Drink Pink: 140 ετικέτες από την πιο γρήγορα ανερχόμενη κατηγορία κρασιού παγκοσμίως

Κυριακή 9 Ιουνίου 2019, 12:00-20:00

Ο οινικός κόσμος βιώνει από το 2015 την εποχή των ροζέ, η τάση των οποίων καλά κρατεί. Τα ροζέ, όλο και πιο ενδιαφέροντα, συνεχίζουν να είναι μια από τις πιο δυνατές οινικές τάσεις παγκοσμίως, που συγκινεί όλο και πιο πολύ Έλληνες παραγωγούς και οινόφιλους. Η εκδήλωση γευστικής δοκιμής Drink Pink, Rosé Wine Extravaganza, που πρωταγωνίστησε σε αυτήν την πορεία, είναι και φέτος πιστή στο ραντεβού της, την Κυριακή 9 Ιουνίου (12:00 – 20:00), στον ίδιο χώρο (ξενοδοχείο Hilton Αθηνών). Νέες ετικέτες, πρωτοεμφανιζόμενα στην εκδήλωση κρασιά και η νέα εσοδεία καθιερωμένων ροζέ, που πρωτοστάτησαν στην άνοδο των κρασιών αυτού του χρώματος, θα είναι εκεί για να δοκιμαστούν με τον τρόπο που το Drink Pink καθιέρωσε, μαζί με διάφορες εκπλήξεις.

Τα αρώματα και οι αποχρώσεις των ροζέ του Drink Pink Rosé Wine Extravaganza 2019 θα είναι σίγουρα πολλές δεκάδες. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, μετά από την έκρηξη της παραγωγής ελληνικών ανοιχτόχρωμων ροζέ, η χρωματική γκάμα των κρασιών αυτών έχει διευρυνθεί δραματικά. Ανάλογο είναι το αρωματικό, όσο και το γευστικό τους εύρος, κάτι που κάνει τα ροζέ ακόμα πιο ενδιαφέροντα. Τα κάνει όμως και ικανά να καταναλωθούν ως απεριτίφ, ως ταιριαστά σχεδόν με όλα τα πιάτα της ελληνικής και όχι μόνο κουζίνας, έως και ως συνοδοί γκουρμέ πιάτων. Για το λόγο αυτό, το Drink Pink Rosé Wine Extravaganza ξεχωρίζει και ομαδοποιεί προς δοκιμή τα κρασιά του σε 5 μεγάλες γευστικές κατηγορίες (+ τα αφρώδη), διευκολύνοντας τους οινόφιλους κατά τη δοκιμή τους, αλλά και προτείνοντας ταίριασμα με φαγητό: 1) Ελαφριά και φρέσκα ροζέ (πιο κοντά στα λευκά, όπου ανήκουν και τα περισσότερα ανοιχτόχρωμα ροζέ), 2) Φρουτώδη και απαλά με μεστή γεύση, 3) Γεμάτα και πλούσια (πιο κοντά στα κόκκινα), 4) Μυελώδη και φρουτώδη (με κάποια αίσθηση γλυκύτητας, που συχνά τα κάνει πιο ελκυστικά και πιο ισορροπημένα), και 5) Γλυκά και φρουτώδη ροζέ. *

Φέτος, όπως κάθε χρόνο, οι επισκέπτες στο Drink Pink Rosé Wine Extravaganza 2019 (που διοργανώνεται από το Οινόραμα, τη μεγαλύτερη έκθεση κρασιών της χώρας) θα δοκιμάζουν μόνοι τους («self-pour») και ελεύθερα τα κρασιά του, χωρίς τη φυσική παρουσία των οινοπαραγωγών, αλλά με θέα την πισίνα του Hilton Αθηνών. Αρωγοί στις δοκιμές αυτές θα είναι και φέτος ο κατατοπιστικός κατάλογος της εκδήλωσης, φέτος με ιστορίες μυθοπλασίας εμπνευσμένες από κάθε κρασί και οι γεμάτες πληροφορίες μπροσούρες, που βρίσκονται αναρτημένες πίσω από κάθε κράσι.

Σε ένα υπέροχο περιβάλλον, οι επισκέπτες στο Drink Pink Rosé Wine Extravaganza 2019 θα έχουν και φέτος την ευκαιρία να επιλέξουν τα ροζέ για το επερχόμενο καλοκαίρι, αφού τα κρασιά αυτού του χρώματος είναι άκρως καλοκαιρινά. Τώρα δε που η ποιότητά τους έχει απογειωθεί καλύπτουν όλων τα γούστα: Αυτών που έτσι κι αλλιώς λατρεύουν τα ροζέ, αλλά και αυτών που προτιμούν τα λευκά ή τα κόκκινα.


