Strofilia Λευκό, Οινοποιείο Στροφιλία

Γιώργος Βέκιος.

Το όνομα του κρασιού, που είναι συγχρόνως και αυτό του παραγωγού, μου δίνει την αφορμή να κάνω ένα μικρό σχολιασμό. Όπως σίγουρα οι παλαιότεροι των ακροατών που έχουν ζήσει σε χωριό θα γνωρίζουν ότι στροφιλιά, στυφιλιά ή και μαγγάνι, ονομάζεται το χειροκίνητο πιεστήριο των σταφυλιών. Αφού πατούσαν τα σταφύλια με τα πόδια, οι πατητάδες, στην συνέχεια τα τοποθετούσαν στην στροφιλιά για να τα στίψουν με την βοήθεια της μηχανής και να πάρουν το σύνολο του μούστου. Σήμερα η τεχνολογία έχει εξελιχθεί και τα χειροκίνητα αυτά πιεστήρια έχουν αντικατασταθεί από τα μηχανικά.

Ο παραγωγός Στροφιλιά Ι.Κ.Ε. έχει μια μακρά πορεία. Η έναρξη λειτουργίας από δύο φίλους τοποθετείται το 1980. Αρχικά η έδρα ήταν στην Ανάβυσσο της Αττικής όπου βρίσκονταν και τα αμπέλια. Στην συνέχεια προχώρησε σε συνεργασίες, απέκτησε αμπέλια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας (Νεμέα, Αιγιαλεία) και σήμερα συνεχίζει την πορεία της και με καινούργια πρόσωπα σε καίριες θέσεις. Αξίζει να αναφερθεί μια ιστορική πληροφορία, καθώς το 1985, οι πρώτοι ιδιοκτήτες του οινοποιείου ιδρύσανε το πρώτο wine bar στην Αθήνα με τίτλο «Εντευκτήριον οίνου Στροφιλιά».

Πρόσθετες πληροφορίες:

Κατηγορία: ΠΓΕ Πελοπόννησος
Ποικιλία: Ροδίτης, Sauvignon Blanc
Σοδειά: 2017
Αλκοόλ: 13,00 %vol
Τιμή: 6,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Ανοιχτό λεμονί με πράσινες ανταύγειες. Μύτη ευχάριστη μέτριας έντασης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικό το άρωμα του λεμονιού. Νότες φρούτων και ξηρών καρπών. Στο στόμα θα νοιώσουμε μια καλή ισορροπία καθώς η γλύκα της αλκοόλης συναντάει την οξύτητα και παντρεύονται με επιτυχία. Αρκετά γεμάτο (μέτριο +).

Γευστικοί συνδυασμοί:

Ένα κρασί που αξίζει να το δοκιμάσετε με πολλούς συνδυασμούς φαγητών. Πιστεύω ότι και ψάρια και κρέατα αλλά και ζυμαρικά θα κάνουν «καλή παρέα» στην Στροφιλιά.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Νέκταρ, Οινοποιείο Ανδρέου

Γιώργος Βέκιος. Διαβάζοντας την ετικέτα, θα δούμε ο παραγωγός να μας ενημερώνει ότι έχει κ…