Κτήμα Γεροβασιλείου

Κτήμα Γεροβασιλείου

Το Κτήμα Γεροβασιλείου δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Κουβαλάει στην «πλάτη» του σειρά βραβεύσεων και διακρίσεων τόσο το ίδιο όσο και ο δημιουργός του: έχει κερδίσει 7 φορές τον τίτλο οινοποιείο της χρονιάς από το περιοδικό Wine & Spirits.και ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου έχει ονομαστεί από το Wein Gourmet ως ένας από τους 6 καλύτερους οινοπαραγωγούς του κόσμου.

Ποιο το προφίλ του οινοποιείου, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Το Κτήμα Γεροβασιλείου βρίσκεται στην περιοχή Παπαμόλα στις πλαγιές της Επανομής, 25 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα στα φροντισμένα αμπέλια του κτήματος στεγάζεται το σύγχρονο οινοποιείο μαζί με το φημισμένο Μουσείο Οίνου.

Από το ξεκίνημά του – το 1981 – ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου οραματίστηκε την παραγωγή ποιοτικών ελληνικών κρασιών και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών του μικροκλίματος της περιοχής. Από τότε μέχρι και σήμερα, που ήρθε η δεύτερη γενιά, οι άνθρωποι του κτήματος καλλιεργούν τον αμπελώνα με συνεχείς πειραματισμούς στη μελέτη.ελληνικών και διεθνών γνωστών και άγνωστων ποικιλιών, με ιδιαίτερη φροντίδα σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Μουσείο Οίνου

Το 1976, το ενδιαφέρον του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στη μετάδοση της αμπελοοινικής κληρονομιάς τον ώθησε να συλλέγει εργαλεία αμπελουργίας, οινοποίησης, εμφιάλωσης και βαρελοποιίας. Η ιδιαίτερη συλλογή ανοιχτηριών – που τον κατατάσσει σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλέκτες ανοιχτηριών στον κόσμο – αριθμεί περισσότερα από 2.600 αντικείμενα τα οποία μαζί με μπουκάλια, αγγεία και εργαλεία από όλο τον κόσμο εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο Οίνου του κτήματος,.ταξιδεύοντας τον επισκέπτη στο κρασί και την ιστορία…

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στο οινοποιείο;

Ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει την πορεία που ακολουθεί το σταφύλι, ξεκινώντας με μία σύντομη περιήγηση στον αμπελώνα,.συνεχίζοντας με ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής, εμφιάλωσης και παλαίωσης και κλείνοντας με την επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου.και τη δοκιμή των κρασιών του κτήματος στις ειδικές αίθουσες γευσιγνωσίας του οινοποιείου, έχοντας σαν θέα τον όμορφο αμπελώνα.

Κτήμα Γεροβασιλείου

  • Ο χώρος είναι προσβάσιμος σε άτομα με αναπηρίες.
  • Το Κτήμα Γεροβασιλείου κατέχει το Σήμα Επισκέψιμου Οινοποιείου (Winery Open to the Public).

ΩΡΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΩΝ:
Δευτέρα, Πέμπτη και Παρασκευή → 10:00 – 16:00 (10:30, 12:00, 13:30, 15:00)
Τετάρτη → 13:00 – 19:00 (13:30, 15:00, 16:30, 18:00)
Σάββατο και Κυριακή → 11:00 – 17:00 (11:30, 13:00, 14:30, 16:00)
Τρίτη → Κλειστά

ΠΡΟΣΒΑΣΗ:
Θεσσαλονίκη – Σταθμός ΙΚΕΑ: Λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ. Νο 2K και 3K
Επανομή (στάση 28ης Οκτώβριου) – Κτήμα: 2 χλμ.

ΕΙΣΟΔΟΣ:
Γενική είσοδος →7,00 ευρώ
Μειωμένο εισιτήριο → 2,00 ευρώ
Δωρεάν είσοδος στα παιδιά έως 18 ετών, μουσειολόγους και φοιτητές / σπουδαστές σχολών σχετικών με το χώρο του κρασιού.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνο: 2392044567 • Email: ktima@gerovassiliou.gr • Website: www.gerovassiliou.gr

Κτήμα Γεροβασιλείου

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Το ερυθρό Avaton και το τελευταίο καμάρι του κτήματος, το ροζέ Ξινόμαυρο.

Το Ξινόμαυρο είναι μια χαρισματική αλλά ιδιαίτερα απαιτητική στην καλλιέργεια ποικιλία της Μακεδονίας. Για το συγκεκριμένο κρασί έχει πραγματοποιηθεί ολιγόωρη επαφή του μούστου με τα στέμφυλα και παραμονή του κρασιού με τις οινολάσπες του για μερικούς μήνες. Αποτέλεσμα είναι ένα απαλό ροζ-σομόν χρώμα και ένας έντονα αρωματικός χαρακτήρας που διακρίνεται από εσπεριδοειδή και κυρίως ροζ γκρέιπφρουτ, φρούτα του δάσους, κεράσι και φράουλα. Στο στόμα παρουσιάζεται πλούσιο, με πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία αλλά και μία έντονα αρωματική επίγευση βύσσινου και κερασιού. Απολαμβάνεται ιδανικά με αστακομακαρανόδα, γαρίδες σαγανάκι με ντομάτα, ζυμαρικά με κιμά, λαδερά και γενικά καλοκαιρινές μεσογειακές και εξωτικές γεύσεις.

Ξινόμαυρο

Το Avaton είναι ένα blend τριών ελληνικών ποικιλιών: Λημνιό, Μαυρούδι και Μαυροτράγανο. Η αλκοολική και η μηλογαλακτική ζύμωση πραγματοποιούνται σε ειδικές δρύινες δεξαμενές Βουργουνδίας.ενώ στη συνέχεια το κρασί ωριμάζει για ακόμα 12 – 18 μήνες σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Όλα αυτά του δίνουν ένα λαμπερό βαθύ πορφυρό χρώμα και ένα σύνθετο μπαχαρώδες μπουκέτο με ώριμα φρούτα, όπως βατόμουρο, σταφίδα, καφές και κακάο. Οι τανίνες είναι ευγενικές ενώ υποστηρίζονται από άφθονο φρούτο, δημιουργώντας δύναμη και ισορροπία. Η επίγευσή του μακρά με επανάληψη των μπαχαρικών. Ένα κρασί με μεγάλη δυνατότητα παλαίωσης (15 – 20 έτη) που μπορεί να συνοδέψει τέλεια κόκκινα κρέατα κατσαρόλας με πικάντικες σάλτσες και τριχωτό κυνήγι.

Αvaton

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Στην ευρύτερη περιοχή της Επανομής ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου (από το 1835) και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (από το 1865), τους καμαροσκέπαστους τάφους, το μετόχι των Κριτσιανών και το φάρο στο ακρωτήριο της Επανομής. Επιπλέον, στην περιοχή Φανάρι υπάρχει ένας μοναδικής ομορφιάς υδροβιότοπος, έκτασης 5.500 στρεμμάτων, όπου φιλοξενούνται σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας και λειτουργεί ως καταφύγιο αποδημητικών και άλλων πουλιών (Natura 2000).

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση των ακτών της Επανομής φτάνει τα 40 περίπου χλμ. με τις όμορφες παραλίες της και τα γραφικά ταβερνάκια της να μαγεύουν κάθε καλοκαίρι πλήθος κόσμου.

∴∴∴

Σας αρέσει ο Οινοτουρισμός;
Τότε μείνετε συνδεδεμένοι για να δείτε και τα υπόλοιπα αφιερώματά μας!

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.