Μια γιορτή γεμάτη από whiskey και ρούμι

Το Σαββατοκύριακο 22 – 23 Σεπτεμβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το Athens Rum & Whiskey Festival. Το D-FiLES πήγε, μύρισε και δοκίμασε και τώρα είναι έτοιμο να σας παρουσιάσει τα ρούμια και τα whiskies που ξεχώρισε.

(Τα προϊόντα πολλά και δυσκολευτήκαμε να κάνουμε διαλογή, αλλά παρόλα αυτά νομίζουμε ότι το πετύχαμε. Παρακάτω ακολουθούν 3 γευστικά ρούμια και 3 εξαιρετικά whiskies που με εντελώς διαφορετικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες, τονίζοντας έτσι την τεράστια ποικιλία γεύσεων και αρωμάτων. Τέλος λοιπόν τα «δεν μου αρέσει το ρούμι/whiskey»!)

RUMS

Rum-Bar Gold || The Bar Seed

Με καταγωγή από την εξωτική Τζαμάικα το Rum-Bar Gold παράγεται εξ ολοκλήρου σε άμβυκα (pot still) και στην πορεία ωριμάζει μέσα σε αμερικάνικα βαρέλια στα οποία έχει περάσει bourbon. Από το τελικό blend, το νεότερο απόσταγμα που συμμετέχει είναι 4 ετών, ενώ δεν υπάρχει προσθήκη ζάχαρης ή άλλων προσθέτων.

Χρώμα ανοιχτό ξανθό και πλούσια ένταση αρώματος. Η παλέτα του περιστρέφεται γύρω από τα αρώματα των ξηρών καρπών με έμφαση αυτό του κάσιους, διακριτικές νότες φρούτων όπως η αποξηραμένη μπανάνα και καταλήγει σε μία μακριά επίγευση από μέλι και βούτυρο.

Diplomatico Reserva Exclusiva || Sky Spirits

Όλα ξεκίνησαν στην Βενεζουέλα το 1959, στους πρόποδες των Άνδεων, εκεί που καλλιεργούνται τα πιο γλυκά και ποιοτικά ζαχαροκάλαμα της χώρας. Με 12χρονη ωρίμανση σε μικρά βαρέλια και με πάνω από 50 διεθνή βραβεία το Diplomatico, δεν θα μπορούσε να μας αφήσει ασυγκίνητους.

Καφετί χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Γλυκό άρωμα φρούτων με χαρακτηριστικό αυτό της φλούδας πορτοκαλιών και νότες βανίλιας, ξύλου και σανδαλόξυλου από το πέραμα από το βαρέλι. Γλυκό στόμα και καλής διάρκειας επίγευση.

Bacardi Anejo Cuatro || Amvyx

Σίγουρα το 1862, όταν ο Don Facundo Bacardi Massó αγόρασε το πρώτο αποστακτήριο δεν φαντάστηκε ότι έβαζε τις βάσεις για μία από τις πιο διάσημες μάρκες παγκοσμίως σήμερα, 8 γενναίες μετά. Το Bacardi Añejo Cuatro ωριμάζει, σύμφωνα με την εταιρεία, για 4 χρόνια σε βαρέλια κάτω από τον «ήλιο της Καραϊβικής»… ίσως εκεί να οφείλεται η εξωτική νότα στο ποτήρι μας!

Καστανό χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες. Στην μύτη διακρίνουμε φινετσάτες νύξεις ώριμων εσπεριδοειδών φρούτων και μελιού, που συμπληρώνονται από αρώματα καπνού, τύρφης και καπνιστής δρυός.

WHISKEY

Aberlour 12 Ετών Double Cask Matured || Pernod Ricard

Το αποστακτήριο βρίσκεται στην καρδιά του Speyside στις όχθες του ποταμού Lour, από όπου προμηθεύεται το καθαρό και αγνό νερό πηγής. To Aberlour 12 Ετών Double Cask Matured είναι ένα single malt ωρίμανσης τουλάχιστον 12 ετών σε βαρέλια, με κάποια από αυτά να έχουν φιλοξενήσει sherry και άλλα bourboun.

Πορτοκαλί χρώμα. Φρουτώδης μύτη ζουμερών λευκόσαρκων φρούτων, όπως μήλο και αχλάδι μαζί με αρώματα μπαχαρικών, κανέλας και τζίντζερ. Ιδιαίτερα μαλακό στόμα και μία πολύ καλή επίγευση.

Talisker Storm || Diageo

Το Talisker ξεκίνησε να μας ταξιδεύει το 1825, όταν ο Hugh MacAskill του Eigg απέκτησε το Talisker House. Πέντε χρόνια μετά αυτός και ο αδερφός του δημιούργησαν το brand που αποτελεί σήμερα το παλαιότερο Single Malt Scotch Whisky που φτιάχνεται στις ακτές του Isle of Skye, Σκωτία.

Έντονο χρυσοκίτρινο χρώμα. Αρώματα αποξηραμένων βοτάνων και πικάντικων μπαχαρικών, όπως το πιπέρι, συνοδεία από νότες ιωδίου, ανθέων, τύρφης και καπνού καταλήγοντας σε ένα βαρελάτο τελείωμα.

Mars Maltage Cosmo || Tsaknakis

Ένα blend malt whisky φτιαγμένο από το αποστακτήριο Mars Shinshu, το υψηλότερο αποστακτήριο της Ιαπωνίας (2.600 πόδια υψόμετρο) και από αποστακτήρια της Σκωτίας τα οποία παραμένουν άγνωστα…

Βαθύ πορτοκαλί χρώμα. Στην μύτη διακρίνουμε μία αρωματική παλέτα που περιλαμβάνει κόκκινα φρούτα και βανίλια, κλασικές νότες καπνού και ξύλου, ενώ το στόμα φαίνεται μαλακό με ένα πικάντικο τελείωμα σε φόντο μπισκότων και δημητριακών.

Δείτε επίσης:

Γεράσιμος και Γιώργος Λαζαρίδης: Το χρονικό μιας επιτυχίας…

Όταν ξεκινάς από το μηδέν και «στήνεις» μια από τις πιο γνωστές για τα προϊόντα της οινοπο…