιολογικές καλλιέργειες, τα αμπέλια και τις ελιές, τον λαχανόκηπο και τα μελίσσια να δημιουργούν μια εικόνα φάρμας και να δένουν με τα υπόλοιπα κτίσματα που καλύπτουν τις δραστηριότητες της γευσιγνωσίας.

Σχολεία και ομάδες οινόφιλων έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να ζήσουν αυτές τις εμπειρίες που ο αστικός τρόπος ζωής τείνει να εξαφανίσει, αφού αρκετά συχνά φιλοξενούνται στους υπαίθριους και στεγασμένους χώρους του εκθέσεις γλυπτικής, παρουσιάσεις βιβλίων αλλά και διάφορες κοινωνικές και επαγγελματικές εκδηλώσεις.

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:
Απλή ξενάγηση
Κόστος: 10,00 ευρώ / άτομο
Διάρκεια: 60 λεπτά
Περιλαμβάνει: Βόλτα σε όλο το κτήμα (ελαιώνα, λαχανόκηπο, μελισσώνα, αμπελώνα και οινοποιείο)
Ξενάγηση & Tasting 4 κρασιών
Κόστος: 25,00 ευρώ / άτομο
Ετικέτες: Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροζέ, Cabernet Sauvignon
Συνοδεύονται από ποικιλία τυριών και αλλαντικών
Ξενάγηση & Tasting 6 κρασιών
Κόστος: 40,00 ευρώ / άτομο
Ετικέτες: Σαββατιανό, Barrel Fermented Savatiano, Gewurtztraminer, Ροζέ, Αγιωργίτικο, Kokotos Estate
Συνοδεύονται από ποικιλία τυριών και αλλαντικών
Tasting 7 λευκών ετικετών (χωρίς ξενάγηση)
Κόστος: 40,00 ευρώ / άτομο
Συνοδεύονται από ποικιλία τυριών και αλλαντικών
Tasting 3 ερυθρών ετικετών (χωρίς ξενάγηση)
Κόστος: 30,00 ευρώ / άτομο
Συνοδεύονται από ποικιλία τυριών και αλλαντικών
Κάθετη γευστική δοκιμή Kokotos Estate (6 εσοδείες)
Κόστος: 200,00 ευρώ μέχρι τα 5 άτομα
Συνοδεύονται από ποικιλία τυριών και αλλαντικών

• Η ξενάγηση μαζί με το tasting μπορεί να διαρκέσει από 90 λεπτά μέχρι 2,5 ώρες, ανάλογα το πακέτο γευσιγνωσίας που έχει επιλεχθεί.
• Για group οι ανωτέρω τιμές διαφοροποιούνται και για το ακριβές κόστος απαιτείται απευθείας επικοινωνία με το κτήμα.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο. Εναλλακτικά, μέσω συγκοινωνίας ο κοντινότερος σταθμός είναι αυτός του Αγίου Στεφάνου, με αφετηρία τον Σταθμό Λαρίσης. Από εκεί απαιτείται χρήση ταξί με κόστος περίπου 5,00 ευρώ. (Σταμάτα Αττικής, τ.κ. 14575)
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Το Κτήμα Γ. Κοκοτού μπορεί να δεχτεί επισκέπτες μόνο κατόπιν ραντεβού, όλες τις μέρες της εβδομάδας από τις 10:00 μέχρι τις 17:00.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνο: 2108145113 • Email: info@ktimakokotou.gr • Website: www.ktimakokotou.gr

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Το ροζέ «Κλέφτρα Κίσσα» και τη ναυαρχίδα του κτήματος, το ερυθρό Kokotos Estate.

Κλέφτρα Κίσσα, Κτήμα Κοκοτού

Η «Κλέφτρα Κίσσα» είναι ένας ροζέ ξηρός οίνος με την ένδειξη Π.Γ.Ε. Αττική. Αμπέλια από τις ποικιλίες Merlot (70%) και Cabernet Sauvignon (30%) μεγαλώνουν κάτω από τον αττικό ήλιο στα 450m υψόμετρο στους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος, συλλέγονται χειρωνακτικά και τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο για ένα βράδυ. Ακολουθεί skin contact για 3 ώρες, παραμονή με τις οινολάσπες για ένα μήνα και batonnage για δύο βδομάδες. Όλα αυτά θα δώσουν ένα φινετσάτο αποτέλεσμα με φωτεινό saumon χρώμα. Στη μύτη κυριαρχούν τα τροπικά φρούτα και τα αρώματα μύρτιλου, άγριας φράουλας και πετροκέρασου, που συμπληρώνονται από διακριτικές νύξεις φυτικότητας. Το ισορροπημένο με όγκο στόμα και η μακράς διάρκειας επίγευση συνθέτουν τον ιδανικό γευστικό συνδυασμό με λαδερά φαγητά, χορτόπιτες, ριζότο μανιταριών αλλά και ασιατικές γεύσεις, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει και την κατανάλωσή του ως απεριτίφ.

