Edenia white, Κτήμα Θεόπετρα

Γιώργος Βέκιος.

Πόσο παλιά είναι η αμπελοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Η απάντηση δεν είναι πάντα εύκολο να δοθεί αφού οι πληροφορίες που ψάχνουμε, ειδικά για τα τρόφιμα, δεν αντέχουν στο χρόνο. Υπάρχουν όμως φορές που οι άνθρωποι άφησαν με άλλο τρόπο τις απαραίτητες πληροφορίες. Στο Σπήλαιο της Θεόπετρας μαρτυρούνται τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στον ελλαδικό χώρο όπου ανακαλύφθηκαν, ανάμεσα στα άλλα, κουκούτσια σταφυλιών από τη Μέση Παλαιολιθική Εποχή.

Η εταιρεία:

Το Κτήμα Θεόπετρα αποτελεί τον οικογενειακό αμπελώνα της οικογένειας Τσιλιλή. Τα αμπελοτόπια του κτήματος εκτείνονται γύρω από το Προϊστορικό Σπήλαιο της Θεόπετρας, στους πρόποδες των Μετεώρων, ανήκοντας στην Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Μετέωρα.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2016
Τύπος: Edenia White brut
Κατηγορία: ΠΓΕ Μετέωρα
Ποικιλία: Μαλαγουζιά
Αλκοόλ: 12,5 % Vol
Τιμή: περίπου 20,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Σερβίρεται σε υψηλά ποτήρια. Χρώμα λεμονί με όμορφες μικρές φυσαλίδες να διατρέχουν το σώμα του κρασιού. Εκφραστική μύτη με φρουτώδες άρωμα (αχλάδι, ροδάκινο) αλλά και λάιμ, ξύσμα λεμονιού και όλα αυτά να ακουμπάνε πάνω σε νότες μαγιάς. Στο στόμα αρκετά ζωηρό, θα λέγαμε νευρικό από την οξύτητα και το ανθρακικό. Στο άρωμα στόματος είναι πιο αισθητό το ψημένο ψωμί, χαρακτήρας που οφείλεται στην ωρίμανση πάνω στις ζύμες (οινολάσπες).

Γευστικοί συνδυασμοί:

Ένα ξηρό που θα συνοδέψει κάθε γεύμα σας με ψάρι αλλά και οστρακοειδή με το λεμονάκι τους. Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στην αλλαγή του χρόνου – αλλά και όλες τις σπέσιαλ περιστάσεις – τσουγκρίστε ένα ποτήρι με Edenia και ευχηθείτε για έναν καλύτερο χρόνο. Θερμοκρασία κατανάλωσης: 10οC (πολύ δροσερό).

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Δάφνιος, Οινοποιείο Δουλουφάκη

Γιώργος Βέκιος. Λιάτικο, μια κρητική ποικιλία που συναντάμε στην περιοχή του Ηρακλείου αλλ…