Avdiros Ερυθρός, Κτήμα Βουρβουκέλη

Γιώργος Βέκιος.

Η ανάμιξη (χαρμάνιασμα) κρασιών από διαφορετικές ποικιλίες είναι μια τεχνική που ακολουθούν πολλοί παραγωγοί προκειμένου να ενώσουν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας σε ένα αρμονικό σύνολο. Διάσημη περιοχή το Bordeaux θεωρείται η κατ’ εξοχήν πατρίδα του blending.

Η εταιρεία:

Το Κτήμα Βουρβουκέλη ιδρύθηκε από το Νίκο και την Φλώρα Βουρβουκέλη το 1999, στην περιοχή των Αβδήρων στο νομό με όραμα την αναβίωση του φημισμένου αμπελώνα των Αβδήρων. Φύτεψε στους εύφορους λόφους της περιοχής 20 στρέμματα (σήμερα έχουν φτάσει τα 100) με γηγενείς και διεθνείς οινοποιήσιμες ποικιλίες σταφυλιών. Το σημερινό κρασί είναι ένα blend δύο ελληνικών (από την αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, το Λημνιό, το σπάνιο Παμίδι) και μιας ξενικής ποικιλίας (το Syrah από τη Γαλλία).

Πρόσθετες πληροφορίες:

Εσοδεία: 2015
Τύπος: Avdiros Red
Κατηγορία: ΠΓΕ Άβδηρα
Ποικιλία: Λημνιό, Παμίδι, Syrah
Αλκοόλ: 14,5 % Vol
Τιμή: 10,00 ευρώ

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Βαθύ χρώμα βυσσινί με ζωηρές ιώδεις, ακόμα, ανταύγειες. Στην μύτη εμφανίζεται να έχει μια πυκνότητα, σχετικά κλειστό (θέλει να ανοίξετε το μπουκάλι λίγη ώρα πριν, μετάγγιση) διακρίνουμε μπαχαρικά (γαρύφαλλο, κανέλα και τσάι) και κέδρο. Αν και έχει σώμα μέτριου πάχους, έχει μια καλή ισορροπία ανάμεσα στην αλκοόλη και τις τανίνες. Σχετικά ζωηρές, δεν ενοχλούν, αντίθετα του δίνουν χαρακτήρα και φυσικά μια δυνατότητα παλαίωσης. Άρωμα στόματος, μπαχαρικά, ξύλο και καρύδι.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Χοντρό κυνήγι (αγριογούρουνο) και γενικά κρέατα με δομή και πλούσια γεύση ψητά ή και βραστά με πικάντικες σάλτσες.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Δάφνιος, Οινοποιείο Δουλουφάκη

Γιώργος Βέκιος. Λιάτικο, μια κρητική ποικιλία που συναντάμε στην περιοχή του Ηρακλείου αλλ…