Ιανός Chardonnay, Rouvalis Winery

Γιώργος Βέκιος.

Ο παραγωγός διαθέτει ένα οινοποιείο χτισμένο σε τρία διαφορετικά επίπεδα, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση (δεν συναντάμε συχνά) αξιοποίησης της βαρύτητας για την μεταφορά των κρασιών από το ανώτερο επίπεδο στο αμέσως χαμηλότερο. Στα ιδιόκτητα αμπέλια καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες τόσο ελληνικές όσο και αλλοδαπές σε ορεινούς αμπελώνες της Αιγιαλείας. Να υπενθυμίσω ότι ο παραγωγός έβγαλε στην αγορά μια από τις πρώτες μοντέρνες εκτελέσεις του Ροδίτη (κρασί Ασπρολίθι).

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2011
Κατηγορία: ΠΓΕ Πλαγιές Αιγιαλείας
Τύπος: Λευκός ξηρός
Ποικιλία: Chardonnay
Αλκοόλ: 12,5 %vol
Tιμή: 13,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Χρώμα βαθύ χρυσό παλαιωμένο (σχεδόν μελί). Πλούσια μύτη με ξηρούς καρπούς, αμύγδαλο, φουντούκι και ένα μπουκέτο αποξηραμένων ανθέων. Όλα αυτά ακουμπάνε μαλακά πάνω σε ένα δίσκο από δρύ. Στόμα μέτριου βάρους με διακριτική οξύτητα που του δίνει μια αίσθηση φρεσκάδας αν και είναι ήδη κρασί εξαετίας. Στο στόμα το άρωμα θυμίζει τους ξηρούς καρπούς της μύτης αλλά με αυξημένη την παρουσία του ξύλου (βαρέλι) ως ψημένη φρυγανιά και κάστανα στην θράκα.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Κρασί που μπορεί να καλύψει ένα γεύμα ψαριού (καπνιστό χέλι ή πέστροφα), κίτρινα καπνιστά τυριά αλλά και ψητά κρέατα. Θερμοκρασία κατανάλωσης 12 – 14ºC.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Strofilia Λευκό, Οινοποιείο Στροφιλία

Γιώργος Βέκιος. Το όνομα του κρασιού, που είναι συγχρόνως και αυτό του παραγωγού, μου δίνε…