Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο για τη Μαλαγουζιά του Οινοποιείου Κανακάρης

Μαλαγουζιά, Οινοποιείου Κανακάρη

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Καλύτερο ελληνικό κρασί χρίστηκε η Μαλαγουζιά 103 εσοδείας 2019 του Οινοποιείου Κανακάρης στον Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιών Frankfurt International Trophy που έλαβε χώρα φέτος στην Φρανκφούρτη. Πάνω από 2.000 κρασιά από 30 χώρες του κόσμου συμμετείχαν φέτος στον διαγωνισμό. Η κριτική επιτροπή, που αποτελούταν από διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες του οινικού κλάδου – sommelier, οινολόγους, δημοσιογράφους οίνου, εμπόρους – απένειμε συνολικά 674 μετάλλια, εκ των οποίων 332 χρυσά και 328 αργυρά μετάλλια. Μόλις 14 ήταν τα Μεγάλα Χρυσά Μετάλλια που απένειμε ο διαγωνισμός. Μέσα σε αυτά, το μοναδικό Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο της ελληνικής συμμετοχής κατέκτησε η Μαλαγουζιά 103 του Οινοποιείου Κανακάρης.

Η ορεινή Μαλαγουζιά 103 προέρχεται από αμπελώνες που αγγίζουν τα 1000 μέτρα, στα ανώτερα υψόμετρα της ζώνης Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) των Πλαγιών της Αιγιαλείας. Είναι ένα λευκό κρασί που έχει δημιουργηθεί με αυστηρή επιλογή των αμπελώνων, της ποικιλίας της Μαλαγουζιάς αλλά και χωρίς καμιά απόκλιση από την άποψη και το όραμα του οινοποιού. Έχει πλούσιο άρωμα από βότανα της ελληνικής φύσης, εσπεριδοειδή και εξωτικά φρούτα. Είναι μεστό και σύνθετο στο στόμα με δροσερή οξύτητα. Το οινοποιείο Κανακάρης ιδρύθηκε το 1979. Με έδρα την Ελίκη και βαδίζοντας πιστά στα χνάρια της οικογενειακής παράδοσης, η τρίτη γενιά οινοποιών, τα αδέρφια Μιχάλης και Στέφανος Κανακάρης, ανέλαβαν τα ηνία της επιχείρησης με όραμα τη δημιουργία κρασιών υψηλής ποιότητας που να αναδεικνύουν και να εκφράζουν άριστα τις ιδιαιτερότητες των επιλεγμένων ποικιλιών και την μοναδική αμπελουργική ζώνη της Αιγιαλείας.

103

Επιλεγμένη Ορεινή ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ
Περιοχή καλλιέργειας: Οι ορεινοί αμπελώνες των Πλαγιών της Αιγιαλείας στην Ανατολική Αχαΐα.
Ποικιλία: H Μαλαγουζιά των Πλαγιών της Αιγιαλείας
Εσοδεία: 2019

Βραβεύσεις

• Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο & Καλύτερο Ελληνικό Κρασί του Διαγωνισμού – Frankfurt International Trophy (2019)
• Χρυσό Μετάλλιο – Frankfurt International Trophy (2018)
• Αργυρό Μετάλλιο – Mundus Vini (2018)
• Χάλκινο Μετάλλιο – Thessaloniki International Wine Competition (2018)

Περιγραφή

Το 103 Μαλαγουζιά είναι ένα διαφορετικό λευκό κρασί δημιουργημένο με άποψη. Ένα κρασί με έντονη την τυπικότητα της Μαλαγουζιάς και την έκφραση του terroir της περιοχής του. Η προέλευση του από τους ορεινούς αμπελώνες των Πλαγιών της Αιγιάλειας και η καθαρότητα του κλώνου της Μαλαγουζιάς, του χάρισε μια πλούσια αρωματική έκφραση και μια κρυστάλλινη οξύτητα η οποία έκανε το σταφύλι να είναι ιδανικό για την δημιουργία ενός ποιοτικού μοντέρνου λευκού κρασιού. Η οινοποίηση του βασισμένη στην επαφή των στεμφύλων με τον χυμό σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και για μεγάλο χρονικό διάστημα (36 ώρες) καθώς και η αξιοποίηση της λεπτής οινολάσπης του χάρισε αρωματική πολυπλοκότητα και διάρκεια καθώς και μεστή, απολαυστική γεύση.

Οινοποίηση

Προσεκτική επιλογή των σταφυλιών της Μαλαγουζιάς ώστε να έρθει στο οινοποιείο στην ιδανική κατάσταση ωριμότητας και υγιεινής. Τρύγος σε μικρά τελάρα μέχρι 20 κιλά. Προζυμωτική εκχύλιση για 36 ώρες σε θερμοκρασία 8oC και μετά πίεση και παραλαβή του μούστου ελεύθερης ροής. Ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες όχι ανώτερες των 15oC. Παραμονή με τις ελαφριές οινολάσπες για περίπου 2 μήνες. Εμφιαλώνεται φρέσκια σε ατμόσφαιρα αδρανούς αερίου.

Αρμονία γεύσεων

Ένα μοντέρνο λευκό κρασί με πλούσιο άρωμα από βότανα της ελληνικής φύσης, εσπεριδοειδή και εξωτικά φρούτα. Μεστό και σύνθετο στο στόμα, με δροσερή οξύτητα που συνοδεύει ιδανικά ψάρια, λευκά κρέατα, ζυμαρικά με λευκές σάλτσες και ασιατική κουζίνα.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!