Η εκδίκηση της Ρετσίνας

Retsina

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και το καλύτερο κρασί για να τη συνοδέψει κανείς είναι η Ρετσίνα!

…και αν αυτό το πιάτο έχει τη μορφή του πληθωρικού μπακαλιάρου σκορδαλιά που τρώγεται σε κάθε ελληνικό οικογενειακό τραπέζι αυτήν την Τετάρτη, τότε έχουμε να κάνουμε με την πιο εύγευστη εκδίκηση που έχει σημειωθεί ποτέ. Διότι μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καραντίνα, μπορεί φέτος να μην ακολουθήσουμε τους παραδοσιακούς εορτασμούς, αλλά αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να απολαύσουμε με τους ομόστεγούς μας (στο σπίτι και πάντα με τις απαραίτητες προφυλάξεις) ένα ζεστό φαγητό συνδυασμένο με ένα νόστιμο κρασί που “μυρίζει” Ελλάδα και ιστορία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Η ρετσίνα γεννήθηκε στην Ελλάδα, συνυπάρχει με τους Έλληνες που την “τιμούν” διαχρονικά και όλα αυτά επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που έχει φέρει στην επιφάνεια πλήθος αρχαιολογικών μελετών. Πήλινα θραύσματα πίθων από τον πρωτομινωικό οικισμό της Μύρτου στη νότια Κρήτη,.στα οποία ανιχνεύθηκαν ίχνη ρετσινιού (2.900 – 2.200 π.Χ.), μία τριποδική χύτρα από το Μοναστηράκι Ρεθύμνου, όπου φαίνεται να είχε φιλοξενήσει κρασί με ρητίνη (1.900 – 1.700 π.Χ.) και ευρήματα που μαρτυρούν την κατανάλωση Ρετσίνας στις Μυκήνες (1.340 – 1.250 π.Χ.) απαρτίζουν τα αποτελέσματα μόνο μερικών εξ αυτών.

Ταξιδεύοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν και μέχρι τη δεκαετία του ‘80 η Ρετσίνα ήταν ένα κρασί με σταθερά γευστικά χαρακτηριστικά. Σχεδόν όλοι οι παραγωγοί ακολουθούσαν την ίδια τεχνολογία, ενώ οι εμφιαλωμένες Ρετσίνες κυκλοφορούσαν σχεδόν πάντα στην ίδια συσκευασία των 0,5 λίτρων.

Η ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η στροφή στη δημιουργία μιας μοντέρνας Ρετσίνας με νέα γευστικά χαρακτηριστικά εμφανίστηκε κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’90,.σχεδόν παράλληλα με την άνοδο μίας καινούριας κατηγορία οινοποιείων με κύριο γνώρισμά τους τη μικρή σε αριθμό παραγωγή φιαλών. Από τα πρώτα χρόνια κιόλας της νέας αυτής γενιάς παραγωγών γεννήθηκε το ερώτημα: γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχαν ελληνικά κρασιά που να είναι εφάμιλλα των ξένων; Ο εσωτερικός εχθρός βρέθηκε στο πρόσωπο της Ρετσίνας…

Η Ρετσίνα κατηγορήθηκε ότι δεν επιτρέπει στις ποικιλίες να αναδείξουν τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα τους,.μια λανθασμένη προσέγγιση αφού πάντα η ζήτηση καθορίζει την παραγωγή και όχι το αντίθετο. Προϊόν που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εξαφανίζεται και θα είχε γίνει το ίδιο εάν η Ρετσίνα δεν ικανοποιούσε μια αγορά που της χαρίζει πρωτοκαθεδρία στις καταναλώσεις. Πάντα η Ρετσίνα ήταν και συνεχίζει να παραμένει το αγαπημένο κρασί της πλειοψηφίας, μεταβάλλοντας τις άλλοτε αποδοκιμασίες σε σημερινές εξυμνήσεις.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ερχόμενοι στο 2020, η ισορροπία ευτυχώς έχει επέλθει και πλέον στο ράφι των καταστημάτων – και κατ’ επέκταση στο τραπέζι μας –.βλέπουμε να συνυπάρχουν αρμονικά οι «παλιές» Ρετσίνες με τις «νεότερες», κάθε μια με τη χάρη της και με τους οπαδούς της. Γιατί, όπως λέει και ο σοφός λαός, όλες οι καλές χωράνε και κάποιες από αυτές μας παρουσιάζονται παρακάτω…

