Εμπόδια στην ανοδική πορεία των ελληνικών ζυθοποιείων;

O κος Σοφοκλής Παναγιώτου, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και συνιδιοκτήτης της ζυθοποιίας Septem μιλάει στο περιοδικό D-FiLES και στη δημοσιογράφο μας Τσιριγώτη Ειρήνη για τις διατάξεις που αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή και θα επηρεάσουν αρνητικά το μέλλον της ελληνικής ζυθοποιίας.

Ειρήνη Τσιριγώτη: Υπάρχει μια αναστάτωση στον κλάδο σας σχετικά με τo νομοσχέδιο που αφορά τους όρους και τις προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου. Έχετε λάβει κάποια επίσημη ενημέρωση για τις τροποποιήσεις;

Σοφοκλής Παναγιώτου: Είναι ένα νομοσχέδιο που εμφανίστηκε σε διαβούλευση οκτώ ημερών πριν από τρεις ημέρες χωρίς να έχει υπάρξει οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη επικοινωνία. Ένα νομοσχέδιο πριν από τις γιορτές που οι περισσότερες μέρες είναι αργίες και που ο χρόνος όλων μας προς το τέλος του χρόνου είναι αρκετά περιορισμένος.

Η παράταση από 19 Δεκεμβρίου έφτασε 27 Δεκεμβρίου που σημαίνει ένα περιθώριο μονάχα δύο εργάσιμων ημερών και ουσιαστικά δείχνει ότι είναι προσχηματικό. Εμείς, είχαμε ζητήσει παράταση δύο μηνών και μία ανοικτή διαβούλευση για να συζητηθεί αυτό το τόσο σοβαρό θέμα χωρίς να υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Αυτά τα θέματα δεν συζητιούνται με τη λογική του «Αποφασίζω και Διατάζω» ειδικά για ένα κλάδο που δεν φοροδιαφεύγει και είναι από τους πλέον συνεπείς της Ελληνικής Οικονομίας. Όταν, πριν από δύο χρόνια έγινε η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το κράτος εισέπραξε αυτά που είχε προϋπολογίσει σε αντίθεση με το κρασί, που αντί για 70 εισέπραξε 24 εκατομ. ευρώ. Σε έναν κλάδο τόσο συνεπή και λευκό για την οικονομία γιατί να έρχεται με τόσο ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μία τέτοια διαβούλευση;

Καμία απολύτως επίσημη ενημέρωση δεν υπήρξε μονάχα 10 του μηνός το απόγευμα λάβαμε ένα χαρτί με προθεσμία 19 Δεκεμβρίου. Στις 11 Δεκεμβρίου υποβάλλαμε αίτηση για παράταση και μας κοινοποιήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους ότι μεταφέρεται στις 27.

Ε.Τ.: Πείτε μας ποιες είναι οι ενστάσεις σας;

Σ.Π.: Ο βασικός νόμος για την μπίρα είναι ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1923 που στην πορεία των 100 χρόνων κάποια πράγματα είχαν εκσυγχρονιστεί. Πλέον, επανέρχονται όλες οι προβλέψεις του διατάγματος συν ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία που ουσιαστικά δημιουργεί προσκόμματα στην παραγωγή του ζύθου κυρίως των μικρών αλλά και των μεγάλων ζυθοποιείων.

Το βασικό πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία, την οποία εισάγει. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρέπει να έχεις χημικούς, να παραχωρείς γραφείο για χημικό του Δημοσίου και να τοποθετήσεις στην επιχείρηση εξοπλισμό ώστε να γίνονται οι έλεγχοι. Οτιδήποτε γίνεται θα πρέπει να ελέγχεται. Οι εξελίξεις δεν είναι θετικές ως προς το θέμα της μείωσης της γραφειοκρατίας και ως προς το θέμα του δημιουργώ ηλεκτρονικές διαδικασίες. Όλες οι ζυθοποιίες θα πρέπει να προσλάβουν ένα άτομο που θα ασχολείται από το πρωί μέχρι το βράδυ μόνο με την γραφειοκρατία του Χημείου με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Επίσης, υπάρχει μία πρόβεψη για ελάχιστο όγκο ζυθοβραστηρίου στα 1000 λίτρα που αυτή τη στιγμή το 50% των μικροζυθοποιείων έχει μικρότερο όγκο χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβεψη για το τι θα γίνει με εκείνους. Με ποιο δικαίωμα μπαίνει ένα τέτοιο όριο που είναι αντισυνταγματικό; Κάποιος μπορεί να έχει ένα κεφάλαιο 100.000 ευρώ και να θέλει να επενδύσει σε ένα μικρό σύστημα παραγωγής, στην Ελλάδα δεν μπορεί ενώ σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί. Για ποιο λόγο απορρίπτονται a priori κάποιοι από το να εισαχθούν στην παραγωγή του ζύθου; Υπάρχει όριο στο κρασί; Κάποιος που θέλει να κάνει 5000 φιάλες το χρόνο του έχει απαγορεύσει κανείς να το κάνει;

