Οινοποιία Μπουτάρη

Οινοποιία Μπουτάρη, Νάουσα

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΧΑΡΤΗ

Το οινοποιείο Μπουτάρης στην Νάουσα της Ημαθίας είναι εξέχουσας σημασίας καθώς αποτελεί την αφετηρία της εταιρείας: πάνω από 140 χρόνια πριν – το 1879 – όταν ο Ιωάννης Μπουτάρης έφτιαξε τις πρώτες εγκαταστάσεις, βάζοντας παράλληλα το λιθαράκι για την δημιουργία μίας από τις ιστορικότερες επιχειρήσεις της χώρας.

Ποιο το προφίλ της Οινοποιίας Μπουτάρη, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες συστάσεις με τον επισκέπτη;

Ο ρόλος της οινοποιίας από την ίδρυσή της κιόλας υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός όχι μόνο για τη διάσωση της τοπικής ποικιλίας του Ξινόμαυρου αλλά και για την καθιέρωση της ζώνης Π.Ο.Π. Νάουσα. Για να το πετύχει αυτό η εταιρεία δημιούργησε στην περιοχή μια ομάδα συμβεβλημένων παραγωγών επιλεγμένων αμπελώνων και ανέλαβε τη διαχείρισή τους.

Σήμερα οι αμπελώνες της Οινοποιίας Μπουτάρης βρίσκονται στις νοτιοανατολικές πλαγιές του Βερμίου, σε ένα εξαίρετο μικροκλίμα με σχετικά δροσερό καιρό,.άφθονες βροχοπτώσεις και αργιλοπηλώδη, ασβεστούχα εδάφη, συνθήκες ιδανικές για την παραγωγή οίνων με πλούσιο σώμα. Την δεκαετία του ’80 στην περιοχή καλλιεργήθηκαν με επιτυχία και οι διεθνείς ποικιλίες Merlot και Syrah αποδεικνύοντας είτε μονοποικιλιακά είτε σε blends με το Ξινόμαυρο, τις μεγάλες δυνατότητες της περιοχής.

Οινοποιία Μπουτάρης, Νάουσα
Οινοποιία Μπουτάρης, Νάουσα
Boutari Winery, Naoussa

Τι οινικές εμπειρίες θα ζήσει στην Οινοποιία Μπουτάρης;

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους χώρους παραγωγής και την ιστορική υπόγεια κάβα που αριθμεί περισσότερα από 3.000 βαρέλια. Ιδιαίτερη αξία έχει το οινοφυλάκιο της εταιρείας, όπου φυλάσσεται μία πολύ μεγάλη συλλογή από παλαιές σοδειές,.με την παλαιότερη φιάλη να χρονολογείται το 1968. Εκεί, θα δει την εξέλιξη της οινικής ιστορίας της περιοχής αλλά και τη συμβολή του κτήματος σε αυτήν.

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:
Δευτέρα με Παρασκευή → 9:00 έως 15:00 (κατόπιν ραντεβού)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:
Στενήμαχος, τ.κ. 59200, Νάουσα, Ημαθία

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
Τηλέφωνο: 2332059700 • Email: naoussa.winery@boutari.gr • Website: www.boutari.gr

Ποιες δύο ετικέτες να πάρει μαζί του, σαν ανάμνηση της επίσκεψής του;

Την Νάουσσα και την Nάουσσα Grand Reserve που παράγονται αποκλειστικά από την γηγενή ερυθρή ποικιλία Ξινόμαυρο.

Νάουσσα, Οινοποιία Μπουτάρη

Για την παραγωγή της Νάουσσας έχει πραγματοποιηθεί μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε γαλλική δρυ (3ης και 4ης χρήσης) για 12 μήνες. Το κρασί έχει ένα υπέροχο ζωηρό βαθυκόκκινο χρώμα και μύτη πλούσια σε αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων, βατόμουρων,.λιαστής ντομάτας και δαμάσκηνων που ενώνονται με τα αρώματα της κανέλλας, του πιπεριού, της μαύρης ελιάς και του ξύλου. Στο στόμα είναι πλούσιο, γεμάτο και στρογγυλό με μαλακές τανίνες. Προσεγγίζει ένα μοντέρνο στυλ Νάουσας που θα σταθεί επάξια πλάι σε πιάτα με κόκκινα κρέατα,.ζυμαρικά με πικάντικες κόκκινες σάλτσες ή καπνιστά τυριά και κίτρινα, όπως η παρμεζάνα.

Naoussa Grande Reserve, Boutari Naoussa

Η Νάουσσα Grande Reserve προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του Τριλόφου και για την παραγωγή της έχει πραγματοποιηθεί μηλογαλακτική ζύμωση και παραμονή για δύο χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Όλα τα παραπάνω μαζί με μία δίχρονη παραμονή στην κάβα του οινοποιείου προσδίδουν στο κρασί ένα βαθύ πορφυρό χρώμα με σκουρόχρωμες κεραμιδί ανταύγειες. Η αρωματική παλέτα είναι περίπλοκη με νύξεις φρούτων.(φράουλα, βατόμουρο και δαμάσκηνο) μαζί με αρώματα παλαίωσης, όπως μπαχαρικά, κανέλα, βανίλια και ξύλο. Γεμάτο στόμα και παράλληλα μαλακό εξαιτίας της μακρόχρονη παλαίωσης με ευχάριστη οξύτητα και μεγάλη αρωματική ζεστή επίγευση,.βρίσκει το ιδανικό ταίρι στα κόκκινα κρέατα, κυνήγια, ζυμαρικά ή πιατέλες τυριών.

Ποια τα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής που δεν πρέπει να χάσει;

Η φύση έχει χαρίσει απλόχερα την ομορφιά της στην πόλη της Νάουσας που αποτελεί είναι υπέροχο προορισμό. Το αξιόλογο χιονοδρομικό κέντρο Πηγάδια βρίσκεται σε υψόμετρο 1.430 – 2.005 μ. και είναι το μόνο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα που διαθέτει σύστημα τεχνητής χιόνωσης για να μπορεί ο φιλοξενούμενος να απολαμβάνει πάντα χιόνι. Λίγο έξω από τη Νάουσα, αξίζει επίσκεψης το άλσος του Αγίου Νικολάου με τα αιωνόβια πλατάνια αλλά και την περίφημη σχολή του Αριστοτέλη.

Μία όαση για την πόλη είναι το Δημοτικό Πάρκο που έχει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων και θεωρείται ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ελλάδας με τεχνητές λίμνες,.ανθόκηπο, βρύσες αλλά και είδη από το ζωικό βασίλειο. Παρέα στη βόλτα θα έχει παγώνια, πάπιες, κύκνοι, περιστέρια, σκίουρους, ψάρια, καθώς και διάφορα άλλα είδη πουλιών.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι το οινοποιείο βρίσκεται μόλις μισή ώρα μακριά από το αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας,.με τους ανεκτίμητης σημασίας Βασιλικούς Τάφους στην αρχαία νεκρόπολη των Αιγών. Εκεί, ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφτεί το μουσείο που είναι σκεπασμένο με χώμα όπως ήταν και οι τάφοι και μέσα από το σκοτεινό περιβάλλον του να βιώσει την επιστροφή σε μία άλλη εποχή.

For English Click Here
⚠ Οι παροχές, οι τιμές και το ωράριο λειτουργείας του οινοποιείου ενδέχεται να τροποποιηθούν με το πέρασμα του χρόνου. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το κτήμα προτού το επισκεφτείτε.

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!