Ώρα για Φυσαλίδες!

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Είναι λαμπερές, κάποιες φορές επίμονες, πότε κομψές πότε πληθωρικές, πάντα όμως αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα για τα αφρώδη κρασιά που έχουν την τιμητική τους με αφορμή ένα ιδιαίτερο ρεκόρ Γκίνες!

Το ρεκόρ

Συγκεκριμένα, στις 3 Φεβρουαρίου του 2014 σημειώθηκε ρεκόρ Γκίνες από το Επιχειρηματικό και Πολιτιστικό κέντρο της πόλης Garibaldi, στη Νότια Βραζιλία, για το μεγαλύτερο ποτήρι γεμισμένο με αφρώδη οίνο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, όπου χρειάστηκαν 134 μπουκάλια αφρώδους οίνου, προκειμένου να γεμίσουν ένα τεράστιο flute ποτήρι, συνολικού όγκου 100 λίτρων!

Τα αφρώδη

Το αφρώδες κρασί είναι σχεδόν ταυτισμένο με τη γιορτή και αποτελούσε συνώνυμο της πολυτέλειας. Ευτυχώς, αυτό έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με μπουκάλια να ανοίγονται σε διάφορες περίστασεις, όπως είναι ένα πλούσιο brunch ή ένα χαλαρό βράδυ μαζί με τους αγαπημένους μας. Είναι πολύ σημαντικό να χαιρόμαστε τις απλές χαρές της ζωής και σε αυτό βοηθάει ότι υπάρχουν ετικέτες για κάθε βαλάντιο! Οι αφρώδεις οίνοι από Ελληνικές ποικιλίες αξίζουν την προσοχή όλων μας μιας και διαθέτουν εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να συναγωνιστούν επάξια τα αντίστοιχα προϊόντα εισαγωγής. Με συνοδεία φαγητού ή χωρίς μπορούν να σας συντροφεύσουν σε πολλές στιγμές κάνοντας με τις γοητευτικές φυσαλίδες τους την καθημερινότητά σας λίγο πιο τσαχπίνικη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όλες οι σαμπάνιες (champagnes) είναι αφρώδεις οίνοι αλλά όλοι οι αφρώδεις οίνοι δεν είναι σαμπάνιες.και αυτό γιατί ο όρος «σαμπάνια» αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για τα κρασιά που προέρχονται μόνο από την γαλλική περιοχή της Καμπανίας, μετά τη συνθήκη της Μαδρίτης που υπογράφηκε το 1891.

Οι οινοπαραγωγικές πρακτικές

Σε αρκετά Ελληνικά αφρώδη ακολουθείται η λεγόμενη παραδοσιακή μέθοδος παραγωγής ή Μéthode Champenoise, την οποία χρησιμοποιούν και οι παραγωγοί της Καμπανίας για την περίφημη σαμπάνια τους. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία που εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις με την αρχική ζύμωση να γίνεται μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές,.από όπου παράγεται ένας οίνος βάσης, ο οποίος τοποθετείται μετέπειτα στις φιάλες. Σε αυτές προστίθενται ζυμομύκητες και ζάχαρη και τέλος σφραγίζονται ώστε να πραγματοποιηθεί μία δεύτερη ζύμωση που θα προσδώσει το ανθρακικό στο τελικό κρασί. Πρόκειται για μία δύσκολη πρακτική, η οποία προσδίδει εξαιρετική δομή και έντονη μύτη φρυγανισμένου ψωμιού,.ζυμαριού και μπισκότου που συνταιριάζονται ιδανικά με τα αρώματα του σταφυλιού δημιουργώντας ένα πολύπλοκο αποτέλεσμα.

INFO#1: Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πλέον επίσημη ονομασία της μεθόδου είναι: Μéthode Classique.

Ένας άλλος τρόπος για να δημιουργηθούν οι πολυπόθητες φυσαλίδες είναι η Μέθοδος κλειστής δεξαμενής ή Cuvée Close ή Charmat από το όνομα του Γάλλου που την επινόησε κάπου στις αρχές του εικοστού αιώνα. Και εδώ η οινοποίηση εκτυλίσσεται σε δύο φάσεις με τη διαφορά ότι ο οίνος βάσης τοποθετείται,.μετά τη ζύμωση, σε μια μεγάλη σφραγισμένη δεξαμενή, στην οποία προστίθεται το μείγμα με τους ζυμομύκητες και τη ζάχαρη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ζύμωση, που παράγει το ανθρακικό. Με τη μέθοδο αυτή παρασκευάζονται τα περισσότερα αφρώδη κρασιά στον κόσμο και το αποτέλεσμά της είναι κρασιά με πλούσια φρουτώδη αρώματα.

