Φέτος η Καθαρά Δευτέρα επιβάλλει αποστάγματα Κατσάρος!

Τζέλα Βέκιου.

Καθαρά Δευτέρα: η μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της πιο σημαντικής περιόδου νηστείας στο εκκλησιαστικό ημερολόγιο και έχει σαν στόχο να μας βάλει στο κλίμα της νηστείας εξαγνίζοντας (=καθαρίζοντας, εξ’ ου και ο τίτλος «Καθαρά») σώμα και πνεύμα.

Με την πρώτη ματιά ακούγεται κάπως… άνοστο αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αν απλά αναλογισθούμε την πληθώρα των εδεσμάτων που θα υπάρχουν πάνω στο τραπέζι μας εκείνη τη.μέρα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για έναν ακόμα γνήσιο ελληνικό γαστρονομικό οργασμό. Ταραμάς, λαγάνα, ψάρια, όστρακα, καλαμαράκια, γαρίδες, χταποδάκι και στο αποκορύφωμα χαλβάς, αποτελούν απλά την απόδειξη.ότι οι Έλληνες βρίσκουμε τον τρόπο να τέρπουμε την όρεξή μας ακόμα και κάτω από «απαγορεύσεις»!

Αρκετά όμως με την τροφή του σώματος. Τι γίνεται με την τροφή του οινο-πνεύματος?

Μιας και το highlight της ημέρας το υπογράφουν τα οικογενειακά γεύματα και οι παρέες βρήκα τα τέλεια αποστάγματα.που αφ’ ενός θα μας γλυκάνουν την πίκρα από τη λήξη των αποκριών (και του τριήμερου) και αφ’ ετέρου θα ταιριάξουν άψογα με όλα τα πιάτα και τα γούστα του τραπεζιού.

ούζο κατσάρος

ΟΥΖΟ ΚΑΤΣΑΡΟΣ

Ξεκινάμε τονίζοντας ότι είναι ένα από τα λίγα ούζα που παράγονται με 100% απόσταξη. Αυτό σε συνδυασμό με τα 14 διαφορετικά αρωματικά βότανα και σπόρους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του,.δίνουν ένα πλούσιο αρωματικό αποτέλεσμα που ξεκινάει με γλυκές νότες.μαστίχας σε πρώτο πλάνο και συνεχίζει με αρώματα βοτάνων, γλυκάνισου και μάραθου. Το μπουκέτο εμπλουτίζεται με διακριτικές νύξεις πικραμύγδαλου και ανθών λεμονιάς,.ενώ στη γεύση υπάρχει μια παιχνιδιάρικη υποψία ροδόνερου που καταλήγει σε μία βοτανική επίγευση. Όσον αφορά την ένταση στο στόμα οι χαμηλωμένοι αλκοολικοί βαθμοί του (38% vol έναντι των 40% που απαντάται συνήθως στην αγορά) δίνουν ένα μαλακό αποτέλεσμα,.ελαφρύ και ευκολόπιοτο ιδανικό για τα γυναικεία κοινά, τους περιστασιακούς πότες αλλά και αυτούς που προσέχουν τη διατροφή τους!

Γευστικό Tip: Θα αποδειχθεί εξαιρετικός σύντροφος των ψαριών και των οστράκων και μαζί θα μας «ταξιδέψουν» ακόμα περισσότερο προς το καλοκαίρι…

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (χωρίς γλυκάνισο)

Ένα μονοποικιλιακό απόσταγμα στεμφύλων σταφυλιών από Μοσχάτο Τυρνάβου,.μια από τις πιο αρωματικές ποικιλίες αμπέλου κάτι που διαπιστώνεται εύκολα και στο ποτήρι μας. Λεπτεπίλεπτα και φινετσάτα αρώματα φρούτων με μοσχατίζουσες νότες,.πλαισιώνονται από μία παλέτα γλυκών εσπεριδοειδών σε μαρμαλαδοποιημένη μορφή αλλά και φρέσκου γλυκολέμονου. Από την πρώτη γουλιά νιώθουμε την ίδια πολυπλοκότητα αρωματικών στοιχείων της μύτης.αλλά ενισχυμένη με έναν ακόμα πιο γλυκό φρουτώδη χαρακτήρα σταφίδας και γλυκού κουταλιού σταφύλι σε συνδυασμό με απαλές νύξεις αρμπαρόριζας.

Γευστικό Tip: Ο ταραμάς και τα τουρσιά δεν «τρομάζουν» αυτό το τσίπουρο που θα σταθεί άξιος του αρωματικού ανταγωνισμού και των γευστικών περιστάσεων!

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΚΑΤΣΑΡΟΣ (με γλυκάνισο)

Για τη δημιουργία του χρησιμοποιείται και εδώ η ποικιλία Μοσχάτο Τυρνάβου προσδίνοντας διακριτικές νότες από φλούδες εσπεριδοειδών και λουλούδια.σε μία ήδη πολύπλοκη αρωματική βάση γλυκάνισου και σπόρων μάραθου. Με το πέρασμα της ώρας, σε δεύτερο επίπεδο αρχίζουν να ξεδιπλώνονται κάποια αρωματικά στοιχεία μαστίχας και μερικές ιντριγκαδόρικες νότες μπαχαρικών,.όπως το μαύρο πιπέρι. Στο στόμα κυριαρχεί ο βοτανικός χαρακτήρας, με τη θερμότητά του και τη γλυκιά του επίγευση να κλέβουν τις εντυπώσεις.

Γευστικό Tip: Παντρέψτε το με τις γαρίδες, τα καλαμαράκια και το αγαπημένο χταποδάκι και αφήστε τα αρώματα θάλασσας να πλημυρίσουν την ατμόσφαιρα…

τσίπουρο κατσάρος

Το ούζο και το τσίπουρο ανήκουν στην κατηγορία των ποτών που συμβολίζουν την Ελληνική ψυχή και παράδοση. Το ίδιο και η Katsaros Distillery από τον Τύρναβο,.που μετρώντας πάνω από 160 χρόνιαλειτουργείας αποτελεί μία από τις ιστορικότερες αποσταγματοποιίες της χώρας και το παλαιότερο αποστακτήριο ούζου στην Ελλάδα.

Με αφετηρία το 1856 ο Νικόλαος Κατσάρος όντας κάτοχος ρακοκάζανου προσπάθησε να φτιάξει ένα νέο ποτό.προσθέτοντας αρωματικά βότανα και σπόρους δημιουργώντας έτσι το πρώτο ούζο Τυρνάβου. Σήμερα στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης βρίσκεται η τέταρτη γενιά, ο δισέγγονος Νικόλαος Κατσάρος, ένας από τους πλέον επικοινωνιακούς αποσταγματοποιούς,.που με όραμα, εμπειρία και τεχνογνωσία συνεχίζει επάξια την αποστολή του ιδρυτή και υπηρετεί την τέχνη της απόσταξης με πάθος,.σεβασμό και άριστη ποιότητα.

Παρέα με αυτά τα τρία ξεχωριστά προϊόντα της εταιρείας ένα είναι σίγουρο:.σε όποια μεριά της Ελλάδας και αν πετάξουμε χαρταετό κάποια στιγμής της ημέρας,.θα βρεθούμε συγκεντρωμένοι με αγαπημένους ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο λιχουδιές δημιουργώντας όμορφες αναμνήσεις…

∴∴∴

Σας άρεσε?
Τότε μην χάσετε και το προηγούμενο άρθρο «Κρασί και Τσικνοπέμπτη… όπου καπνός και γλέντι»!

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.