Τσίπουρο Παλαιωμένο, Καρδάση

Γιώργος Βέκιος.

Έχουμε συνηθίσει στην εικόνα του λευκού διάφανου Τσίπουρου και όχι άδικα, αφού η απόσταξη οδηγεί σε ένα λευκό απόσταγμα. Όμως τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά οι παραγωγοί, βάζουν το τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για να το παλαιώσουν. Με την παλαίωση, μαλακώνει, περιορίζεται η δριμύτητα της αλκοόλης και εμπλουτίζεται από τα αρώματα του ξύλου. Φυσικά αλλάζει και το χρώμα του, που σκουραίνει.

Το τσίπουρο:

Το Παλαιωμένο Τσίπουρο Καρδάση, είναι απόσταγμα στεμφύλων μοσχάτου που ωρίμασε σε γαλλικά και αμερικάνικα δρύινα βαρέλια. Η παραμονή του αποστάγματος στα βαρέλια, διαρκεί από 18 – 24 μήνες. Η διαδικασία αυτή της παλαίωσης αλλάζει το χαρακτήρα του τσίπουρου, δίνοντάς του πιο φίνα αρώματα, πιο πλούσια γεύση και πολύ δυνατή επίγευση.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Τύπος: Τσίπουρο Παλαιωμένο
Κατηγορία:
Ποικιλία: Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου
Αλκοόλ: 40 % Vol

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Χρώμα μελί. Άρωμα πολύπλοκο και έντονο, θυμίζει την ποικιλία (Μοσχάτο) αλλά έχει και άλλες νότες μανταρίνι, γλυκό κουμ-κουάτ, μοσχοκάρυδο και βανίλια (από το βαρέλι). Στο στόμα έχει μια αίσθηση θερμότητας ενώ τα αρώματα εδώ είναι πιο κοντά στα μπαχαρικά (μοσχοκάρυδο, κύμινο).

Γευστικοί συνδυασμοί:

Ο ιδανικός συνδυασμός είναι με bitter σοκολάτα γεμιστή με πορτοκάλι.
Μπορεί επίσης να αποτελέσει τη βάση για ευφάνταστα cocktails.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.