Diamantopetra, Οινοποιείο Διαμαντάκης

Γιώργος Βέκιος.

Η Ελλάδα, με εξαιρετικά μεγάλη ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια, διαθέτει ένα πλούσιο ποικιλιακό δυναμικό. Έχουν καταγραφεί 300 διαφορετικές ποικιλίες. Βέβαια λίγες από αυτές έχουν καταφέρει να έχουν ισχυρή παρουσία στα αμπέλια. Αλλά οι Έλληνες οινοποιοί και οινολόγοι, ψάχνουν και αναδεικνύουν κάποιες από αυτές τις ξεχασμένες. Μια από αυτές είναι το Βιδιανό, με αρχική παρουσία στην περιοχή του Ρεθύμνου, που όμως πλέον έχει ξεπεράσει η καλλιέργειά του επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές.

Το οινοποιείο Διαμαντάκης αποτελεί μια νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες. Η Διαμαντόπετρα έχει προέλθει από την ένωση δύο ποικιλιών. Το Βιδιανό που προσφέρει την πολυπλοκότητα και την αρωματική προσωπικότητα του σε ιδιαίτερα αρμονική και συμπληρωματική συνύπαρξη με την οξύτητα και την “ατσάλινη” δομή του Ασύρτικου.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2017
Κατηγορία: ΠΓΕ Κρήτη
Τύπος: Λευκός
Ποικιλία: Βιδιανό (50%) – Ασύρτικο (50%)
Αλκοόλ: 13,5 %
Τιμή: 10,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Κίτρινο λεμονί χρώμα. Αρώματα με κυρίαρχα τα στοιχεία των εσπεριδοειδών (λεμόνι, λάιμ) άνθη και φλούδας. Όμορφες νότες βαρελιού που θυμίζουν ψητό κάστανο, ψωμί και ξηρούς καρπούς. Στόμα πλούσιο με στοιχεία γλύκας και έντονη οξύτητα από το Ασύρτικο. Επίγευση με αρωματική διάρκεια κυρίως από την συμμετοχή του βαρελιού.
Ένα λευκό κρασί με χαρακτήρα που του δίνει τα φόντα για να ωριμάσει μέχρι και 2 – 3 χρόνια.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Συνοδευτικό φαγητού, θα το προτείνουμε για λευκά κρέατα με λευκές σάλτσες με αρωματικά βότανα (τζίντζερ) αλλά και ψάρια ψητά στα κάρβουνα. Θερμοκρασία κατανάλωσης 8 – 10 οC

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Ευλογημένη Γη, Οινοποιείο Βούλγαρη

Γιώργος Βέκιος. Το Merlot είναι μια ερυθρή ποικιλία αμπέλου που έχει καταγωγή από την Γαλλ…