Ακόμα, υπάρχει το θέμα των δεξαμενών, που μας επιβάλλει να κάνουμε ογκομετρήσεις από εξωτερικούς φορείς με έξοδα 1000 έως 1500 ευρώ ανά δεξαμενή, που σημαίνει ένα τεράστιο κόστος μη παραγωγικής επένδυσης για τα ζυθοποιεία. Επιπλέον, μας αναγκάζουν να βάζουμε σε δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης εξωτερικούς δείκτες που αυτή τη στιγμή δεν είναι υποχρεωτικοί.

Επίσης, κλείνει το επάγγελμα του βυνοποιού καθώς για να ανοίξει κάποιος βυνοποιείο πρέπει να έχει ζυθοποιείο κάτι το οποίο είναι παράλογο. Σε όλον τον κόσμο όλα τα βυνοποιεία είναι ανεξάρτητες επιχειρήσεις.

Τέλος, να σημειώσω ότι υπάρχουν πάνω από 20 με 25 παρατηρήσεις στο νομοσχέδιο με τις παραπάνω να είναι οι πιο σημαντικές.

Ε.Τ.: Πώς σκέφτεστε να αντιδράσετε ως σύνδεσμος;

Σ.Π.: Αντιλαμβάνομαι ότι το βασικό αίτημα του Δημοσίου είναι ο έλεγχος της φορολογητέας ύλης αλλά υπάρχουν πιο σύγχρονες μέθοδοι χωρίς να υποβαλλόμαστε σε όλο αυτό το κόστος τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρήσεις. Το ίδιο το κράτος θα έχει ζημία βάζοντας υπαλλήλους να τρέχουν από ζυθοποιείο σε ζυθοποιείο.

Είμαστε ανοιχτοί να συζητηθεί το θέμα και επιθυμούμε να καταργηθεί ο νόμος του 1923 και να εφαρμοστεί ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει τη φορολογητέα ύλη, δεν θα έχει γραφειοκρατία και ουσιαστικά θα μπορέσει ο καθένας να δημιουργήσει μία ζυθοποιία με το ελάχιστο κόστος λειτουργίας. Θέλουμε έλεγχο αλλά ουσιαστικό έλεγχο. Όταν γίνεται με τέτοιους όρους η εμπειρία έχει δείξει ότι όσες περισσότερες είναι οι νομοθεσίες και οι έλεγχοι τόσο μεγαλύτερη είναι και η αναζήτηση κάποιου να μην πληρώνει.

Έχουμε ζητήσει ανοικτή διαβούλευση από μηδενική βάση, θέλουμε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και να είναι υγιές. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε. Υπάρχουν πολλές χώρες που εφαρμόζουν νέες μεθόδους αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ γιατί πρόκειται για αντικείμενο ανοικτής διαβούλευσης. Να τεθούν όλα στο τραπέζι και να συζητηθούν. Ο κλάδος της ζυθοποιίας πρόσφερει πάνω από 750 εκατομ. ευρώ στην ελληνική οικονομία σε έμμεσους και άμεσους φόρους και ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα και να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε κάποια προθεσμία σαν χώρα από θεσμούς και μνημόνια και απορώ γιατί δόθηκε αυτό το αυστηρό deadline. Αν εκδοθεί μία υπουργική απόφαση σε δύο μήνες, τι θα αλλάξει;

Ε.Τ.: Έχετε κάποια απάντηση στην εκ νέου αίτησή σας για την παράταση των δύο μηνών που ζητήσατε για την ανοικτή διαβούλευση;

Σ.Π.: Επίσημα, δεν έχουμε λάβει απάντηση στη δική μας αίτηση, όμως, λάβαμε κοινοποίηση της απάντησης στην αίτηση άλλου συνδέσμου από το Χημείο. Εμάς, μας είπαν προφορικά ότι ισχύει η παράταση για τις 27 Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς πρέπει να δείξουμε στον κόσμο και ιδιαίτερα στον πολιτικό κόσμο ότι η διάθεσή μας είναι να συνομιλήσουμε με καλή πίστη, με συννενόηση και όχι με όρους τελεσίγραφου κάτι που είναι παράδοξο να γίνεται μέσα στις γιορτές. Δεν θέλουμε να αποφύγουμε τους ελέγχους, ήδη έχουμε πολλούς αλλά να δημιουργήσουμε ένα σύστημα σύγχρονο, όχι χειρόγραφο, ένα ηλεκτρονικό σύστημα που να παρακολουθούμε τα πάντα χωρίς να έχουμε τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Ε.Τ.: Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο σας.

