Geometria Αγιωργίτικο, Οινοποιία Λαφαζάνη

Γιώργος Βέκιος.

Το 1946, ο Βασίλειος Λαφαζάνης ξεκίνησε να φτιάχνει κρασί στην περιοχή του Πειραιά και το 1960 κατασκευάζεται ένα καινούργιο οινοποιείο στην Μαγούλα Αττικής. Επόμενος σταθμός είναι το 1985, όταν η δεύτερη γενιά αναλαμβάνει τα ηνία. Το 1993, με πρωτοβουλία του Σπύρου Λαφαζάνη, κατασκευάζεται ένα σύγχρονο οινοποιείο στη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) Νεμέα. Αξιοποιώντας το Αγιωργίτικο αλλά και πολλές άλλες ποικιλίες. Το παλαιότερο όνομα της Νεμέας ήταν Άγιος Γεώργιος (υπάρχει και εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο) και όπως φαίνεται από εκεί πήρε το όνομά της η ποικιλία. Η γραφή της ποικιλίας στις ετικέτες ποικίλει και μπορούμε να διαβάσουμε Αηγιωργήτικο ή Αγιωργήτικο ή Αγιοργίτικο.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2016
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Πελοποννησιακός
Τύπος: Ερυθρός
Ποικιλία: Αγιωργίτικο
Αλκοόλ: 12,50 %vol
Τιμή: 6,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Χρώμα μέτρια βαθύ ρουμπινί με μωβ ανταύγειες. Μύτη αρκετά υψηλής έντασης με τα χαρακτηριστικά αρώματα της ποικιλίας (κεράσι και βύσσινο). Αν και είναι ένα κρασί διετίας διατηρεί ακόμα μια φρεσκάδα. Δεν λείπουν όμως και νότες μπαχαρικών (λευκό πιπέρι, κανέλα και μοσχοκάρυδο). Στην γεύση μέτριο γεμάτο, όμορφη γλυκιά επίθεση αλλά που την συνοδεύει μια δροσιστική οξύτητα. Στο τελείωμα αρκετά μακρύ με αρωματική επίγευση. Με μια λέξη: δροσιστικό, νεανικό.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Ελαφρά φαγητά, κίτρινα μαλακά τυριά, αλλά και ένα δροσερό ποτήρι με ξηρούς καρπούς τώρα στο καλοκαίρι. Θερμοκρασία κατανάλωσης 15 – 16.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Τσίπουρο Παλαιωμένο, Καρδάση

Γιώργος Βέκιος. Έχουμε συνηθίσει στην εικόνα του λευκού διάφανου Τσίπουρου και όχι άδικα, …