#tastereport: Ο Gérard Bertrand και η Βιοδυναμική καλλιέργεια…

Τζέλα Βέκιου.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα το WSPC, σε συνεργασία με την Genka και τα Cellier, αποφάσισε να μας κάνει ένα μεγάλο δώρο: ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό Masterclass με θέμα τα βιοδυναμικά κρασιά του διακεκριμένου οινοπαραγωγού και πρώην παίκτη ράγκμπι της Εθνικής Γαλλίας Gérard Bertrand.

Και ναι, ήταν τόσο επιμορφωτικό και γευστικό όσο ακούγεται…

Τι είναι η βιοδυναμική καλλιέργεια?

Πρόκειται για μια μορφή εναλλακτικής γεωργίας που προσεγγίζει αρκετά τη βιολογική γεωργία. Βασίζεται στις ιδέες του Rudolf Steiner (1861-1925), και ξεκίνησε το 1924. Ήταν το πρώτο από τα βιολογικά γεωργικά κινήματα, το οποίο αναγνωρίζει το τρίπτυχο έδαφος, φυτά και ζώα σαν ένα ενιαίο σύστημα, οικολογικά αλληλένδετο, δίνοντας παράλληλα έμφαση στο μυστικισμό και στο πνεύμα.

Η βιοδυναμική καλλιέργεια αποκλείει τη χρήση τεχνητών χημικών ουσιών στο έδαφος και στα φυτά, προτείνοντας στον αντίποδα την χρήση κοπριάς και λιπασμάτων. Ορισμένες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στη βιοδυναμική καλλιέργεια όπως το χρονοδιάγραμμα σποράς και φύτευσης γίνονται με οδηγό την αστρολογία, τις φάσεις του φεγγαριού και τη δύναμη του ηλίου. Ιντριγκαριστήκατε?

Ποιος είναι αυτός ο κύριος Gérard Bertrand?

Γεννήθηκε στη Languedoc-Roussillon, την μεγαλύτερη οινική περιοχή στον κόσμο και ενσαρκώνει τον αυθεντικό πρεσβευτή της Νότιας Γαλλίας έχοντας στην ιδιοκτησία του δεκατέσσερα κτήματα, τα οποία εδώ και τριάντα χρόνια παράγουν κρασιά που εξάγονται σε 160 χώρες.

Δύο πράγματα τον χαρακτηρίζουν: θεωρείται top στην παραγωγή βιοδυναμικών και βιολογικών οίνων και ένας πρωτοπόρος ambassador της ανάδειξης του οινικού πολιτισμού της περιοχής του.

Μέχρι τον επόμενο χρόνο, ο Gérard Bertrand θα λειτουργεί όλα του τα κτήματα ακολουθώντας τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας ενώ το 50% του portofolio του θα παράγεται από οργανικούς αμπελώνες.

Επιτέλους τα κρασιά!

Πρώτο κρασί σε αυτήν την διαδρομή είναι το Code Rouge Brut Έternel. Ένας λευκός αφρώδης οίνος που φέρει την ένδειξη της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από την διάσημη οινική περιοχή Crémant de Limoux και ανέρχεται στην τιμή των 38 ευρώ. Τα σταφύλια έχουν κοπεί με το χέρι και προέρχονται από τις ποικιλίες Chardonnay, Chenin και Mauzac.

→ Με χρώμα ανοιχτό ξανθό και αρώματα φρεσκοψημένου ψωμιού, φρυγανιάς, λευκόσαρκων φρούτων και νότες λουλουδιών, το κρασί αυτό μας προσφέρει ένα ωραίο στόμα με μία όμορφη αίσθηση των φυσαλίδων, μία ισορροπημένη οξύτητα και ένα μέτριο προς γεμάτο σώμα.

Δεύτερο παρουσιάστηκε το Château La Sauvageonne La Villa, AOP (Π.Ο.Π.) Languedoc 2016 που διακρίθηκε ως το καλύτερο ροζέ στον κόσμο για το 2017 στο διαγωνισμό του The Drinks Business. Ένα κρασί από τις ποικιλιες Grenache, Mourvèdre, Vermentino και Viognier και θα το βρίσκουμε στην τιμή των 36 ευρώ.

