Τσίπουρος Νταραίος, Διονύσια Κελλάρια

Γιώργος Βέκιος.

Συχνά έχω βρεθεί σε συζητήσεις όπου εκφράζεται η απορία αν το Τσίπουρο και η Τσικουδιά (Ρακί) είναι το ίδιο πράγμα ή διαφέρουν μεταξύ τους. Η απάντηση είναι ότι και τα δύο είναι αποστάγματα που προέρχονται από την ίδια πρώτη ύλη, δηλαδή τα τσίπουρα (στέμφυλα) της ζύμωσης των σταφυλιών. Άρα πρόκειται για το ίδιο ποτό που στην Κρήτη το αποκαλούν Τσικουδιά ενώ στην υπόλοιπη χώρα Τσίπουρο. Μια λεπτομέρεια είναι ότι το Τσίπουρο μπορεί να περιέχει και γλυκάνισο (οπότε μοιάζει αρκετά με το ούζο), ενώ την Τσικουδιά δεν θα την βρούμε, σχεδόν ποτέ να έχει αρωματιστεί με γλυκάνισο.

Τα Διονύσια Κελλάρια είναι μια ποτοποιία που έχει την έδρα της στην Κυπαρισσία. Να υπενθυμίσω ότι η τέχνη της απόσταξης είναι πολύ διαδεδομένη στην Μεσσηνία, με πάρα πολλές ποτοποιίες. Υπάρχει δηλαδή αρκετό παρελθόν και γνώση. Το σημερινό απόσταγμα προέρχεται από τα στέμφυλα δύο ποικιλιών του Chardonnay και του Ροδίτη που καλλιεργούνται σε αμπέλια της Πυλίας και της Τριφυλίας. Ο ίδιος παραγωγός έχει και παλαιωμένο τσίπουρο για τρία χρόνια σε βαρέλια.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Κατηγορία: Τσίπουρο στεμφύλων
Ποικιλία: Ροδίτης, Chardonnay
Αλκοόλ: 40,00 % vol
Τιμή: 12,00 / 500 ml

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Η μύτη καθαρά φρουτώδης, διακρίνουμε νότες από τα σταφύλια, μήλο και αχλάδι (αρώματα ζύμωσης) αλλά κάποιες νότες λεμονιού. Στο στόμα να υψηλόβαθμο δεν μας ενοχλεί είναι μάλλον γλυκό με καλή διάρκεια.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Νομίζω, το έχουμε ξαναπεί, αφήστε την νοικοκυρά να αυτοσχεδιάσει και να δώσει τον καλύτερο μαγειρικό ταλέντο της, το τσίπουρο συνοδεύει μεγάλη γκάμα γεύσεων. Θα πρότεινα, τώρα το καλοκαίρι, να το καταναλώσετε δροσερό.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.