Ρητινίτης Nobilis, Κτήμα Γαία

GAIA WINES / Ρητινίτης Nobilis

ΟΝΟΜΑ: Ρητινίτης Nobilis
ΤΥΠΟΣ: Λευκός ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Ροδίτης
ΕΣΟΔΕΙΑ: NV
ΠΕΡΙΟΧΗ: Ορεινή Αιγιαλεία
ΑΛΚΟΟΛ: 12,5% vol
ΦΙΑΛΗ: 750 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Έχει πραγματοποιηθεί ψύξη των σταφυλιών πριν τον εκραγισμό, ενώ το κρασί έχει υποστεί batonage για 3 μήνες σε δεξαμενή. Κατάλληλο για Vegans / Vegeterians.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Πρόκειται για μία δροσερή λευκοκίτρινη Ρετσίνα με αρωματική ισορροπία ανάμεσα στο σταφύλι και το πεύκο και αρμονική συνύπαρξη λεμονιού, μαστίχας και δενδρολίβανου. Δροσιστική οξύτητα που ταιριάζει στον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού καταλήγοντας σε μία φρέσκια ευχάριστη επίγευση.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Η εταιρεία Gaia Wines ξεκίνησε το ταξίδι της το 1994 με τις εγκαταστάσεις του οινοποιείου της στο Κούτσι της Νεμέας να ολοκληρώνονται το 1997 στην καρδιά του ιδιόκτητου αμπελώνα της. Πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανικό κτήριο στα 550m υψόμετρο με πανοραμική θέα στον κάμπο της Νεμέας και της κοιλάδας του Ασωπού. Ο αμπελώνας εκτείνεται από τα 250 μέχρι τα 850m υψόμετρο και βρίσκεται εντός των ορίων της ζώνης Π.Ο.Π. Νεμέα, της μεγαλύτερης αμπελουργικής περιοχής της Ελλάδας. Σήμερα, τα κρασιά της Gaia Wines μετρούν πάνω από 150 διακρίσεις διεθνώς και ταξιδεύουν σε όλες τις μεριές του κόσμου: από την Ιαπωνία μέχρι την Αμερική, κι από τις Σκανδιναβικές χώρες μέχρι τη μακρινή Αυστραλία.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.gaiawines.gr

Σχινόπευκο, Αμπελώνες Μάρκου

ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΜΑΡΚΟΥ / Σχινόπευκο

ΟΝΟΜΑ: Σχινόπευκο
ΤΥΠΟΣ: Λευκός ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Σαββατιανό
ΕΣΟΔΕΙΑ: 2019
ΠΕΡΙΟΧΗ: Σπάτα
ΑΛΚΟΟΛ: 12,5% vol
ΦΙΑΛΗ: 750 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Για την δημιουργία του ακολουθείται η κλασική λευκή οινοποίηση και το κρασί που παράγεται έχει δυνατότητες παλαίωσης στην κάβα μας έως και 3 χρόνια.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Διαθέτει ανοιχτό λεμονοπράσινο χρώμα και ένα πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα που συνδυάζει το φρούτο (ροδάκινο, κίτρο, νεράτζι) με τις νότες της ρητίνης, τις πευκοβελόνες, το δεντρολίβανο και τα βότανα. Στο στόμα παρουσιάζει ένα μέτριο σώμα και μία ισορροπημένη οξύτητα, που οδηγούν σε μία μακρά αρωματική επίγευση.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Η ιστορία των Αμπελώνων Μάρκου ξεκινάει το 1908 όταν ο προπάπους Σπύρος Μάρκου φυτεύει τα πρώτα κλήματα Σαββατιανό στα Σπάτα της Αττικής. Μερικά χρόνια αργότερα, το 1920, ξεκινάει να παράγει την πρώτη του ρετσίνα,.ενώ σημαντικός σταθμός στην ιστορία του οινοποιείου αποτελεί το έτος 2005 με την ίδρυση ενός «Μουσείου Οίνου» στην Παλλήνη. Σε ένα μοναδικό χώρο η οικογένεια Μάρκου στέγασε την προσωπική συλλογή γεωργικών εργαλείων – που χρονολογούνται από τα τέλη του 19ου αιώνα – και ο οποίος πλέον μπορεί να φιλοξενήσει ποικίλες κοινωνικές δραστηριότητες. Σήμερα στα ηνία της εταιρείας πετυχαίνουμε την τέταρτη γενιά, η οποία διατηρεί και συνεχίζει μία πορεία 100 και πλέον ετών.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.ampelonesmarkougroup.gr

