Συνέντευξη: Αστέριος Δανιηλίδης

Τον κ. Αστέριο Δανιηλίδη τον γνωρίσαμε το 2017, όταν μιλήσαμε μαζί του για πρώτη φορά και παρουσιάσαμε μέσα από τις διαδικτυακές σελίδες του περιοδικού μας, όλα αυτά τα ενδιαφέροντα project που είχε σκαρώσει. Επικοινωνήσαμε μαζί του και φέτος για να μάθουμε τελικά τι γίνεται όταν το πάθος για το κρασί και την ελληνική γαστρονομική κουλτούρα συναντάει την ζωντάνια και το μεράκι ενός Σαλονικιού;

Τζέλα Βέκιου: Κ. Δανιηλίδη έχει περάσει ένας χρόνος από την τελευταία μας συνομιλία και πολλοί νέοι αναγνώστες έχουν προστεθεί στην διαδικτυακή συντροφιά μας. Πριν ξεκινήσουμε, πείτε μας μερικά πράγματα για εσάς και την σχέση σας με το κρασί.

Αστέριος Δανιηλίδης: Ήταν το 2008 που κόλλησα το πρώτο μικρόβιο του κρασιού, όταν βάλαμε με τον πατέρα μου τα πρώτα μας αμπέλια, στο χωριό Βερτίσκο Θεσσαλονίκης. Θυμάμαι την πρώτη φορά που βγάλαμε κρασί ερωτεύθηκα αμέσως την διαδικασία και από εκεί και πέρα η πορεία της ζωής μου είχε πάρει τον δρόμο της… Ξεκίνησα να δοκιμάζω κρασιά, ποικιλίες, περιοχές, να μαθαίνω τους ανθρώπους πίσω από αυτό, να ταξιδεύω για να γνωρίσω από κοντά νέους παραγωγούς αλλά και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου μέσω των σεμιναρίων του W.S.P.C.

Τ.Β.: Πέρσι ανακοινώσατε την έναρξη ενός εδεσματορίου μέσα στο Μπακάλικο του Λαγκαδά. Μιλήστε μας για το εγχείρημα σας μετά από έναν χρόνο λειτουργίας.

Α.Δ.: Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας μπορώ να πω ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος με αυτό το εγχείρημα. Το εδεσματόριο φιλοξενεί πλέον πάνω από 70 ποικιλίες κρασιού τόσο από τον ελληνικό όσο και τον ξένο αμπελώνα, το μπακάλικο συνεχίζει να τροφοδοτεί με τις πιατέλες του εκλεκτά τυριά και αλλαντικά και φυσικά δεν χάνουμε ευκαιρία να πραγματοποιούμε ειδικές βραδιές αφιερωμένες στην παρουσίαση ελληνικών οινοποιείων.

Τ.Β.: Ποιά κτήματα έχετε καλέσει στο εδεσματόριό σας μέχρι στιγμής;

Α.Δ.: Είναι αρκετά για να τα αναφέρω όλα αλλά ανάμεσα στους ιδιαίτερους “καλεσμένους” μου θα βρείτε τους Παυλίδη, Μποσινακη, Μπαραφάκα, Χρυσοχόου, Μανωλεσάκη, Βούλγαρη, Κλαούντια Παπαγιάννη κ.α. Προσπαθώ να υπάρχει μεγάλη γκάμα και ποικιλία από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, καθώς στόχος αυτών των οινικών βραδιών είναι ο κόσμος να γνωρίσει τον πλούτο του ελληνικού αμπελώνα και να μυηθεί στον μαγικό χώρο του καλού κρασιού.

Τ.Β.: Σήμερα πώς βλέπετε το κρασί στην Ελλάδα;

Α.Δ.: Ότι το ελληνικό κρασί έχει κάνει μεγάλα άλματα, είναι λίγο πολύ γνωστό, αλλά αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι η στροφή στις ελληνικές ποικιλίες αμπέλου – η επιστροφή στις ρίζες μας.

Τ.Β.: Τι να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Α.Δ.: Αυτήν την στιγμή έχω επεκτείνει τις δραστηριότητές μου και εκτός μπακάλικου και εδεσματορίου, συνεργαζόμενος με το Κτήμα Βούλγαρη σαν υπεύθυνος πωλήσεων. Πρόκειται για ένα οινοποιείο που δημιουργήθηκε το 2003 στον οικισμό Νέοι Επιβάτες, Θεσσαλονίκης και στους αμπελώνες τους καλλιεργούν Sauvignion blanc, Ασύρτικο, Grenache και Merlot.

Τ.Β.: Α, πολύ ενδιαφέρον. Πείτε μας την αγαπημένη σας ετικέτα από το κτήμα;

Α.Δ.: Δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο μία… Αφού όμως πρέπει να το κάνω, θα πω ότι η αγαπημένη μου προσωπικά από τα λευκά είναι το Sauvignon Fume και από τα ερυθρά η Ευλογημένη γη, ένα Merlot περασμένο από βαρέλι για 6 μήνες.

Τ.Β.: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Α.Δ.: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Δείτε επίσης:

Γεράσιμος και Γιώργος Λαζαρίδης: Το χρονικό μιας επιτυχίας…

Όταν ξεκινάς από το μηδέν και «στήνεις» μια από τις πιο γνωστές για τα προϊόντα της οινοπο…