Σ.Π.: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ.


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών

Με κλείσιμο απειλούνται τα περισσότερα από τα Ζυθοποιεία της Χώρας!

*Με Σχέδιο απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών πρακτικά ο Κλάδος επιστρέφει στο βασιλικό διάταγμα του 1923 και επιπλέον επιβάλλεται ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία και μία σειρά από προσκόμματα στην παραγωγή ζύθου που απειλούν τη λειτουργία μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας.

*Άμεση απόσυρση του Σχεδίου και έναρξη διαβούλευσης με όλους τους φορείς, από μηδενική βάση, ζητά η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών

Αθήνα, 13 Δεκεμβρίου 2018 – Σχέδιο Απόφασης που ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας εισηγείται το Υπουργείο Οικονομιών εισάγοντας μία σειρά από προσκόμματα στην εγχώρια παραγωγή ζύθου και στην λειτουργία μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας. Το σχέδιο, με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής», ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή προγραμματίζεται εν μέσω εορτών και με – για άγνωστους λόγους – ταχύτατες διαδικασίες, καταστρατηγεί κάθε έννοια τήρησης των αρχών καλής νομοθέτησης, δεδομένο ότι τέθηκε σε ολιγοήμερη Διαβούλευση, στερώντας έτσι από όλους τους εμπλεκόμενους τη δυνατότητα να ενταχθούν σε γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο.

Ορισμένα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο είναι:

  • Ο έλεγχος στην βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.
  • Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων νομίμως λειτουργούντων μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσειςκαι θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.
  • Η υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς και η προκύπτουσα αναγκαιότητα εφαρμογής δεικτών στάθμης στις δεξαμενές ζύμωσης και σίτευσης, που δεν προτείνεται από κανένα κατασκευαστή για λόγους υγιεινής και ασφάλειας του προϊόντος, θα υποχρεώσει τα ζυθοποιεία σε μια μεγάλη μη παραγωγική επένδυσηπου στην συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν.
  • «Κλείσιμο» του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού, καθώς η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς

Όλα αυτά θα οδηγήσουν σε δυσμενή θέση τις επιχειρήσεις που παράγουν ζύθο στην Ελλάδα, από τις οποίες το κράτος εισπράττει άμεσους και έμμεσους φόρους που ξεπερνούν τα 750εκ., θα θέσουν σε αβεβαιότητα χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ θα χαθεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που προσπάθησαν να ανακτήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, δημιουργώντας προϊόντα ζύθου που αναβάθμισαν την ποιότητα τόσο για τους Έλληνες καταναλωτές, όσο και την θέση που με κόπο κατακτούν τα προϊόντα μας στο εξωτερικό.

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών, που μέλη της είναι μικρά και μεγάλα ελληνικά ζυθοποιία σε όλη την ελληνική επικράτεια, δηλώνει αιφνιδιασμένη από το σύντομο και ασφυκτικό χρονικό διάστημα διαβούλευσης, που έθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της εγχώριας παραγωγής ζύθου. Οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν ένα κλάδο, που καταβάλει με συνέπεια τους έμμεσους και άμεσους φόρους, το οποίο εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στην μπύρα απέφερε στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα, πρέπει να πραγματοποιούνται σε κλίμα συνεννόησης, συναίνεσης και καλής πίστης. Η Ένωση ζητεί άμεσα να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο ΥΑ και να ξεκινήσει συζήτηση από μηδενική βάση, με υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών αντίστοιχων με αυτές που ισχύουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί το φορολογικό αντικείμενο, και αφετέρου να αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων στην ελληνική επικράτεια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι η υιοθέτηση παρόμοιων γραφειοκρατικών μοντέλων ελέγχου, πάντοτε έχουν αντίθετο από το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.


Υπουργείο Οικονομικών:

Δ.Τ.: Αγορά ζύθου

Με αφορμή δημοσιεύματα που προέκυψαν για δήθεν παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στην αγορά του ζύθου με τροποποιήσεις του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου, διευκρινίζεται ότι:

  • Καμία σχετική πρόταση τροποποίησης δεν έχει γίνει αντικείμενο επεξεργασίας από το υπουργείο Οικονομικών,
  • Καμία πρόταση τροποποίησης δεν έχει περιέλθει σε γνώση του υπουργείου.

Το υπουργείο Οικονομικών παραμένει πάντα ανοιχτό σε διάλογο με τους αρμόδιους φορείς.»

ΑΥΤΟΣΙΟ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.