Κτήμα Βογιατζή

Voyatzi Estate

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Στο Bελβεντό, όπως και σε ολόκληρη την Μακεδονία, η αμπελοκαλλιέργεια έχει βαθιές ρίζες και μακρόχρονη παράδοση, για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη η ιδιαίτερη αγάπη του κόσμου για τις ετικέτες του «Κτήματος Βογιατζή»

Ποιο το προφίλ του Κτήματος Βογιατζή, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Η οικογένεια Βογιατζή κατάγεται από το Βελβεντό, μία γραφική κωμόπολη της δυτικής Μακεδονίας, η οποία βρίσκεται 33 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, στους πρόποδες των Πιερίων και δίπλα στη λίμνη του Πολυφύτου. Εκεί, στη θέση του παλαιού αμπελιού της οικογένειας Βογιατζή, η τρίτη γενιά, ο οινολόγος Γιάννης Βογιατζής, με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπορντό της Γαλλίας και σημαντική εμπειρία στην ελληνική οινοπαραγωγή, ο αδελφός του Νίκος, μηχανολόγος και ο πατέρας τους Χαρίσης,.δημιούργησαν την περίοδο 1991 – 1994 έναν νέο, σύγχρονο αμπελώνα που σήμερα φτάνει σε έκταση τα 100 στρέμματα στοχεύοντας στην παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας και ιδιαίτερου χαρακτήρα. Τη διαχείριση του οινοποιείου έχει αναλάβει η χημικός – οινολόγος Ειρήνη Ζανδέ, ενώ η φροντίδα των αμπελώνων γίνεται με πολλή προσοχή και αγάπη από τον Νίκο και τον Δημήτρη.

Ο αμπελώνας βρίσκεται σε υψόμετρο 340 μέτρων δίπλα στον υδάτινο όγκο της λίμνης, ο οποίος και αποτελεί το ισχυρό στοιχείο διαφοροποίησης της έκφρασης των οίνων του κτήματος. Ο ήπιος τοπικός άνεμος της λιμναίας αύρας που αναπτύσσεται στη διάρκεια της ημέρας,.απαλύνει τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας και διατηρεί την υγρασία της ατμόσφαιρας σε υψηλά επίπεδα. Μέσα σε αυτόν τον χώρο βρίσκει κανείς εδάφη αµµοπηλώδη, αργιλοπηλώδη και αργιλώδη, βαθιά, σε πολλά τμήματα εμπλουτισμένα με ανθρακικό ασβέστιο που βελτιώνει τη δομή των σταφυλιών και παρέχει ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας. Ασύρτικο, Chardonnay, Malvasia Aromatica, Ξινόµαυρο, Μοσχόμαυρο και Τσαπουρνάκος αποτελούν τον βασικό ποικιλιακό κορμό του κτήματος, παράλληλα και με αρκετές άλλες τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων, που καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο.

Voyatzi Estate
Κτήμα Βογιατζή
Voyatzi Estate

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στο Κτήμα Βογιατζή;

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους χώρους παραγωγής και την κάβα του οινοποιείου, ενώ στη συνέχεια μπορεί να γευτεί τα κρασιά του κτήματος και τα διάφορα παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, στην ειδική και σύγχρονη αίθουσα γευσιγνωσίας με θέα τους αμπελώνες και την λίμνη του Πολυφύτου.

ΟΙΝΙΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ:
Οινική Ξενάγηση I:
Ξενάγηση και γευστική δοκιμή των 3 κρασιών του κτήματος (Κτήμα Βογιατζή Λευκό, Κτήμα Βογιατζή Ροζέ, Κτήμα Βογιατζή Ερυθρό) με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων
Τιμή: 5 ευρώ / άτομο
Οινική Ξενάγηση II:
Ξενάγηση και γευστική δοκιμή των Premium κρασιών (Λευκοτσικνιάς, Ξινόμαυρο, Τσαπουρνάκος) με τη συνοδεία τοπικών εδεσμάτων
Τιμή: 12 ευρώ / άτομο
Οινική Ξενάγηση III:
Ξενάγηση και κάθετη γευστική δοκιμή 6 σοδειών Ξινόμαυρο ή Τσαπουρνάκο
Κατόπιν συνεννόησης

• Για ομαδικές ξεναγήσεις (>10 ατόμων) είναι απαραίτητη η τηλεφωνική επικοινωνία.
• Ο χώρος είναι προσβάσιμος στα άτομα με αναπηρίες.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Το οινοποιείο Βογιατζή (Βελβεντός, τ.κ. 50400, Κοζάνη) βρίσκεται 3 χλμ. έξω από το χωριό του Βελβεντού.
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα εώς Παρασκευή → 09:00 με 14:00
Σαββατοκύριακα κατόπιν επικοινωνίας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνο: 2464032283 • Email: info@ktimavoyatzi.gr • Website: www.ktimavoyatzi.gr • Social: Facebook | Instagram

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Οπωσδήποτε τις ετικέτες Λευκοτσικνιάς και Τσαπουρνάκος.

Λευκοτσικνιάς, Κτήμα Βογιατζή

Ο Λευκοτσικνιάς είναι αποδημητικό πουλί της λίμνης, με εντυπωσιακή κομψότητα και φινέτσα, όπως και το κρασί που παράγεται από την εμβληματική ελληνική ποικιλία Ασύρτικο, η οποία προσαρμόστηκε περίφημα στο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της περιοχής του Βελβεντού. Πρόκειται για ένα ξηρό οίνο με έντονα αρώματα και με χαρακτήρες που παραπέμπουν σε άνθη εσπεριδοειδών, ανανά και νότες μελιού. Γεμάτο σώμα, πλούσιο, καλά ισορροπημένο με την οξύτητα και το αλκοόλ του που καταλήγει σε μία μακρά επίγευση.

Tsapournakos, Voyatzi Estate

Ο Τσαπουρνάκος είναι μία σπάνια και ιδιαίτερη ποικιλία που βρέθηκε στην περιοχή του Βελβεντού και εντάσσεται στην οικογένεια του Cabernet Franc. Πρόκειται για ένα ξηρό ερυθρό οίνο με ιδιαίτερα αρώματα που συνδυάζει νότες λουλουδιών και φρούτων όπως κόκκινο μούρο και εσπεριδοειδή με μπαχαρικά, καπνό, βότανα και πικάντικους χαρακτήρες, συνθέτοντας ένα πολύπλοκο μπουκέτο. Στο στόμα είναι μαλακό με καλά δομημένες και ισορροπημένες τανίνες, στρογγυλό και πλούσιο, με μεγάλη αρωματική διάρκεια. Ένα πολύ ελκυστικό κρασί, με ουσία και κομψότητα, που αποτυπώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ποικιλίας.

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Το Βελβεντό, ένας παραδοσιακός οικισμός με αξιόλογα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία, περιβάλλεται από ένα όμορφο τοπίο που συνθέτουν οι κατάφυτες πλαγιές των Πιερίων. Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα μονοπάτια του Σκεπασμένου με τις μικρές λιμνούλες και τους καταρράκτες,.τα 56 γραφικά ξωκλήσια και τον εύφορο κάμπο με τους οπωρώνες και τα αμπέλια. Άξια αναφοράς είναι το Λαογραφικό Μουσείο που βρίσκεται μέσα στο χωριό του Βελβεντού και η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου.

Σε περίπτωση που βρεθεί στην περιοχή το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, δεν θα πρέπει να χάσει την γιορτή του ροδάκινου που διοργανώνεται κάθε χρόνο στην πλατεία του χωριού, με διάφορα εδέσματα και μουσικές.

For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!