* Στιλιστικές κατηγορίες ροζέ κρασιών

Οι κατηγορίες στις οποίες διαχωρίστηκαν τα ροζέ κρασιά δημιουργήθηκαν με αφετηρία τα 5 στοιχεία που διαμορφώνουν το γευστικό προφίλ ενός ροζέ οίνου: αρωματική ένταση, οξύτητα/φρεσκάδα, στυφάδα/τανίνες, γευστικός όγκος, αίσθηση μυελώδους/γλυκύτητας. Τα 5 αυτά στοιχεία μαζί με άλλες κατατοπιστικές πληροφορίες αναγράφονται για κάθε ροζέ του Drink Pink στη φόρμα που βρίσκεται αναρτημένη πίσω ρου, στους ειδικούς πάγκους που τοποθετούνται τα κρασιά στην εκδήλωση. Ο τρόπος αναγραφής των στοιχείων αυτών είναι εικονοποιημένος, καταδεικνύοντας γλαφυρά το γευστικό προφίλ κάθε ροζέ κρασιού, μέσω ενός πεντάγωνου σχήματος, με εμβαδό που σχηματίζεται με βάση 5 σημεία.
Εκτός αυτού, ο συγκεκριμένος διαχωρισμός διευκολύνει το πάντρεμα των ροζέ στο τραπέζι του φαγητού, ως εξής:

#1 Ξηρά ελαφριά ροζέ κρασιά, με έντονη οξύτητα
Είναι η κατηγορία των ροζέ οίνων που προσεγγίζει περισσότερο απ’ όλες τα λευκά κρασιά , όχι μόνο χρωματικά – αφού είναι τα πλέον ανοιχτόχρωμα (ξεκινώντας από το πολύ απαλό σομόν) – αλλά και γευστικά. Τα κρασιά αυτά ξεχωρίζουν για την τραγανή τους οξύτητα . ακόμα και τα αρώματά τους είναι πιο κοντά σε εκείνα των λευκών κρασιών, ενώ η στιφάδα τους είναι περιορισμένη έως ανεπαίσθητη, έτσι, τα ξηρά ελαφριά ροζέ κρασιά, με έντονη οξύτητα συνοδεύουν ιδανικά πολλά φαγητά που κλασσικά ταιριάζουν με λευκά κρασιά, όπως ψάρια στη σχάρα και μαγειρευτά΄, θαλασσινά, δημιουργικές σαλάτες, ζυμαρικά με σκόρδο και ελαιόλαδο, διάφορα ριζότο κ.α. Είναι, επίσης, ιδανικά για απεριτίφ, με ξηρούς καρπούς και άλλες αλμυρές γεύσεις ανάλογα σνακ.

#2 Ξηρά, φρουτώδη, απαλά ροζέ κρασιά, μεσαίου όγκου
Σε σχέση με τα προηγούμενα έχουν πιο μεστή γεύση, αλλά και χαμηλότερη οξύτητα, ενώ η γκάμα των φαγητών με τα οποία ταιριάζουν είναι τεράστια: σαλάτες, λαδερά (π.χ. γεμιστά, μπριάμι, ιμάμ, αρακά, φασολάκια κ.λπ.), όσπρια, πίτες και πίτσες, αλμυρές κρέπες, ψητά ή μαγειρευτά θαλασσινά (π.χ. καλαμάρια ψητά και γεμιστά, γαρίδες στη σχάρα), κοτόπουλο στη σχάρα. Ταιριάζουν και με αλλαντικά και με πολλά τυριά, ιδιαίτερα κατσικίσια. Τα ξηρά, απαλά ροζέ κρασιά, μεσαίου όγκου συνήθως τα βγάζουν πέρα ακόμα και με εν γένει δύσκολες επιλογές για κρασί (αγκινάρες, σπαράγγια, αυγολέμονο κ.α.), με πολλούς και διάφορους μεζέδες ταυτόχρονα, αλλά και με ρουστίκ παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας και, ευρύτερα της λεκάνης της Μεσογείου.