INFO#2: Άλλες ονομασίες που μπορεί να τη συναντήσουμε είναι tank method, metodo Italiano ή metodo Martinotti!

Οι εκπρόσωποι

Και το γευστικό ταξίδι στα ελληνικά αφρώδη συνεχίζεται (ή καλύτερα τώρα ξεκινά!) με τις παρακάτω 7 ετικέτες – η κάθε μία μοναδική στην κατηγορία της – που τα «λαγωνικά» του D-FiLES ανακάλυψαν πριν από εμάς για εμάς.

ΣΗΜ: Στο άρθρο παρουσιάζονται αυστηρά αφρώδεις οίνοι, οι οποίοι θέλοντας να καλύψουμε όλα τα γούστα και όλα τα πορτοφόλια,.ταξινομούνται βάση χρώματος, σακχάρων και τιμής (οι ενδεικτικές τιμές στο τέλος των παρουσιάσεων αναφέρονται στις φιάλες των 750mL).

ΜΙΑ ΠΡΟΣΙΤΗ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ…

Κυρ-Γιάννη

Το τρίπτυχο της φιλοσοφίας της εταιρείας Κυρ-Γιάννη είναι η καινοτομία, ο σεβασμός στην παράδοση και η εξειδικευμένη γνώση για το κρασί από το αμπέλι μέχρι το ποτήρι! Τη φιλοσοφία αυτή του ιδρυτή Γιάννη Μπουτάρη συνεχίζει και σήμερα ο Στέλιος,.οινοποιός τέταρτης γενιάς και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, στοχεύοντας πάντα, με γνώμονα την παράδοση, στην υψηλή τεχνογνωσία και στην προστασία του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα; Η παραγωγή εξαιρετικών οίνων που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των Ελληνικών ποικιλιών!

Ακακίες Sparkling
Ένα πραγματικά μοναδικό κρασί από ένα εξίσου μοναδικό κτήμα, που μετράει πολλά βραβεία και διακρίσεις σε διαγωνισμούς εντός και εκτός Ελλάδος: Korea Wine Challenge, Balkan International Wine Competition και ένα χρυσό από την τελευταία διοργάνωση του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης το 2018.

Τύπος: Αφρώδης Ροζέ Ξηρός
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Αμύνταιο
Σοδειά: 2017
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Οινοποίηση: Τα σταφύλια τρυγούνται στους 10,5 βαθμούς αλκοόλ και παραμένουν για 12 ώρες σε θάλαμο πρόψυξης, έως ότου αποκτήσουν θερμοκρασία 11 – 14 °C. Στη συνέχεια οδηγούνται στο πιεστήριο, όπου γίνονται 3 πιέσεις εκ των οποίων διαλέγεται η μεσαία. Ακολουθεί απολάσπωση και η πρώτη αλκοολική ζύμωση. Μετά την πάροδο μερικών μηνών με αναδεύσεις σε ελαφριές οινολάσπες, ο οίνος πηγαίνει στις δεξαμενές για τη δεύτερη ζύμωση, όπου αποκτάει τον τελικό αφρισμό και ένα επιπλέον 1% αλκοόλ. Η διαδικασία παραγωγής ολοκληρώνεται με παραμονή με τις οινολάσπες για 3 – 5 μήνες.
Αλκοολικός βαθμός: 11,5% vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Στην όψη παρατηρούμε ένα τριανταφυλλί χρώμα που γίνεται ακόμα πιο παιχνιδιάρικο από τις πληθωρικές φυσαλίδες. Έντονη μύτη με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων (κεράσι, φράουλα) και τριαντάφυλλου. Το σώμα του είναι γεμάτο ενώ η ζωηρή οξύτητά του προσφέρει ισορροπία στο γευστικό αποτέλεσμα. Επίγευση μακράς διάρκειας.
Αρμονία: Απολαμβάνεται τόσο μόνο του στην αρχή ή και στο τέλος ενός γεύματος, όσο και με πιάτα της μεσογειακής και εξωτικής κουζίνας.
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 6 – 10°C
Κόστος: ≈ 10,00 ευρώ

ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΑΥΣΗ…

Nicolou Winery

Το Οινοποιείο Νικολού διαθέτει μία μακρόχρονη παράδοση στην παραγωγή ποιοτικών οίνων που ξεκινά από το 1920. Ανταποκρινόμενος στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, ο κoς Βασίλης Νικολού εκσυγχρόνισε τις εγκαταστάσεις του Κορωπίου και κατάφερε να αναδείξει στη συνέχεια το γευστικό πλούτο και τα όμορφα αρώματα του Σαββατιανού. Στο παραδοσιακής αισθητικής οινοποιείο της οικογενείας με τους πέτρινους τοίχους και τις πέτρινες καμάρες,.οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τη μαγεία του κρασιού μέσα από τις διάφορες δράσεις που διοργανώνονται.

Botanic
Ένα ξεχωριστό κρασί καθώς πρόκειται για το μοναδικό αφρώδες από την ποικιλία Σαββατιανό. Μάλιστα, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα TEXSOM Wine Awards ενώ η ίδια η οινοποιία βραβεύτηκε ως η καλύτερη στην Ευρώπη για το 2018 από την CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας), στο 16ο συνέδριο γαστρονομίας και οινολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο.

Τύπος: Αφρώδης Λευκός Ξηρός
Ποικιλία: Σαββατιανό
Οινοποίηση: Πρώιμος τρύγος του Σαββατιανού δίνοντας χυμό πλούσιο σε οξέα και χαμηλό pH. Για το κρασί βάσης χρησιμοποιείται ο πρόρωγος, το καλύτερο μέρος του γλεύκους, που αντιστοιχεί μόλις στο 30% των σταφυλιών που οινοποιούνται. Ακολουθεί στατική απολάσπωση στους 10℃ και ελεγχόμενη ζύμωση στους 17℃. Μετά τη διαύγαση του κρασιού, ακολουθεί δεύτερη ζύμωση στη φιάλη με την κλασσική μέθοδο παραγωγής αφρωδών. Τέλος, το αφρώδες πλέον κρασί ωριμάζει για 6 μήνες στις φιάλες με τις οινολάσπες(sur lies fines).
Αλκοολικός βαθμός: 12,5% vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Στην όψη συναντάμε ένα λαμπερό λεμονί χρώμα με λεπτό αφρισμό μεγάλης διάρκειας. Το αρωματικό του μπουκέτο τόσο στην μύτη όσο και στο στόμα περιλαμβάνει μία γκάμα διακριτικών αρωμάτων πεύκου και μαστίχας συνδυαστικά με τα φρουτώδη στοιχεία την ποικιλίας (λευκόσαρκα φρούτα). Γεμάτο σώμα, ισορροπημένη οξύτητα και μία μακρά επίγευση με βοτανικές λεπτομέρειες.
Αρμονία: Συνοδεύει όμορφα τα θαλασσινά και απογειώνει πιάτα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 8 ℃
Κόστος: ≈ 16,00 ευρώ

Tselepos Winery

Το όμορφο ταξίδι στον κόσμο του κρασιού για το Κτήμα Τσέλεπος ξεκίνησε το 1989,.όταν ο οινολόγος Γιάννης Τσέλεπος αποφάσισε να επιστρέψει από τη Γαλλία στα πάτρια εδάφη για να μοιραστεί μαζί μας το πάθος του για το κρασί και το όραμά του για τη δημιουργία εκλεκτών ελληνικών οίνων.

Amalia Rosé
Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία του γνωστού και αγαπημένου λευκού αφρώδους Amalia Brut, η Tselepos Winery ξαναχτυπά χαρίζοντάς μας ένα εξίσου εξαιρετικό και απολαυστικό ροζέ αφρώδες κρασί: το Amalia Rosé από την πιο δημοφιλή ερυθρή ποικιλία της Πελοποννήσου, το Αγιωργίτικο.

