Οροπέδιο, Μπουτάρης Οινοποιητική

Γιώργος Βέκιος.

Η εταιρεία Boutari, έχει ένα μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα στην Μαντινεία (κοντά στην Τρίπολη). Η τοποθεσία αυτή λόγω του ότι είναι οροπέδιο, από εκεί προκύπτει και το όνομα του κρασιού, βρίσκεται στον κέντρο της Πελοποννήσου και έχει ηπειρωτικό κλίμα (πολύ κρύο το βράδυ και πολύ ζέστη την ημέρα) επιτρέπει στο Μοσχοφίλερο να αναπτύξει τον εξαιρετικά αρωματικό του χαρακτήρα. Κάτι που δεν βρίσκουμε σε άλλες περιοχές με διαφορετικό κλίμα.

Στην Νοτιοδυτική Πελοπόννησο καλλιεργείται μια έγχρωμη ποικιλία το Φιλέρι. Στο κέντρο της Αρκαδίας στην Μαντινεία, η ποικιλία εκδηλώνει μια ιδιαίτερη συμπεριφορά, μπορεί δηλαδή να βρούμε σταφύλια της λευκά (η παραλλαγή ονομάζεται Ξανθοφίλερο), άλλοτε με σχετικά πιο σκούρα (όχι ακριβώς κόκκινα – η παραλλαγή ονομάζεται Μαυροφίλερο) και άλλοτε ρόδινα με τεφρές αποχρώσεις. Αυτή η τελευταία παραλλαγή είναι η πιο αρωματική και έτσι απέκτησε τον χαρακτηρισμό Μοσχοφίλερο (οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο της κας Στ. Κουράκου, Μοσχοφίλερο η κάπνειος άμπελος της Μαντινείας).

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2017
Κατηγορία: ΠΟΠ Μαντινεία
Τύπος: Λευκός
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
Αλκοόλ: 12 %vol
Τιμή: 8,00 – 10,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Χρώμα εξαιρετικά αχνό, σχεδόν λευκό. Άρωμα υψηλής έντασης με νότες τριαντάφυλλου πλαισιωμένες με μια ποικιλία άλλων χαρακτήρων (λευκόσαρκα φρούτα – ροδάκινο, μήλο, αχλάδι) αλλά και εσπεριδοειδών – περγαμόντο και λεμόνι. Στο στόμα η πρώτη εντύπωση είναι γλυκιά αλλά σύντομα μια δροσιστική οξύτητα ανεβάζει τις στροφές και μας οδηγεί σε μια επίγευση με αρώματα λεμονιού. Διαθέτει μια λιπαρότητα πράγμα που μας επιτρέπει να πούμε ότι πρόκειται για ένα κρασί φαγητού.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Ανεπιφύλακτα θα το προτείνουμε για ωμά θαλασσινά (στρείδια, γυαλιστερές) αλλά και κρέας λεμονάτο όπως αρνάκι στο φούρνο με πατάτες. Φυσικά και ψάρι στην θράκα. Θερμοκρασία κατανάλωσης 10 – 12ºC.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα: