Pamidi, Κτήμα Βουρβουκέλη

Γιώργος Βέκιος.

Η εταιρεία:

To 1999 ο Νίκος Βουρβουκέλης, με καταγωγή από την Μικρασία και με μνήμες από τις αφηγήσεις των παλαιοτέρων, θέλησε να αναβιώσει τον αμπελώνα των Αβδήρων στην Θράκη. Έτσι του Κτήματος Βουρβουκέλη με μια μικρή φύτευση 20 στρεμμάτων, που σήμερα έχει ανέβει στα 120 στρέμματα. Σήμερα το κτήμα τρέχουν τα δύο παιδιά του, ο Γιώργος και ο Οδυσσέας. Το 2004 ολοκληρώθηκε το παραδοσιακό επισκέψιμο οινοποιείο της οικογένειας Βουρβουκέλη το οποίο βρίσκεται στην είσοδο των Αβδήρων, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Ξάνθης.

Το κρασί:

Εσοδεία: 2017
Τύπος: Ερυθρωπός Ξηρός
Κατηγορία: ΠΓΕ Άβδηρα
Ποικιλία: Παμίδι
Αλκοόλ: 12,0 % Vol
Τιμή: ευρώ 10,00 – 12,00 /0,750 L

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Ροζέ μέτριο τριανταφυλλί προς το saumon. Στο άρωμα αναδεικνύει καραμέλα κεράσι και φρούτα όπως φραγκοστάφυλο αλλά και πράσινο μήλο. Στο στόμα αρχίζει με μια γλυκιά αίσθηση η οποία έχει αρκετή διάρκεια, με ελαφρά οξύτητα να την μετριάζει. Αρώματα στόματος κόκκινα φρούτα (φράουλα) και διάρκεια επίγευσης μέτρια +.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Μπορείτε να το πιείτε σκέτο ή συνοδεύοντας φαγητά. Έχει ευχάριστο στόμα που μας οδηγεί να το προτείνουμε για ελαφρές γεύσεις (φαγητά κυρίως με γλυκό χαρακτήρα, αμυλώδη). Γλυκά τυριά (όχι αλμυρά ή πικάντικα) π.χ. κασέρι, γκούντα. Θερμοκρασία κατανάλωσης 10 – 12 oC

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

 

INFO: Η κατανάλωση των ροζέ κρασιών, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται ερυθρές αλλά και ελαφρά ερυθρές (ροδόχρωμες) ποικιλίες. Το χρώμα του κρασιού εξαρτάται από την ποικιλία αλλά και από τον χρόνο που οι σπασμένες ρόγες μένουν σε επαφή με το μούστο μέσα στην δεξαμενή. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι από μερικές ώρες (6) έως και αρκετές (24). Το Παμίδι είναι ροδόχρωμη ποικιλία.