Άρης Σκλαβενίτης: «…κάθε μπουκάλι κρασί είναι μια νέα εμπειρία και ένας τρόπος για να γίνω καλύτερος»

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Άρης Σκλαβενίτης

Για όσους παρακολουθούν από κοντά τα τεκταινόμενα στο χώρο του κρασιού τα τελευταία χρόνια, ο Άρης Σκλαβενίτης που φιλοξενούμε στο Sommelier Challenge αυτού του τεύχους δε χρειάζεται πολλές συστάσεις.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο Καλύτερος Έλληνας Οινοχόος για το 2016 και ο άνθρωπος που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Οινοχόων στο Bordeaux της Γαλλίας το 2019, έχει προλάβει να χαράξει το δικό του μονοπάτι στον κλάδο συνδυάζοντας βαθιά τεχνική γνώση με μια φρέσκια οπτική στα οινικά πράγματα.

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, τον βρίσκουμε στο γνωστό wine bar Oinoscent στο κέντρο της Αθήνας.

Tι σημαίνει για εσάς το κρασί;

Άρης Σκλαβενίτης: Για μένα κάθε μπουκάλι κρασί είναι μια νέα εμπειρία και ένας τρόπος για να γίνω καλύτερος.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό;

Άρης Σκλαβενίτης: Όλα άρχισαν το 2006 όταν και πέρασα στο Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.

Ποια θέση εκτιμάτε ότι κατέχει το κρασί στην ελληνική αγορά;

A.Σ.: Πιστεύω ότι το ελληνικό κρασί έχει αρχίσει να ανεβαίνει, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Σιγά σιγά παίρνει τη θέση που του αξίζει.

Θεωρείτε το ελληνικό κρασί ξεχωριστό, και αν ναι, για ποιο λόγο;

A.Σ.: Νομίζω ότι ξεχωριστό το κάνουν οι γηγενείς ποικιλίες του. Αυτή τη στιγμή το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο είναι οι δύο ποικιλίες που το πάνε μπροστά.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση στην αγορά του κρασιού;

A.Σ.: Ξεκάθαρα το κρασί με πιο ήπιους τρόπους οινοποίησης είναι στη μόδα.

Αγαπημένος γευστικός συνδυασμός φαγητού – κρασιού;

A.Σ.: Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω έναν γιατί έχω πολλούς!

Υπάρχει κάποια ποικιλία ή κάποιος τύπος κρασιού που είναι, κατά την γνώμη σας, υποτιμημένος;

A.Σ.: Το Σαββατιανο, η Μαυροδαφνη και οι Ρετσίνες είναι, θεωρώ, μακράν τα κρασιά που είναι περισσότερο υποτιμημένα.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κλάδο του κρασιού, τι θα ήταν αυτό;

A.Σ.: Θα έβαζα νέα παιδιά σε όλες τις θέσεις με ένα μικρό blend μεγάλων ανθρώπων για την εμπειρία. Θέλει μια συνολική ανανέωση ο χώρος, ένα rebranding.

Τι περιμένετε να δείτε στο μέλλον από το ελληνικό κρασί;

A.Σ.: Περιμένω στα επόμενα 15 χρόνια να δω το Ασύρτικο και το Ξινόμαυρο να φυτεύονται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως γίνεται με το Tempranillo αλλά με και άλλες ποικιλίες. Επίσης θα ήθελα να δω σιγά – σιγά να φτιάχνονται premier cru και grand cru αμπελοτόπια.

Σε ποιον θα θέλατε να δώσετε τη “σκυτάλη” του Sommelier Challenge;

A.Σ.: Στον Ελευθέριο Χανιαλίδη.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!