Blanc de Gris, Κτήμα Τσέλεπου

Γιώργος Βέκιος.

Η εταιρεία:

Το Κτήμα Τσέλεπου ξεκίνησε την δραστηριότητά του στην Αρκαδία, αλλά διαθέτει οινοποιεία και σε άλλες δύο περιοχές, στην Νεμέα και στην Σαντορίνη. Θα σταθώ στην Αρκαδία γιατί εκεί ο παραγωγός έχει επιδοθεί στην ανάδειξη της πολυμορφίας του Μοσχοφίλερου, την κατ’ εξοχήν ποικιλία του αρκαδικού οροπεδίου. Το Blanc de Gris έχει ζυμώσει και περάσει και κάποιο σύντομο διάστημα σε βαρέλια (2 μήνες) που έχουν ενισχύσει την γεύση του.

Το κρασί:

Εσοδεία: 2017
Τύπος: Λευκός Ξηρός
Κατηγορία: Π.Γ.Ε. Αρκαδίας
Ποικιλία: Μοσχοφίλερο
Αλκοόλ: 13,0 % Vol
Τιμή: 7,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Χρώμα ανοιχτό με γκρι ανταύγειες. Κρασί με το χαρακτηριστικό άρωμα της ποικιλίας το τριαντάφυλλο αλλά και με λεπτά αρώματα εσπεριδοειδών και λεμονανθών, μεγάλης έντασης. Γευστικά χαρακτηρίζεται από πλούσιο σώμα που κέρδισε από την ζύμωση στο βαρέλι σε αρμονική ισορροπία με την οξύτητα που διαθέτει η ποικιλία.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Ένα λευκό κρασί με αρκετό σώμα γι’ αυτό το προτείνουμε με λευκά κρέατα με σάλτσα κρασιού, ψάρια ψητά και ζυμαρικά με γλυκόξινες σάλτσες. Θερμοκρασία κατανάλωσης 10 – 12 oC

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

 

INFO: Δεν είναι απίθανο να δούμε σε μια ετικέτα την ένδειξη “Blancs de Gris” (σε μετάφραση σημαίνει «Άσπρο από Γκρι») που δηλώνει ότι έχουμε ένα άσπρο κρασί από μια γκρι ποικιλία. Και θα αναρωτηθείτε δικαίως, μπορεί μια ποικιλία να είναι γκρι; Κάποιες ποικιλίες έχουν ένα ρόδινο χρώμα με σταχτιές αποχρώσεις και μία παραλλαγή του Φιλεριού, το Μοσχοφίλερου, έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Έτσι μπορεί ο οινοποιός να κάνει ένα “Blanc de Gris”.