Pine Forest, Gikas Winery

GIKAS WINERY / Pine Forest

ΟΝΟΜΑ: Pine Forest
ΤΥΠΟΣ: Λευκός ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Ασύρτικο
ΕΣΟΔΕΙΑ: NV
ΠΕΡΙΟΧΗ: Πλαγιές Κιθαιρώνα
ΑΛΚΟΟΛ: 13% vol
ΦΙΑΛΗ: 750 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Πραγματοποιείται κρυοεκχύληση η οποία ακολουθείται από μία πολύ μακρά αλκοολική ζύμωση διάκρειας δύο μηνών παρουσίας ψιλής οινολάσπης.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Το χρώμα είναι λαμπερό κιτρινωπό με λεμονί ανταύγειες. Τα αρώματα που ανήκουν στην κατηγορία των πυρηνόκαρπων μπλέκονται με αυτά του πεύκου, της λεβάντας και της μαστίχας δημιουργώντας ένα ισορροπημένο μπουκέτο. Το σώμα εμφανίζεται γεμάτο με διακριτική οξύτητα και αρωματική επίγευση.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Η σχέση της οικογένειας Γκίκα με το αμπέλι γυρνάει πολλά χρόνια πίσω και πιο συγκεκριμένα στο 1875, όταν τα παιδιά του προ-πάππου Γκίκα εργάζονταν στα κτήματα των μεγαλοκτηματιών Σκουζέ και Καμπά ως επιστάτες και αμπελουργοί. Στις αρχές του 20ου αιώνα που τα κτήματα αποφασίστηκε να πουληθούν, η οικογένεια Γκίκα επένδυσε σε αυτά συνεχίζοντας την αμπελουργική παράδοση.και μεταλαμπαδεύοντας τα μυστικά της από την μία γενιά στην επόμενη. Με τον καιρό οι αμπελώνες «μεταφέρθηκαν» από τα Σπάτα στη Βοιωτία και σήμερα βρίσκουμε τους ιδιόκτητους αμπελώνες της Gikas Winery εγκατεστημένους σε υψόμετρο 350 – 400m στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, τον τόπο λατρείας του Θεού του Οίνου, Διόνυσου.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.gikaswinery.gr