#3 Ξηρά, γεμάτα ροζέ κρασιά, πλούσια σε αλκοόλ
Πολλά ελληνικά ροζέ συνεχίζουν να βρίσκονται χρωματικά πιο κοντά στα ελαφριά κόκκινα κρασιά, με γεύση πλούσια και γεμάτη, ενίοτε και «θερμή», αν όχι «ζεστή» (δηλαδή έχουν αρκετό αλκοόλ) Ωστόσο, διαθέτουν φρεσκάδα και λαμπερά χρώματα που τα διαφοροποιούν αμέσως από ένα κλασικό κόκκινο κρασί, ενώ στη γεύση ι τανίνες τους είναι ζωηρές και διαπεραστικές. Αυτά, τα ξηρά γεμάτα ροζέ κρασιά, πλούσια σε αλκοόλ, χάρη στην πιο τανική δομή τους, ταιριάζουν με μεγάλη γκάμα κρεατικών, κυρίως στη σχάρα, με καλής ποιότητα αλλαντικά και με πολλές άλλες ακόμα πιο δυνατές και πολύπλοκες γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας, εκεί όπου η ζέστη του καλοκαιριού μας αποτρέπει από το να επιλέξουμε ένα κλασικό κόκκινο κρασί.

#4 Ελαφρώς γλυκά και φρουτώδη ροζέ κρασιά
Είναι εντυπωσιακό πόσο μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία ενός ροζέ κρασιού μία ιδέα γλυκύτητας, ίσα για να σπάσει λίγο την οξύτητα του και να λειάνει την όποια στιφάδα των τανινών του. Δεν είναι τυχαίο που τα ελαφρώς γλυκά και φρουτώδη ροζέ κρασιά είναι εξαιρετικά δημοφιλή, ενώ έχουν το προτέρημα να ταιριάζουν με μια σειρά από πιάτα που δύσκολα βρίσκουν αλλού ταίρι. Παντρεύονται, για παράδειγμα, με όλα τα φαγητά γλυκίζουν ή είναι πικάντικα, με πιάτα από κουζίνες της Άπω Ανατολής, με λουκάνικά και πιπεριές στη σχάρα, με μπέργκερ, με πολλά αλμυρά αλλαντικά, με πιάτα που έχουν κάρι κ.ο.κ. Όσα δε εξ αυτών έχουν χαμηλό αλκοόλ ταιριάζουν ιδανικά με καυτερά και πικάντικα έθνικ πιάτα.

#5 Ημίγλυκα, ελαφριά σε αλκοόλ ροζέ κρασιά
Εδώ η γλυκιά γεύση είναι ακόμα πιο έντονη και το ζητούμενο είναι η γευστική αρμονία – που θα λείπει εάν το αλκοόλ είναι πληθωρικό. Όσοι αγαπούν τη γλυκύτητα στο κρασί θα αγαπήσουν τα ημίγλυκα, ελαφριά σε αλκοόλ ροζέ κρασιά, τόσο ως ελαφριά επιδόρπια κρασιά, όσο και – γιατί όχι – με φαγητό, αρκεί να είναι κατάλληλο, όπως π.χ. κλασικές αμερικάνικες γεύσεις BBQ, σαν τα Glazed spare ribs με σάλτσα Jack Daniels. Ταιριάζουν επίσης με φρούτα και με γλυκά, αρκεί αυτά να μην είναι γλυκύτερα των κρασιών. Βέβαια, πολλοί θα αρκεστούν στο να τα απολαύσουν μόνα τους, καλά παγωμένα, στην βεράντα ή στο μπαρ, εν μέσω θερινής ραστώνης.

#6 Ημιαφρώδη και αφρώδη ροζέ
Σε μία ομάδα κρασιών όπως τα ημιαφρώδη και αφρώδη ροζέ, όπου τα στυλ είναι και πάλι πολλά και διάφορα, επικρατούν αριθμητικά τα ημίξηρα ή ημίγλυκα κρασιά, που συχνά καταναλώνονται σκέτα, ως απεριτίφ ή ως επιδόρπιοι οίνοι, ιδανικοί για ευχάριστες συναθροίσεις (π.χ. πάρτι). Εκεί μπορούν να ρέουν με φανταστική ορμή, γλυκαίνονται και γαργαλώντας ουρανίσκους και διαθέσεις! Όταν η γλυκύτητά τους είναι υψηλή, μπορούν να συνοδεύσουν με επιτυχία ελαφριά γλυκά (κέικ, τάρτες φρούτων κ.λπ.). Όταν βέβαια μιλάμε για ροζέ σαμπάνιες, συνήθως έχουμε να κάνουμε με κρασιά καλής έως ιδιαίτερα καλής ποιότητας, αφού οι οίκοι σαμπάνιας συνηθίζουν να εμφιαλώνουν προϊόντα υψηλής ποιότητας αυτού του τύπου κρασιών.