Τσίπουρο Άβατον, Τσάνταλης

Γιώργος Βέκιος.

Η εταιρεία Τσάνταλη διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Αγιορείτικο αμπελώνα. Τα σταφύλια από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Μετόχι της Χρωμίτσας, της Ιεράς Μονής του Αγίου Παντελεήμονα Αγίου Όρους, μετά τον τρύγο μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της εταιρίας όπου μετατρέπονται σε κρασί. Τα στέμφυλα, χωρίς να χάνουν τον χαρακτήρα τους αποστάζονται άμεσα. Οι χάλκινοι άμβυκες, η διπλή απόσταξη και η επιλογή μόνο της καρδιάς του αποστάγματος αποτελούν την καλύτερη εγγύηση της ποιότητας του τσίπουρου.

Το απόσταγμα, με το όνομα Άβατον, αν και θυμίζει την απαγόρευση εισόδου των γυναικών στο Άγιο Όρος, εν τούτοις είναι προσιτό σε άντρες και γυναίκες.

Πρόσθετες πληροφορίες:

Αλκοόλ: 38% vol

Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά:

Ανθικά αρώματα αλλά και φρουτώδη συνθέτουν το αρωματικό μπουκέτο του τσίπουρου. Τέλος κάποιες νότες μπαχαρικών (πιπέρι) κάνουν διακριτικά την παρουσία τους. Στόμα γενναιόδωρο και μαλακό, βοηθάει και ο χαμηλός βαθμός του, δεν θα ενοχλήσει τους ευαίσθητους ουρανίσκους.

Γευστικοί συνδυασμοί:

Η βελτίωση των αμβύκων, η με τα χρόνια βελτίωση της οινοποίησης, έχουν δώσει στα σύγχρονα αποστάγματα, ένα αρωματικό χαρακτήρα που δεν είχαν τα παλιά, ούτε έχουν τα σπιτικά τσίπουρα. Θα πρότεινα λοιπόν να τα απολαύσετε σκέτα. Για όσους όμως σκοπεύουν να ξεπεράσουν το ποτηράκι, οι μεζέδες, όποιοι και αν είναι αυτοί, είναι απαραίτητοι. Τα τσίπουρα επειδή είναι υψηλόβαθμα, μπορούν να αντέξουν την συνύπαρξη με διάφορους μεζέδες.

Ραδιοφωνικό απόσπασμα:

Δείτε επίσης:

Οροπέδιο, Μπουτάρης Οινοποιητική

Γιώργος Βέκιος. Η εταιρεία Boutari, έχει ένα μεγάλο ιδιόκτητο αμπελώνα στην Μαντινεία (κον…