Ρετσίνα Μαλαματίνα

ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ / Ρετσίνα Μαλαματίνα

ΟΝΟΜΑ: Ρετσίνα Μαλαματίνα
ΤΥΠΟΣ: Λευκός ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Σαββατιανό – Ροδίτης
ΕΣΟΔΕΙΑ: NV
ΠΕΡΙΟΧΗ: Κεντρική Ελλάδα
ΑΛΚΟΟΛ: 11% vol
ΦΙΑΛΗ: 500 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Κλασική λευκή οινοποίηση, όπου κατά τη διάρκεια της αλκοολικής ζύμωσης γίνεται προσθήκη ρητίνης από τα «δάκρυα» του πεύκου Pinus Hallepensis.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Μέσα στο μπουκάλι μας περιμένουν τα πιπεράτα αρώματα του πεύκου και του ρετσινιού παρέα με αυτά που προέρχονται από τα σταφύλια: κυρίως φρουτώδη εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα. Τον ίδιο χαρακτήρα της μύτης ακολουθεί και το στόμα, παρουσιάζοντας μία ενδιαφέρουσα διακριτική νότα πικράδας στο τελείωμα.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Όλα ξεκίνησαν το 1860 με τον Ευστράτιο Μαλαματίνα να καλλιεργεί σταφύλια στην Τένεδο, βάζοντας παράλληλα το πρώτο λιθαράκι στη δημιουργία ενός εκ των μεγαλύτερων οινοποιείων της Ελλάδας με την πιο μακραίωνη ιστορία. Από την Τένεδο στην Αλεξανδρούπολη και από την Αλεξανδρούπολη στο Φάρο (1934), τη Ριτσώνα (1980) και την Ασωπία (2003) φτάνουμε στο σήμερα όπου η εταιρεία Μαλαματίνα διαθέτει 3 οινοποιητικές εγκαταστάσεις στη Βοιωτία,.1 εμφιαλωτήριο στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης και εξαγωγική δράση σε σύνολο 37 χώρες. Η 4η γενιά έχει αναλάβει πλέον τα ηνία και υπόσχεται να κάνει το όνομα της Ρετσίνας και της Ελλάδας γνωστό σε όλο τον κόσμο όπως ακριβώς την γνώρισαν και την αγάπησαν οι πρόγονοί μας.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.malamatina.com

Ρετσίνα Λαφαζάνη

LAFAZANIS WINERY / Ρετσίνα Λαφαζάνη

ΟΝΟΜΑ: Ρετσίνα Λαφαζάνη
ΤΥΠΟΣ: Λευκός ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Ροδίτης – Σαββατιανό
ΕΣΟΔΕΙΑ: NV
ΠΕΡΙΟΧΗ: Κορινθία και Αττική
ΑΛΚΟΟΛ: 11,5% vol
ΦΙΑΛΗ: 750 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Για την παραγωγή της έχει ακολουθηθεί κλασική λευκή οινοποίηση με την προσθήκη ρητίνης πεύκου κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Ένα κρασί που χαρακτηρίζεται από ένα απαλό κίτρινο χρώμα και έναν άριστο συνδυασμό των αρωμάτων των σταφυλιών και των αρωμάτων της ρητίνης. Χαρακτήρες εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων συνυπάρχουν με νότες πεύκου και μαστίχας δίνοντάς μας τελικά μία πλούσια ρετσίνα νέας γενιάς.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Έχουν περάσει πάνω από 70 χρόνια (1946) από τη στιγμή που ο Βασίλειος Λαφαζάνης ξεκίνησε να πρωτοφτιάχνει κρασί στην περιοχή του Πειραιά. Η αγάπη για το κρασί ωθεί το 1993 την οικογένεια να δημιουργήσει στη Νεμέα ένα ιδιόκτητο σύγχρονο οινοποιείο, το οποίο σήμερα – από το 2012 και μετά – περιλαμβάνει και τη δική του μονάδα αποσταγματοποιίας. Εντός της μεγαλύτερης αμπελουργικής ζώνης της Νεμέας μόλις 50km από τη 2η σημαντικότερη,.αυτή της Μαντινείας, η 3η γενιά της οικογένειας Λαφαζάνη συνεχίζει να δημιουργεί εμπνευσμένα κρασιά. Σύμμαχός της σε αυτό το εγχείρημα είναι η πελοποννησιακή γη και ο ιδιόκτητος αμπελώνας της μεγέθους 100 στρεμ. ο οποίος απλώνεται στις πλαγιές του λόφου Φωκάς, σε υψόμετρο 240 – 500m.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.lafazanis.gr