Τύπος: Αφρώδης Ροζέ Ξηρός
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Οινοποίηση: Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια της περιοχής του Ασπρόκαμπου,.στη Νεμέα, στα οποία πραγματοποιείται ένας πρώιμος τρυγητός ώστε να έχουν χαμηλό εν δυνάμει αλκοολικό τίτλο και υψηλή φυσική οξύτητα. Το κρασί ακολουθεί την παραδοσιακή μέθοδο με τον οίνο βάσης να παραμένει στη δεξαμενή για 4 μήνες και μετέπειτα να ζυμώνει στη φιάλη για άλλους 9.
Αλκοολικός βαθμός: 12% vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Το χρώμα του είναι ανοιχτό σομόν με ροζ ανταύγειες και διαθέτει έναν αφρισμό μακράς διάρκειας. Μύτη μπαχαρώδης με μία αίσθηση καπνιστού και πικάντικου που συμπληρώνεται από παιχνιδιάρικες νότες πιπεριάς. Στο στόμα νιώθουμε πιο έντονα τα κόκκινα φρούτα να στέκονται δίπλα στα μπαχαρικά ενώ διακρίνουμε μία δροσερή οξύτητα και μία γευστική επίγευση.
Αρμονία: Τα ψητά λιπαρά ψάρια (σολομός), το ριζότο και τα ζυμαρικά με θαλασσινά αποτελούν ένα καλό ταίριασμα για αυτό το κρασί.
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 6 – 10°C
Κόστος: ≈ 15,00 ευρώ

ΓΙΑ PREMIUM ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ…

Santo Wines

H Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1947 και αριθμεί σήμερα 1200 μέλη.ενώ διαθέτει ένα από τα πλέον υπερσύγχρονα οινοποιεία της χώρας πάνω στη μαγευτική Καλντέρα (πρέπει να πάτε!). Οι αξίες που διέπουν το όραμά της είναι εκείνες της Συλλογικότητας,.της Ποιότητας, της Αυθεντικότητας και της Αειφόρου Ανάπτυξης με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο και γενικότερα τη διατήρηση της βιοποικιλότητας του Θηραϊκού Αμπελώνα.

Santo Brut
Είναι το μοναδικό αφρώδες Ασύρτικο από τη Σαντορίνη και αυτό τα λέει όλα. Είναι περιορισμένης παραγωγής (15.000 φιάλες) και φυσικά δεν άφησε ασυγκίνητους τόσο τους ξένους γευσιγνώστες του παγκόσμιου διαγωνισμού Decanter World Wine 2018 όσο και τους Έλληνες κριτές του Διεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης του 2018.

Τύπος: Αφρώδης Λευκός Ξηρός
Ποικιλία: Ασύρτικο
Εσοδεία: 2015
Οινοποίηση: Για την παραγωγή μαζεύτηκαν πρώιμα σταφύλια από την περιοχή του Πύργου τα οποία κρύωσαν στους 5ºC. Ακολούθησε πάτημα, στατική απολάσπωση και η πρώτη αλκοολική ζύμωση που έδωσε τον οίνο βάσης στους 11°C και pH 2,9. Ο οίνος σταθεροποιήθηκε και φιλτραρίστηκε και κατόπιν προστέθηκε το liqueur de tirage. Εμφιαλώθηκε σε ανθεκτικές φιάλες ώστε να γίνει η δεύτερη αλκοολική ζύμωση για τη δημιουργία των φυσαλίδων και τέλος το παραγόμενο κρασί ωρίμασε για 19 μήνες μαζί με τις οινολάσπες.
Αλκοολικός βαθμός: 11,6 % vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Στην όψη παρατηρούμε ένα ανοικτό λεμονοπράσινο χρώμα και έναν κομψό και πλούσιο αφρισμό. Εκφραστική μύτη που τη συνθέτουν φρουτώδη αρώματα λευκού ροδάκινου παράλληλα με νότες μελιού και κηρήθρας. Το στόμα εμφανίζεται στρογγυλό και ισορροπημένο, με μία τραγανή οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα και μία δροσερή μακρά επίγευση.
Αρμονία: Μπορεί να συνοδέψει ώριμα τυριά, ελαφριά ψάρια και σούσι ή ακόμα και πιάτα με πουλερικά με κρεμώδη σάλτσες.
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 6 – 10°C
Κόστος: ≈ 26,50 ευρώ

C.A.I.R

C.A.I.R είναι το ακρωνύμιο της εταιρίας για την ονομασία Compagnia Agricola Industriale Rodi (Αγροτική Βιομηχανική Εταιρεία Ρόδου) μιας και η ίδρυσή της έγινε από Ιταλούς επενδυτές το μακρινό 1928. Μετά την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1948 η εταιρεία πέρασε σε ελληνικά χέρια και από τότε μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα ιστορικότερα οινοποιεία της χώρας με σταθερό στόχο την ανάδειξη τόσο των ιστορικών γηγενών ποικιλιών όσο και των διεθνών που ευδοκιμούν στο νησί.

