Τσίπουρο Ζώπυρο, Δημητριάδης Ι.

Γιώργος Βέκιος.

Το Ζώπυρο είναι προϊόν μίας νέας προσπάθειας στο Μικροχώρι της Δράμας, που ξεκίνησε πριν από 4 χρόνια (η πρώτη εμφιάλωση το 2015). Η απόσταξη γίνεται σε σύγχρονο χάλκινο άμβυκα, και το τελικό προϊόν είναι καθαρό χωρίς ανεπιθύμητες ουσίες. Τα στέμφυλα (τσάμπουρα) προέρχονται από τον ιδιόκτητο αμπελώνας 35 στρεμμάτων όπου καλλιεργούνται οι ποικιλίες Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ασύρτικο και το έντονα αρωματικό Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Η λέξη Ζώπυρο, σημαίνει ετυμολογικά Ζωή + Πυρ, δηλαδή το έναυσμα, ο σπινθήρας, αυτό που δίνει θάρρος, που ζωογονεί, που εμψυχώνει.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Ποικιλία: Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Αλκοόλ: 40% vol

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Αρωματικό, χωρίς την δριμύτητα της αλκοόλης. Με χαρακτηριστικό άρωμα σταφυλιού, εδώ κυριαρχεί το Μοσχάτο. Στο στόμα είναι ευχάριστο, μαλακό και με μεγάλης διάρκειας αρωματική επίγευση (μοσχάτο).

Γευστικοί συνδυασμοί:

Η βελτίωση των αμβύκων, η με τα χρόνια βελτίωση της οινοποίησης, έχουν δώσει στα σύγχρονα αποστάγματα, ένα αρωματικό χαρακτήρα που δεν είχαν τα παλιά, ούτε έχουν τα σπιτικά τσίπουρα. Θα πρότεινα λοιπόν να τα απολαύσετε σκέτα. Για όσους όμως σκοπεύουν να ξεπεράσουν το ποτηράκι, οι μεζέδες, όποιοι και αν είναι αυτοί, είναι απαραίτητοι. Τα τσίπουρα επειδή είναι υψηλόβαθμα, μπορούν να αντέξουν την συνύπαρξη με διάφορους μεζέδες.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Οροπέδιο, Μπουτάρης Οινοποιητική

Γιώργος Βέκιος. Η εταιρεία Boutari, έχει ένα μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα στην Μαντινεία (κον…