Ρόζα, Οινοποιείο Κεχρής

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΚΕΧΡΗΣ / Ρόζα

ΟΝΟΜΑ: Ρόζα
ΤΥΠΟΣ: Ροζέ ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Ξινόμαυρο
ΕΣΟΔΕΙΑ: 2019
ΠΕΡΙΟΧΗ: Γουμένισσα
ΑΛΚΟΟΛ: 12,5% vol
ΦΙΑΛΗ: 750 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Κλασσική ροζέ οινοποίηση με εκχύλιση μερικών ωρών, ζύμωση σε δρύινα βαρέλια παρουσία φρέσκου ρετσινιού και ωρίμανση 5 μηνών με τις οινολάσπες.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Χρώμα βαθύ ροζέ με ιώδεις ανταύγειες και πολύπλοκη μύτη με αρώματα άγριας φράουλας και μοσχολέμονου μαζί με νότες βοτάνων και μέντας μπροστά από ένα καπνιστό φόντο. Στο στόμα το Ξινόμαυρο χαρίζει τη χαρακτηριστική του οξύτητα προσθέτοντας στο κρασί νεύρο και μία δροσερή παρατεταμένη επίγευση.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Το Οινοποιείο – Ποτοποιείο Κεχρής είναι μία σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση που εξειδικεύεται στην παραγωγή ρετσίνας υψηλής ποιότητας, μετρώντας ένα αιώνα στην παραγωγή και εμφιάλωση παραδοσιακών λικέρ και μοναδικών κρασιών με φινέτσα. Κύριος στρατηγικός στόχος της εταιρείας αποτελεί ο επαναπροσδιορισμός της ρετσίνας και η ανάδειξή της σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τον πετυχαίνει μέσα από συστηματική έρευνα η οποία σε συνδυασμό με την πολύχρονη εμπειρία έχει να επιδείξει 4 διαφορετικές ρετσίνες που αναδεικνύουν τις ποιοτικές δυνατότητες του παραδοσιακού αυτού κρασιού. Μαζί με αυτές η εταιρεία Κεχρή παράγει ακόμα 6 ετικέτες από τους ιδιόκτητους αμπελώνες της στη Γουμένισσα.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.kechris.gr

Βασιλική Ρετσίνα, Μεσημβρία Οινοποιητική

ΜΕΣΗΜΒΡΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ / Βασιλική Ρετσίνα

ΟΝΟΜΑ: Βασιλική Ρετσίνα
ΤΥΠΟΣ: Λευκός ξηρός
ΠΟΙΚΙΛΙΑ: Ροδίτης
ΕΣΟΔΕΙΑ: 2016
ΠΕΡΙΟΧΗ: Νέα Μεσημβρία
ΑΛΚΟΟΛ: 11,5% vol
ΦΙΑΛΗ: 500 ml

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Για τη δημιουργία της πραγματοποιείται κλασική λευκή οινοποίηση με ελεγχόμενη αλκοολική ζύμωση και ταυτόχρονη προσθήκη ρητίνης.

ΟΡΓΑΝΟΛΗΠΤΙΚΑ: Πρόκειται για ένα κρασί με λαμπερό έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα και αρώματα λουλουδιών και φρούτων που αναβλύζουν από το ποτήρι κατά την ανάδευση. Στο στόμα μας περιμένει ένα γεμάτο σώμα και μία μεστή γεύση η οποία συνοδεύεται από μία ευχάριστη οξύτητα και μία ευχάριστη επίγευση καλής διάρκειας.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ: Ήταν το έτος 1996 που ο Περικλής Ντραχάς και ο Θεόδωρος Παρασκευόπουλος ένωσαν τους κοινούς τους στόχους για ανάδειξη του αμπελουργικού δυναμικού της Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης, δημιουργώντας τη «Μεσημβρία Οινοποιητική». Δίνοντας βάση στο αμπέλι και καλλιεργώντας το κάθε αμπελοτόπι ξεχωριστά και σύμφωνα με τις δυνατότητές του,.έχουν καταφέρει να παράγουν σήμερα οίνους που κλέβουν τις εντυπώσεις σε διεθνείς Διαγωνισμούς και διοργανώσεις. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται σε λόφο που βλέπει το Θερμαϊκό κόλπο και αποτελούν ένα όμορφο σημείο επίσκεψης, περιλαμβάνοντας αίθουσα γευστικών δοκιμών, προβολών βίντεο και μουσειακό χώρο παλαιών αντικειμένων αμπελουργίας και οινοποιίας.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: www.mesimvriawines.gr

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!