Rose Réserve 10 Ans
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2000 σε περιορισμένο αριθμό φιαλών για να γιορταστεί ο ερχομός της νέας χιλιετίας. Αυτή τη στιγμή προέρχεται από επιλεγμένα σταφύλια ορεινών αμπελώνων της περιοχής Έμπωνας και εμφιαλώνεται σε 3.000 φιάλες. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι έχει κερδίσει πληθώρα διακρίσεων σε παγκόσμιους και ελληνικούς διαγωνισμούς: 31ο I.W.S.C. – England, 32ο I.W.S.C. – England, Japan Wine Challenge, 2oς Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου Θεσσαλονίκης.

Τύπος: Αφρώδης Ροζέ Ξηρός
Κατηγορία: Π.Ο.Π. Ρόδος
Ποικιλίες: Αθήρι και Μανδηλαριά
Οινοποίηση: Η Rose Réserve 10 Ans παράγεται σύμφωνα με την παραδοσιακή γαλλική μέθοδο της σαμπάνιας με δευτερογενή ζύμωση μέσα στη φιάλη ακολουθώντας μακρόχρονη ωρίμανση. Οι δύο ποικιλίες – η ερυθρή Μανδηλαριά και το λευκό Αθήρι –.συνοινοποιούνται από το 1990 προκειμένου να δώσουν αυτή την ετικέτα που παλαιώνει μέσα στην υπόγεια κάβα της εταιρείας κάτω από ειδικές συνθήκες.
Αλκοολικός βαθμός: 12,5% vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Στην μύτη όμορφα αέρινα αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, κερασιού, σταφίδας και δαμάσκηνου παντρεύονται με νότες κυδωνιού και ξηρών καρπών με χαρακτηριστικές αυτές του αμυγδάλου. Τη γλώσσα μας γαργαλάνε λεπτεπίλεπτες φυσαλίδες ενώ η αρωματική αίσθηση ακολουθεί αυτήν της μύτης.
Αρμονία: Ο όγκος αυτού του κρασιού μπορεί να συνοδεύσει τέλεια έναν φρέσκο σολομό καθώς και πιάτα με αρνάκι ή πάπια.
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 6 – 10°C
Κόστος: ≈ 23,00 ευρώ

ΓΛΥΚΟΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ…

Matamis Wines

Η οικογένεια Ματάμη με τον ιδρυτή κο Απόστολο και τους γιους του Γιάννη και Στέλιο αποτελούν την τριπλή δύναμη της εταιρείας που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2007.με όραμα την ανάδειξη σε παγκόσμιο επίπεδο όχι μόνο της δυναμικής των ελληνικών ποικιλιών αλλά και των Ελλήνων οινοπαραγωγών. Η πλούσια εμπειρία στην οινοποίηση εμποτισμένη με το μεράκι των ανθρώπων του οινοποιείου δίνει ελληνικούς οίνους υψηλής ποιότητας, οι οποίοι αποτελούν άρτιους εκφραστές του terroir της Λήμνου και της Επανομής.

Moschato Bubbly
Το Moschato Bubbly είναι το ελληνικό γλυκό απεριτίφ ή και ντιζεστίφ (χωνευτικό) που κοντράρει στα ίσια το παγκοσμίως γνωστό και αγαπημένο ιταλικό Moscato d’Asti. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε μόνο εμείς στην Ελλάδα αλλά το επιβεβαιώνουν και εκτός συνόρων με την τελευταία διάκριση που του χαρίσανε στον παγκόσμιο διαγωνισμό Decanter Wine Awards το 2014.

Τύπος: Αφρώδης Λευκός Γλυκός
Εσοδεία: 2018
Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Οινοποίηση: Μετά την ελαφριά πίεση των στέμφυλων – από τα αμπελοτόπια της Λήμνου – ο χυμός ψύχεται στους 0°C και αποθηκεύεται σε ψυχόμενες αυτόκλητες δεξαμενές. Η ζύμωση ξεκινά σταδιακά μέχρι να φτάσει τους 6,5% αλκοολικούς βαθμούς πάντα σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Όταν η περιεκτικότητα της αλκοόλης φτάσει στον επιθυμητό βαθμό γίνεται παύση της αλκοολικής ζύμωσης προκειμένου να παραμείνουν σε υψηλό ποσοστό αζύμωτα σάκχαρα (γύρω στα 90gr/Lt) που θα χαρίσουν νόστιμη γλυκιά γεύση στο τελικό αποτέλεσμα.
Αλκοολικός βαθμός: 6,5% vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Στην όψη παρατηρούμε μία απόχρωση σε απαλό κίτρινο χρώμα.και στη μύτη ένα έντονο άρωμα μοσχάτου εμπλουτισμένο με νότες από φρούτα και μέλι. Το αρωματικό προφίλ στο στόμα ακολουθεί αυτό της μύτης ενώ η γεύση του είναι πλούσια λόγω της γλυκύτητας αλλά και παράλληλα ισορροπημένη χάρη στην οξύτητα. Η εικόνα του κρασιού ολοκληρώνεται από ένα ευγενή αφρισμό.
Αρμονία: Καταναλώνεται πολύ ευχάριστα από μόνο του αλλά μπορεί να συνοδέψει ήπια τυριά καθώς και την πλειονότητα των γλυκών και των φρούτων.
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 6 – 10°C
Κόστος: ≈ 10,00 ευρώ

