Γεράσιμος και Γιώργος Λαζαρίδης: Το χρονικό μιας επιτυχίας…

Όταν ξεκινάς από το μηδέν και «στήνεις» μια από τις πιο γνωστές για τα προϊόντα της οινοποιίες, σίγουρα έχεις ένα ισχυρό όραμα για την πορεία της και υψηλούς στόχους να πετύχεις. Ο Κώστας Λαζαρίδης πρέπει να είχε όλα αυτά τα στοιχεία στο ξεκίνημα της οινοποιητικής του πορείας. Ευτύχησε όμως πολλαπλά καθώς εκτός από το ότι έφτασε τους στόχους του, έχει και δύο άξιους βοηθούς – συνεχιστές, τα παιδιά του. Ποιος γονιός δεν νοιώθει αυτή την μεγάλη ικανοποίηση, όταν την σκυτάλη παίρνουν τα παιδιά του; Ο Γεράσιμος και ο Γιώργος, σήμερα βρίσκονται στο τιμόνι του κτήματος και οδηγούν πλέον την οινοποιία, αλλά ας μιλήσουν καλύτερα οι ίδιοι και ας ξεδιπλώσουν το δικό τους όραμα μέσα από την ακόλουθη συνέντευξη.

Ο Γεράσιμος Λαζαρίδης είναι β’ αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ‘Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη’. Σπούδασε στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εργάστηκε στην Αμερική και έκανε ΜBA στο Cass Business school του Λονδίνου. Αναλαμβάνει σταδιακά διοικητικά καθήκοντα με έμφαση τις πωλήσεις και τις εξαγωγές.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης είναι οινολόγος. Σπούδασε Οινολογία στο ΤΕΙ Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακό στην οινολογία (Vinifera Euromaster) στο Montpellier της Γαλλίας και στο Udine της Ιταλίας. Αναλαμβάνει καθήκοντα στον οινολογικό και αμπελουργικό τομέα της εταιρείας.

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη είναι ευρέως γνωστό και δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Θα θέλαμε όμως να το γνωρίσουμε και μέσα από τα δικά σας μάτια. Πως βλέπει η νέα γενιά την παραλαβή αυτής της “σκυτάλης”?

Καινοτομία και σεβασμός στη φύση χαρακτηρίζουν όλες τις εκφράσεις του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, ήδη από το ξεκίνημά του.

Το 1979 ο πατέρας μας φύτεψε τον πρώτο οργανωμένο αμπελώνα στη Δράμα (85 στρέμματα με τις ποικιλίες Ασύρτικο, Sauvignon blanc και Cabernet Sauvignon) βάζοντας έτσι τις βάσεις για αναδειχθεί η περιοχή ως μια από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδος. Σήμερα υπάρχουν δύο οινοποιεία, ένα στη Δράμα και ένα στο Καπανδρίτι Αττικής, η εταιρεία καλλιεργεί 3000 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και απασχολεί περισσότερες από 100 οικογένειες.
Η παραλαβή της ¨σκυτάλης¨, που συνοδεύεται από τις αντίστοιχες ευθύνες και υποχρεώσεις, είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά και αποτελεί πολύτιμο αγαθό για εμάς. Οι ρόλοι έχουν μοιραστεί και ο κάθε ένας από εμάς έχει αναλάβει το δικό του κομμάτι. Εγώ (Γεράσιμος Λαζαρίδης, Διοίκηση και Πωλήσεις) και ο αδερφός μου (Γιώργος Λαζαρίδης) στον τομέα της Οινολογίας και Αμπελουργίας.

Πρόσφατά το κτήμα εγκατέστησε έναν νέο ορεινό αμπελώνα στην Δράμα. Τι σας ώθησε σε αυτήν την ενέργεια?

Η αναζήτηση περιοχών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μας οδήγησαν στην επιλογή του ορεινού Κατάφυτου για την εγκατάσταση του νέου μας αμπελώνα. Πρόκειται για μια έκταση 250 στρεμμάτων με υψόμετρο 900 μέτρων όπου οι πρώτες φυτεύσεις, κυρίως λευκών ποικιλιών όπως Μαλαγουζιά και Sauvignon Blanc, πραγματοποιήθηκαν το 2014. Τα δείγματα του τρύγου το για 2017 ήταν θετικά και έπεται μια ενδιαφέρουσα συνέχεια!

Ξέρουμε ότι η εταιρεία χαράζει και μία επιτυχημένη πορεία στο εξωτερικό. Πως αντιμετωπίζουν οι ξένες αγορές το κτήμα και το ελληνικό κρασί γενικότερα;

Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη έδωσε έμφαση στις εξαγωγές από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του και είμαστε σε θέση σήμερα να εξάγουμε το 50% της παραγωγής μας σε 23 διαφορετικές χώρες. Στην αρχή τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα καθώς έπρεπε να πείσουμε τις ξένες αγορές για την αξία των κρασιών μας. Πλέον, μετά από πολυετή προσπάθεια τόσο δική μας όσο και άλλων παραγωγών, υπάρχει η αναγνώριση ότι η Ελλάδα παράγει κρασιά υψηλής ποιότητας, ικανά να σταθούν στον παγκόσμιο στίβο.