Kokotou Estate Red

Το ερυθρό ξηρό Kokotos Estate δημιουργείται από την ένωση του Cabernet Sauvignon (90%) και του Merlot (10%) και φέρει την ένδειξη Π.Γ.Ε. Αττική. Τα σταφύλια συλλέγονται χειρωνακτικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες του κτήματος (450m υψόμετρο) και τοποθετούνται σε ψυκτικό θάλαμο για ένα βράδυ. Η εκχύλιση διαρκεί 20 ημέρες, ενώ η ωρίμανση 25 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Από εκεί, το κρασί εμφιαλώνεται χωρίς καμία επιπλέον κατεργασία και παλαιώνει για ακόμα 12 μήνες στη φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι ένα πληθωρικό κρασί με βαθύ πορφυρό χρώμα και ζωηρές ανταύγειες. Πυκνή μύτη με πολύπλοκο μπουκέτο ώριμων μαύρων φρούτων, μούρου, βύσσινου φραγκοστάφυλου και δαμάσκηνου συνοδευόμενα από νότες δρυός, βανίλιας, μπαχαρικών όπως το μαύρο πιπέρι, κέδρου και μαύρης σοκολάτας. Το στόμα του είναι στιβαρό και γεμάτο με στρογγυλές τανίνες και μακριά φρουτώδη επίγευση. Αγαπάει ιδιαίτερα τα πλούσια κόκκινα κρεατικά και τα ώριμα τυριά, ενώ έχει δυνατότητα παλαίωσης ακόμα 10-15 χρόνια.

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Η Πεντέλη και η γύρω περιοχή φιλοξενούν αρκετούς χώρους θρησκευτικής λατρείας που δίνουν στέγη σε ξεχωριστά κειμήλια και είναι ανοικτοί στο κοινό, όπως η ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου και η ιερά Μονή Αγίου Εφραίμ.

Κρύβουν επίσης και μέρη όπου έζησαν και έδρασαν πρόσωπα με κάποιο θετικό ή αρνητικό ρόλο στην ιστορία. Πιο συγκεκριμένα, εκεί αναπαύεται η Sophie de Marbois-Lebrun, φιλέλλην Αμερικανογαλλίδα κόρη Γάλλου διπλωμάτη και σύζυγος του Δούκα της Πλακεντίας (Piacenza), μίας πόλης στη Βόρεια Ιταλία που είχε κατακτήσει ο Ναπολέων το 18ο αιώνα, η οποία έφερε τον τίτλο Δούκισσα της Πλακεντίας. Η δράση της εστιάστηκε στην ενίσχυση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων με μεγάλη οικονομική και κοινωνική συνεισφορά κατά τα πρώτα χρόνια εδραίωσης του ελληνικού κράτους, εν μέσω πολιτικών ταραχών. Επίσης, ο επισκέτπης μπορεί να πάρει μία γεύση από τη νεότερη ελληνική ιστορία αφού στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται και το Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Διονύσου – Ραπεντόζης 1939-1945, ένα από τα δύο νεκροταφεία στα οποία βρίσκονται οι τάφοι Γερμανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για τους λάτρεις της πεζοπορίας υπάρχει η λίμνη του Μαραθώνα με όμορφες διαδρομές γύρω της. Πρόκειται για μία τεχνητή λίμνη που δημιουργήθηκε με σκοπό τη συγκέντρωση νερού για την ύδρευση της Αθήνας και σχηματίσθηκε από την ανέγερση του Φράγματος του Μαραθώνα στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την κωμόπολη του Μαραθώνα. Παράλληλα, η Πεντέλη δίνει την ευκαιρία στους τολμηρούς επισκέπτες να ανεβάσουν την αδρεναλίνη τους στο αναρριχητικό πεδίο «Συμπληγάδες». Είναι ένα εγκαταλελειμμένο λατομείο σε υψόμετρο 900m, με κατακόρυφες πλευρές από μάρμαρο διαφορετικού βαθμού δυσκολίας, το οποίο εντόπισαν για πρώτη φορά το 2000 δύο αναρριχητές και που λόγω της ιδιομορφίας του του χάρισαν αυτό το ιδιαίτερο όνομα.

Τέλος, δεν πρέπει παραληφθεί μια στάση στις γνωστές ταβέρνες της Σταμάτας, αφού το ταξίδι κάθε οινόφιλου επιβάλλει να συνοδεύεται όχι μόνο από καλό κρασί, αλλά και από νόστιμο φαγητό!

For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!