Amyntas Wines – Οινοποιείο ΑΣΕΠΑ

Το 1959 ξεκινά η ιστορία του οινοποιείου της ΕΑΣ Αμυνταίου, το οποίο σήμερα συστήνεται ως Amyntas Wines-Οινοποιείο ΑΣΕΠΑ και συνεχίζει την επιτυχημένη οινοποιητική του πορεία. Σημαντικός σταθμός σε αυτήν υπήρξε το 1971, όταν πρωτοξεκίνησαν οι πειραματικές δοκιμές για την παραγωγή αφρώδους οίνου από το Ξινόμαυρο.οι οποίες οδήγησαν σε εξαιρετικά αποτελέσματα. Το επόμενο χρόνο κιόλας το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα την αμπελουργική ζώνη του Αμυνταίου ως την πρώτη στην Ελλάδα για την παραγωγή ροζέ αφρωδών οίνων με τη διάκριση Π.Ο.Π. Αμύνταιον.

Αμύνταιον Rose Demi-Sec
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για τα φημισμένα αφρώδη του Συνεταιρισμού. Ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τα αδελφάκια του (Αφρώδες Rose Sec, Αφρώδες Blanc de Noir Sec), το αφρώδες Rose Demi-Sec της Amyntas Wines αποτελεί ένα καταξιωμένο ελληνικό αμπελοοινικό προϊόν που μας εκπροσωπεί επάξια σε διεθνείς διαγωνισμούς, αποσπώντας πολλά μετάλλια και εξαιρετικές κριτικές.

Τύπος: Αφρώδης Ροζέ Ημίξηρος
Κατηγορία: Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Αμύνταιον
Ποικιλία: Ξινόμαυρο
Οινοποίηση: Για την παραγωγή του Αμύνταιον Rose Demi-Sec εφαρμόζεται η μέθοδος της κλειστής δεξαμενής. Για την παραγωγή του κρασιού βάσης πραγματοποιείται πρώιμος τρύγος,.που αποσκοπεί σε σταφύλια με χαμηλά σάκχαρα, χαμηλό τελικό αλκοολικό τίτλο αλλά παράλληλα υψηλή οξύτητα. Η δεύτερη αλκοολική ζύμωση που ακολουθεί στην πορεία πραγματοποιείται σε μικρές αυτόκλειστες δεξαμενές, με πολύ αργούς ρυθμούς και σε χαμηλές ελεγχόμενες θερμοκρασίες.
Αλκοολικός βαθμός: 11,5% vol
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά: Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα, Μύτη εκφραστική που θυμίζει κόκκινα φρούτα και βατόμουρο μαζί με νύξεις μπισκότων και εσπεριδοειδών (λεμόνι). Ένα κρασί με ανάλαφρο και δροσερό στόμα στο οποίο η γλυκύτητα των σακχάρων βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με την οξύτητα.
Αρμονία: Είναι υπέροχο σαν απεριτίφ αλλά μπορεί να συνοδεύσει επάξια ζαχαρωμένες φράουλες, τάρτες και μους φρούτων
Σερβίρισμα: Απολαύστε στους 6 – 10°C
Κόστος: ≈ 8,50 ευρώ

Λευκό ή ροζέ, ξηρό ή γλυκό, όποιο κι αν είναι το γούστο μας, ένα πρέπει να θυμόμαστε:.να χαιρόμαστε τις ονειρεμένες φυσαλίδες των κρασιών αυτών όχι μόνο στις 3 Φεβρουαρίου αλλά κάθε ημέρα!

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!