Τι έχετε να μας πείτε για τον φετινό τρύγο; Τι να περιμένουμε από την νέα εσοδεία;

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, (2-3 βαθμούς κατά μ.ο.) τους μήνες Απρίλιο και Μάιο έδειχνε ότι θα μας οδηγούσαν σε ρεκόρ πρωιμότητας και μάλιστα κατά 10 τουλάχιστον ήμερες. Τελικά ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, που ήταν δροσεροί και βροχεροί μήνες μας έδωσαν φρεσκάδα και καλό αρωματικό δυναμικό. Παρ όλες τις δυσκολίες που προξένησε ο άστατος καιρός τα σταφύλια είναι σε καλή κατάσταση είναι πολύ αρωματικά. Αποζυμώνουν δεξαμενές SB και Chardonnay με ΔΑΤ 12 – 13 % και καλές οξύτητες, καλύτερες από πέρυσι λόγω των πιο χαμηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Είχαμε δροσερά βράδια και πρωινά και η διαφορά θερμοκρασίας ημέρας/νύχτας διατήρησε το τρυγικό οξύ. Για τα ερυθρά σταφύλια, στο Merlot που μαζέψαμε παρατηρούμε πολύ καλή εκχυλισματικότητα των ανθοκυανών, φρούτο και μέτρια συμπύκνωση. Περιμένουμε κρασιά μαλακά, ευκολόπιοτα, νόστιμα…

Οι γεωπόνοι και οι οινολόγοι του κτήματος, με τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα, διαχειρίζονται κατάλληλα την πρώτη ύλη και τα αποτελέσματα είναι για άλλη μια χρονιά εξαιρετικά.

Εκτός από το κρασί, μιλήστε μας λίγο και για τα υπόλοιπα προϊόντα που παράγετε.

Η παραγωγή αποσταγμάτων της εταιρείας ξεκινά το 1992 με την δημιουργία του τσίπουρου ‘Ηδωνικό’ με γλυκάνισο και άνευ. Ακολουθεί η οικογένεια Methexis, φρέσκων μονοποικιλιακών αποσταγμάτων, από τις ποικιλίες Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Chardonnay, Cabernet Sauvignon και τέλος το παλαιωμένο -δεκαετούς ωρίμανσης- Cigar από Sauvignon Blanc. Το 2014 μετά από πολλές δοκιμές και πειραματισμούς (και εφόσον καταλήξαμε στη συνταγή) μπήκε στην αγορά το Ούζο ‘Ηδωνικό’.

Τα βαλσαμικά ξύδια του κτήματος ‘Aceto Botanico’, διατέθηκαν στην αγορά το 2004, παράγονται σε μια ξεχωριστή μονάδα στην Καλή Βρύση Δράμας από υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη. Παλαιώνουν σύμφωνα με την τεχνική balsamico tradizionale της Μόντενα.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος του Ελληνικού κρασιού. Εσείς, μέσα από το Μουσείο Οίνου του Κτήματος Οινότρια Γη βλέπετε αντίστοιχη αύξηση και ως προς το ενδιαφέρον για την ιστορία του;

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες (κυριαρχεί και η τάση του Οινοτουρισμού) έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επισκέψεις στο Μουσείο Οίνου της Οινότριας Γης στο Καπανδρίτι Αττικής. Έχουμε κόσμο από κάθε γωνιά του πλανήτη που κατά τη διάρκεια των διακοπών τους επιλέγουν να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του μουσείου και να ακολουθήσουν νοερά την πορεία του αμπελιού και του κρασιού, στο χώρο και στο χρόνο, καθώς και να δουν πάνω από 1500 εκθέματα που σχετίζονται με το κρασί. Κατά την επίσκεψή στο Μουσείο, δίνεται επίσης η δυνατότητα δοκιμής των πιο αντιπροσωπευτικών κρασιών του Κτήματος.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια και ποιο το όραμά σας για το Κτήμα;

Οι στόχοι μας για το Κτήμα περιλαμβάνουν την παραγωγή νέων προϊόντων, μέσα από δοκιμές και πειραματισμούς, την επέκταση σε νέες αγορές καθώς και τη συνεχή επένδυση στον άνθρωπο και την τεχνολογική πρωτοπορία.

Βάζοντας τη δική μας σφραγίδα στην επόμενη σελίδα του Κτήματος, σεβόμενοι πάντα τις αρχές και την ιστορία, στην πορεία που έχει χαράξει επιτυχημένα ο πατέρας μας.

Τα δύο Κτήματα και το Μουσείο Οίνου είναι επισκέψιμα για το κοινό.
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα: 25210 82 231 και 25210 82 348 (Δράμα) και 22950 52 213 και 22950 52 214 (Καπανδρίτη)