→ Χρώμα ανοιχτό σομόν λαμπερό κι αρώματα ώριμων φρούτων στην μύτη. Στο στόμα ξεγελάει με πιο φρέσκο αρωματικό μπουκέτο, μία καλή ισορροπία, μέτριο ως προς το σώμα, μερικές διακριτικές νύξεις ορυκτότητας που εξελίσσονται όσο περνάει η ώρα και μία γευστική πίκρα στο τελείωμα.

Τρίτο ήρθε το Château La Sauvageonne Grand Vin, AOP Languedoc 2016, με τιμή στα 56 ευρώ και διάκριση 90 πόντων στο Tasted 100% Blind. Ωριμασμένο σε γαλλικά δρύινα βαρέλια για έξι μήνες αποτελείται από τις ποικιλίες Grenache Blanc, Vermantino, Viognier και Roussanne κατευθείαν από τα καλύτερα αμπελοτόπια του κτήματος στο βορεioδυτικό κομμάτι της περιοχής Montpellier.

→ Χρώμα κίτρινο λαμπερό και πλούσιο ανθικό και φρουτώδες άρωμα, γλυκές τότες βανίλιας από το βαρέλι. Ιδιαίτερα γευστικό στόμα με μία ωραία οξύτητα που βρίσκεται σε ισορροπία, ένα μέτριο προς γεμάτο σώμα, πιο αισθητό το άρωμα του βαρελιού και ίσως μία διακριτική ορυκτότητα στο τελείωμα.

Τέταρτο το Château l’Hospitalet Grand Vin, AOP La Clape 2017. Ένα λευκό κρασί από τις ποικιλίες Bourboulenc, Vermentino και Grenache Blanc στην τιμή των 37 ευρώ. Το κτήμα στη φημισμένη οινική περιοχή La Clape εντάσσεται στις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας από το 2014 και παρουσιάζει εξαιρετικό terroir με υπόγειες λίμνες, αρκετή ηλιοφάνεια, συχνούς ανέμους και βράχους από ασβεστόλιθο.

→ Ανοιχτό κίτρινο λαμπερό χρώμα και γλυκά ανθικό άρωμα. Όπως και στα προηγούμενα κρασιά έτσι και σε αυτό, διακρίνουμε μια όμορφη ισορροπημένη οξύτητα στο στόμα, ενώ πρόκειται για ένα υψηλόβαθμο κρασί (14,5% vol) στην αίσθηση δεν δείχνει καθόλου αλκοολικό, ενώ πλανάται μια φινετσάτη αίσθηση καπνίσματος από το βαρέλι.

Τελευταίος λευκός είναι το Cigalus 2017 που ανέρχερται στα 42 ευρώ. Πρόκειται για ένα blend τριών δημοφιλών ποικιλιών: Chardonnay, Viognier και Sauvignon Blanc, το οποίο είναι προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης IGP Aude Hauterive. Το συγκεκριμένο κρασί επιλέγεται επί οκτώ συναπτά έτη από την αεροπορική εταιρεία Air France ως πρεσβευτής των Γαλλικών Κρασιών για τους επιβάτες της θέσης Business Class.

→ Κίτρινο χρώμα με χρυσές ανταύγειες. Στην μύτη το άρωμα είναι κυρίως ανθικό, το οποίο εμπλουτίζεται από λευκόσαρκα φρούτα (μήλο και αχλάδι). Στο στόμα βοτανικό με αισθητό το άρωμα του βαρελιού από την αρχή μέχρι την επίγευση. Ισορροπημένο, τραγανή οξύτητα, μέτριο προς γεμάτο σώμα και αρκετά καλής διάρκειας επίγευση.

Στο flight των ερυθρών την αυλαία άνοιξε το Château La Sauvageonne Grand Vin, AOP Terrasses du Larzac του 2015. Οι ποικιλίες που το συνθέτουν είναι η Grenache, Syrah, Mourvèdre και Carignan και κοστίζει 36 ευρώ. Το κτήμα La Sauvageonne έχει ιδιαίτερο terroir με κόκκινο ηφαιστειογενές έδαφος, ίχνη από βασάλτη και βρίσκεται στην βορειοδυτική περιοχή του Montpellier, στο οροπέδιο Larzac ανάμεσα σε 150 και 300 μέτρα υψόμετρο.

→ Μέτριο προς βαθύ ρουμπινί με κόκκινες ανταύγειες. Κόκκινα φρούτα στην αρωματική παλέτα της μύτης, που μεταφράζονται σε μαύρα στο στόμα. Μαλακή μικρή τανικότητα, μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα. Αρωματικά το στόμα είναι πιο γενναιόδωρο προσφέροντας γλυκά μπαχάρια όπως κακάο, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο και κανέλα.

Ακολούθησε το Cigalus IGP (ΠΓΕ) Aude Hauterive 2016, μείγμα από επτά ποικιλίες: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Syrah, Grenache, Caladoc και Carignan. Φέρει το πιστοποιητικό demeter που γνωστοποιεί ότι έχει παραχθεί με τις αρχές της βιοδυναμικής καλλιέργειας και έχει ωριμάσει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Στην αγορά το βρίσκουμε στα 42 ευρώ.

→ Βαθύ πορφυρό χρώμα με φούξια ανταύγειες. Στην μύτη «γευόμαστε» τα μαύρα φρούτα που στο στόμα εμπλουτίζονται από αρώματα γλυκών μπαχαρικών. Μαλακές τανίνες μαζί με ένα μέτριο προς γεμάτο σώμα, μία μέτρια οξύτητα και μία πολύ ενδιαφέρουσα διακριτική πικρή νότα.

Τρίτο παρουσιάστηκε το Château l’Hospitalet Grand Vin, AOP La Clape 2015, ένας ερυθρός οίνος από τις ποικιλίες Syrah, Grenache και Mourvèdre. Η κάθε ποικιλία ζυμώνεται ξεχωριστά και για την παραγωγή του έχουν χρησιμοποιηθεί τα καλύτερα βαρέλια από την κάθε μια, αφού έχουν παλαιώσει πρώτα ένα έτος. Κοστίζει 37 ευρώ και αν θυμάμαι καλά είναι το πιο υψηλόβαθμο του masterclass με το ποσοστό του αλκοόλ να αγγίζει το 15,5% vol.

→ Βαθύ ρουμπινί με κλειστή μύτη στην αρχή που εξελίσσεται σε ένα πολύ όμορφο φρουτώδες μπουκέτο. Μέτριο προς γεμάτο σώμα, μέτρια προς γεμάτη οξύτητα που ισορροπεί με την γλύκα της αλκοόλης και αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκών (κανέλα) και πικάντικων (πιπέρι) μπαχαρικών και ελαφριές γήινες νότες στην μακρά επίγευση.

Τελευταίος σταθμός και πιο ακριβός (και πιο συναρπαστικός θα τολμούσα να προσθέσω) είναι το εμβληματικό L’Hospitalitas, AOP La Clape 2016 το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 75 ευρώ. Το συνθέτουν οι ποικιλίες Syrah και Mourvèdre και για την δημιουργία του πραγματοποιείται τρύγος με καθημερινή δοκιμή των σταφυλιών, carbonic maceration (σε ένα μέρος του Syrah), μηλογαλακτική ζύμωση και παραμονή σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια για 12 μήνες.

→ Βαθύ ρουμπινί χρώμα και ένα πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο που το συνθέτουν βότανα αποξηραμένα όπως το τσάι και το χαμομήλι, μπαχαρικά πικάντικα όπως το πιπέρι, γήινες νότες όπως το μανιτάρι και το δάσος ακολουθούμενα από διακριτικές νύξεις καπνού. Ο όγκος του εμφανίζεται μέτριος προς γεμάτος, είναι μαλακό, πυκνό με μέτρια προς μεγάλη οξύτητα και καλή επίγευση.

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.