Δάφνιος, Οινοποιείο Δουλουφάκη

Γιώργος Βέκιος.

Λιάτικο, μια κρητική ποικιλία που συναντάμε στην περιοχή του Ηρακλείου αλλά και – ως η κύρια ερυθρή ποικιλία – στην περιοχή της Σητείας. Το όνομά της δεν γνωρίζουμε πως προέκυψε, ίσως γιατί σε ορισμένες περιοχές ωριμάζει νωρίς (Ιούλιο) οπότε το Ιουλιάτικο έγινε Λιάτικο, ίσως γιατί το άφηναν στον ήλιο να λιαστεί και να ανεβάσει σάκχαρα (λιάσιμο και από εκεί Λιάτικο).

Η εταιρεία:

Ο παραγωγός Νίκος Δουλουφάκης δραστηριοποιείται στην περιοχή των Δαφνών (νότια της πόλης του Ηρακλείου). Με μεγάλη γκάμα προϊόντων έχει να προτείνει λευκά, ερυθρωπά και ερυθρά κρασιά. Προ ολίγων ετών η γκάμα απέκτησε και ένα αφρώδες. Ο Δάφνιος έχει περάσει 12 μήνες σε γαλλικό βαρέλι και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία (Ασημένιο στην Θεσσαλονίκη 2018). Είναι επιδεκτικός παλαίωσης.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2016
Τύπος: Ερυθρό
Κατηγορία: ΠΟΠ Δαφνές
Ποικιλία: Λιάτικο
Αλκοόλ: 13,5 % Vol
Τιμή: 8,00 ευρώ / 0,750 L

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Χρώμα μέτρια πυκνό, ρουμπινί με πορτοκαλί ανταύγειες. Στο άρωμα βγάζει μπαχαρικά (κανέλα και μοσχοκάρυδο), ντοματάκι γλυκό και κάποιες νύξεις ακατέργαστου δέρματος. Στόμα με μια γλυκιά αρχή συνεχίζει με δροσερή οξύτητα και ελαφρές τανίνες στο τελείωμα. Μέσου σώματος. Αρώματα στόματος μπαχαρικά.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Μας άρεσε η ελαφρά τανική επίγευση γιατί το προτείνουμε για μια αγαπημένη κατηγορία φαγητού, το κυνήγι. Θα συνοδέψει με επιτυχία τον λαγό και κάθε άλλο τριχωτό κυνήγι. Θερμοκρασία κατανάλωσης: 17οC.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Θέλετε να ενημερώνεστε για την κυκλοφορία του περιοδικού
αλλά και για τα νέα άρθρα της ιστοσελίδας μας;

✉ ΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ EMAIL ΣΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΠΕΔΙΟ!

* ΠΡΟΧΩΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΝΑΙΝΕΙΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΜΑΣ.