Αποσύρθηκε το νομοσχέδιο για τις ζυθοποιίες

Ειρήνη Τσιριγώτη

Το πρόσφατο νομοσχέδιο που ενίσχυε τη γραφειοκρατία και απειλούσε να κλείσει κυρίως τις μικρές ζυθοποιίες απεσύρθη μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες των μελών του κλάδου.

Το περιοδικό D-FiLES μίλησε με τον κύριο Μαρμαρέλλη Γιάννη, ιδιοκτήτη της ζυθοποιίας «Siris Microbrewery» και μέλος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι οι ενστάσεις έπιασαν τόπο και η διαβούλευση μετατέθηκε για μετά τις γιορτές. Να θυμήσουμε ότι το νομοσχέδιο έγινε γνωστό στους ζυθοποιούς στις 10 Δεκεμβρίου με αρχική προθεσμία στις 19 του ίδιου μήνα. Ύστερα από διαμαρτυρίες δόθηκε μία παράταση μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου, η οποία δίνει ουσιαστικά μονάχα ένα περιθώριο δύο ημερών καθώς μεσολαβεί η περίοδος των εορτών.

Ακόμα, ο κύριος Μαρμαρέλλης μας είπε ότι μετά τις γιορτές θα γίνει συζήτηση για να καθοριστούν τα μέλη που θα απαρτίζουν την επιτροπή, η οποία θα συζητήσει εκ νέου ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο νόμου με στόχο τον εκσυχρονισμό της ζυθοποιίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν έχουν οριστεί ακόμα οι ημερομηνίες τόσο για το σχηματισμό της επιτροπής όσο και για τη διεξαγωγή της διαβούλευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, όσον αφορά τις τροποποιήσεις που έμελλε να φέρει το νομοσχέδιο, δείτε τη συνέντευξη του κ. Σοφοκλή Παναγιώτου, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών και συνιδιοκτήτη της ζυθοποιίας Septem ΕΔΩ.


Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών

Ξεκινάει ένας ανοικτός διάλογος για το μέλλον της ζυθοποιίας στη χώρα μας

Σε συνέχεια της δημοσιοποίησης των θέσεων της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου ’18 συνάντηση μεταξύ του Διοικητή και αρμοδίων υπαλλήλων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με εκπροσώπους του κλάδου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συνεννόησης, διεξήχθη ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος και μπήκε ο θεμέλιος λίθος για τον εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου παραγωγής ζύθου στη χώρα μας .

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών εκφράζει την ικανοποίησή της και χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ για ορισμό μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της ζυθοποιίας και της ΑΑΔΕ, η οποία λαμβάνοντας υπόψιν τις διεθνείς πρακτικές θα κληθεί να εκπονήσει ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποτελεσματικό, ως προς τη διασφάλιση του φορολογικού αντικειμένου, νομοθετικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει το Βασιλικό Διάταγμα του 1923 και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια ισότιμη και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.

Η δημιουργία αυτής της ομάδας, και η χρονική διάρκεια της διαβούλευσης, θα προσδιοριστούν αμέσως μετά την εορταστική περίοδο.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, κ. Σοφοκλής Παναγιώτου δήλωσε « Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κ. Πιτσιλή, όπως και την πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να διεξάγουμε ένα ανοικτό και ειλικρινή διάλογο. Αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τον κλάδο της ζυθοποιίας συνολικά. Ως Ένωση Ζυθοποιών, και εκπροσωπώντας μικρούς και μεγάλους παραγωγούς στη χώρα μας, θα συμβάλλουμε εποικοδομητικά με προτάσεις και διάλογο για την δημιουργία ενός αποτελεσματικού και ευέλικτου νομοθετικού πλαισίου για τον κλάδο μας».

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.