Ελευθέριος Χανιαλίδης: «Το κρασί είναι ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για μένα»

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ελευθέριος Χανιαλίδης

Όταν ο Ελευθέριος Χανιαλίδης λέει πως ελπίζει να δει ακόμα περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με το κρασί ώστε «να δώσουν μια πνοή ανανέωσης στο χώρο» και «να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα πιο ψηλά», θα μπορούσε να πει κανείς ότι… μιλάει εκ πείρας.

Μολις πριν ένα χρόνο άλλωστε ο άνθρωπος που παίρνει τη σκυτάλη του Sommelier Challenge αυτού του τεύχους, αναδείχθηκε τρίτος καλύτερος Έλληνας Οινοχόος και καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος ενώ τον περασμένο Απρίλιο έγινε ένας από τους πρώτους στη χώρα μας που λαμβάνουν χρυσή πιστοποίηση και καρφίτσα από την ASI Professional Sommeliers.

Ξεκίνησε να εργάζεται στην εστίαση και τη γαστρονομία το 2001. Κάπου εκεί οι δρόμοι του διασταυρώθηκαν με εκείνους του κρασιού και τα υπόλοιπα είναι… μια ιστορία που συνεχίζεται. Τα τελευταία 7 χρόνια είναι επικεφαλής οινοχόος και υπεύθυνος των καταστημάτων Cava Vegera.

Tι σημαίνει για εσάς το κρασί;

Ελευθέριος Χανιαλίδης: Το κρασί είναι ένα πολύ σημαντικό «κεφάλαιο» για μένα. Μέσω αυτού έχω ταξιδέψει, έχω αποκτήσει όμορφες εμπειρίες και ανακαλύπτω μέρα με την μέρα νέα πράγματα.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό;

Ελευθέριος Χανιαλίδης: Η εντατική ενασχόληση μου με το κρασί ξεκίνησε το 2009 όταν άρχισε η συνεργασία μου με τα καταστήματα Cava Vegera η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα.

Ποια θέση εκτιμάτε ότι κατέχει το κρασί στην ελληνική αγορά;

Ε.Χ.: Έχει αρχίσει και ανεβαίνει θεωρώ. Βλέπουμε μέρα με την μέρα όλο και περισσότερους καταναλωτές να ασχολούνται με το κρασί πιό ενεργά. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά μας

Θεωρείτε το ελληνικό κρασί ξεχωριστό, και αν ναι, για ποιο λόγο;

Ε.Χ.: Σαφώς, και αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι η πληθώρα γηγενών ποικιλιών, που ήδη ορισμένες εξ’ αυτών λαμβάνουν μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση στην αγορά του κρασιού;

Ε.Χ.: Τα λεγόμενα «φυσικά» κρασιά, θα τολμούσα να πώ.

Αγαπημένος γευστικός συνδυασμός φαγητού – κρασιού;

Ε.Χ.: Γερμανικό Riesling με sushi.

Υπάρχει κάποια ποικιλία ή κάποιος τύπος κρασιού που είναι, κατά την γνώμη σας, υποτιμημένος;

Ε.Χ.: Το Λιάτικο νομίζω είναι μια από τις πιο υποτιμημένες. Πρόκειται για μια ποικιλία με μεγάλη δυναμική.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κλάδο του κρασιού, τι θα ήταν αυτό;

Ε.Χ.: Θα ήθελα να δώ περισσότερους νέους ανθρώπους να ασχολούνται με το κρασί. Έχω την αίσθηση ότι η νέα γενιά μπορεί να δώσει μια πνοή ανανέωσης στο χώρο.

Τι περιμένετε να δείτε στο μέλλον από το ελληνικό κρασί;

Ε.Χ.: Μεγαλύτερη αναγνώριση των ελληνικών ποικιλιών στο εξωτερικό και βελτίωση των υποδομών σε σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες της χώρας. Επίσης περιμένω ακόμα περισσότερους νέους οινοχόους να ανεβάσουν τον πήχη ακόμα και πιο ψηλά.

Σε ποιον θα θέλατε να δώσετε τη “σκυτάλη” του Sommelier Challenge;

Ε.Χ.: Στον Θεολόγο Πλακόπουλο.

✒️ Επιμέλεια: Κώστας Καππάτος

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!