Γιώργος Παπαδόπουλος: «H αγάπη μου για το κρασί και την δουλειά μου βρίσκεται στην κορυφή»

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιώργος ΠαπαδόπουλοςAν στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε και η οποία φτάνει σιγά σιγά προς το τέλος της ρωτούσε κανείς τον Γιώργο Παπαδόπουλος πώς και, κυρίως, πού φαντάζεται το επαγγελματικό του μέλλον, το πιθανότερο είναι ότι η απάντηση που θα έπαιρνε θα ήταν «μα φυσικά, στο γήπεδο» – ή, τουλάχιστον, κάπου εκεί γύρω ή κοντά σε αυτό. Σίγουρα πάντως όχι ανάμεσα σε φιάλες εκλεκτών Syrah ή Sauvignon Blanc,.πολύωρες δοκιμές οινογνωσίας και μακρές συζητήσεις γύρω από το μέλλον και τις δυνατότητες του ελληνικού αμπελώνα.

Λίγα χρόνια μετά όμως, με… μια ντρίμπλα από αυτές που μόνο η ζωή ξέρει να κάνει, ο καλεσμένος του σημερινού Sommelier Challenge που κάποτε ονειρευόταν μια καριέρα στο ποδόσφαιρο, θα βρισκόταν να καταπιάνεται με πάθος με το κρασί. Αποδεικνύοντας, ότι εκτός από αγάπη για το αντικείμενο, διαθέτει και μπόλικο ταλέντο,.αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος κατέλαβε την 4η θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Οινοχόων, κερδίζοντας μάλιστα και το βραβείο του νεότερου διαγωνιζόμενου.

Θεωρεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ποικιλίες – στολίδια που ήδη διαφημίζουν τη χώρα μας στο εξωτερικό αλλά και άλλες,.όπως η Λημνιώνα και η Κυδωνίτσα από τις οποίες μπορούμε να περιμένουμε σημαντικά πράγματα στο κοντινό μέλλον,.ενώ θα ήθελε να δει περισσότερους ανθρώπους με γνώση και εμπειρία να καθοδηγούν όσους κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο αυτό.

Tι σημαίνει για εσάς το κρασί;

Γιώργος Παπαδόπουλος: Για μένα το κρασί σημαίνει ένα ταξίδι γεύσεων, γνώσεων κι αισθήσεων!

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με αυτό;

Γιώργος Παπαδόπουλος: Η ενασχόληση μου με το κρασί ξεκίνησε το 2015 όταν ξεκίνησα να εργάζομαι σε εστιατόρια της Θεσσαλονίκης,.αφού πιο πριν ασχολήθηκα επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο και… άλλαξα πορεία! (γέλια) Πλέον η αγάπη μου για το κρασί και την δουλειά μου βρίσκεται στην κορυφή.

Ποια θέση εκτιμάτε ότι κατέχει το κρασί στην ελληνική αγορά;

Γιώργος Παπαδόπουλος: Το κρασί ανεβαίνει στην ελληνική αγορά συνεχώς, ενώ αρκετός κόσμος το απολαμβάνει έχοντας κάνει στροφή από τα αλκοολούχα ποτά προς αυτό. Ωστόσο ανάπτυξη υπάρχει και στο εξωτερικό, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό για την χώρα μας.

Θεωρείτε το ελληνικό κρασί ξεχωριστό, και αν ναι, για ποιο λόγο;

Γ.Π.: Εννοείται, διότι έχουμε ποικιλίες – στολίδια που κοσμούν την χώρα μας και με τα αποτελέσματα τους εντυπωσιάζουν και θέτουν το στόχο και τον πήχη πολύ ψηλά.

Ποια είναι, κατά τη γνώμη σας, η πιο ενδιαφέρουσα νέα τάση στην αγορά του κρασιού;

Γ.Π.: H πιο ενδιαφέρουσα τάση στο χώρο θεωρώ πως είναι οι τσιμεντένιες δεξαμενές με τις οποίες φτιάχνονται κρασιά terroir με καθαρότητα φρούτου.

Αγαπημένος γευστικός συνδυασμός φαγητού – κρασιού;

Γ.Π.: Ταρτάρ καραβίδας με λάδι βασιλικού και Sauvignon Blanc New Zealand.

Υπάρχει κάποια ποικιλία ή κάποιος τύπος κρασιού που είναι, κατά την γνώμη σας, υποτιμημένος;

Γ.Π.: Ποικιλίες όπως η Λημνιώνα, η Κυδωνίτσα και το Σαββατιανό θεωρώ πως είναι αρκετά αδικημένες και τις αναμένουμε δυναμικά στο μέλλον.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον κλάδο του κρασιού, τι θα ήταν αυτό;

Γ.Π.: Θα ήθελα να υπήρχαν περισσότεροι άνθρωποι που.να καθοδηγούν σωστά και να βάζουν θεμέλια σε νέα άτομα τα οποία ξεκινάνε την ενασχόληση τους με το αντικείμενο αυτό,.έτσι ώστε να υπάρχει επιτυχημένη δομή, διαρκής βελτίωση και νέες επιτυχίες.

Τι περιμένετε να δείτε στο μέλλον από το ελληνικό κρασί;

Γ.Π.: Οριοθέτηση αμπελώνων με βάση το terroir ως premier cru και grand cru.

Σε ποιον θα θέλατε να δώσετε τη “σκυτάλη” του Sommelier Challenge;

Γ.Π.: Στο Δημήτρη Ντόντε.

✒️ Επιμέλεια: Κώστας Καππάτος

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!