Αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν εκατοντάδες μπουκάλια μπίρας στο Λιντς της Μ. Βρετανίας

Μπίρα 19ου αιώνα

« ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΝΕΑ

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν πάνω από 600 μπουκάλια μπίρα κάνοντας ανασκαφές σε γεωργιανά και βικτωριανά κελάρια στην περιοχή του Λιντς στη Μ. Βρετανία. Η αρχαιολογική υπηρεσία του Δυτικού Yorkshire (WYAS) έκανε την ανακάλυψη τον Φεβρουάριο του 2020 καθώς ερευνούσε την περιοχή στο χώρο της πρώην ζυθοποιίας του Tetley. Εκεί βρήκαν σκαλοπάτια που οδηγούσαν σε ένα κελάρι στα ερείπια του κάστρου Scarborough το οποίο βρισκόταν παλιότερα εκεί.

Αρχικά, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα μπουκάλια περιείχαν τζιτζιμπίρα (ανθρακούχο αναψυκτικό αρωματισμένο με πιπερόριζα). Παρόλα αυτά μετά την ανάλυση που έγινε από την West Yorkshire Joint Services, βρέθηκε ότι τα μπουκάλια περιείχαν αλκοόλ και παραδόξως μεγάλη συγκέντρωση μόλυβδου. Συγκεκριμένα, οι αρχαιολογικές υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι τα μπουκάλια περιείχαν μπίρα με pH 5.07 και περιεκτικότητα σε αλκοόλη 3%. Ακόμη περιείχαν 0,13 mg/l μόλυβδου,.ποσότητα πολύ υψηλότερη σε σχέση με το ασφαλές συνιστώμενο επίπεδο μόλυβδου για το νερό, το οποίο είναι 0,01 mg/l. Συνεπώς, η κατανάλωσή τους θα ήταν επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου. Η ομάδα των αρχαιολόγων υποπτεύεται ότι τα αυξημένα επίπεδα μόλυβδου πιθανώς να προέρχονται από τους σωλήνες μόλυβδου που χρησιμοποιούνταν τότε για την παρασκευή της μπίρας. Τα μπουκάλια πιστεύουν ότι χρονολογούνται περί τα τέλη του 19ου αιώνα, ίσως το 1880 και προέρχονται από διάφορα ζυθοποιεία,.με τα περισσότερα από αυτά να είναι του ζυθοποιείου J. E. Richardson of Leeds.

Ο υπεύθυνος της αρχαιολογικής υπηρεσίας του Yorkshire επισήμανε το εξής: «Αυτή η ανασκαφή μας δίνει μια μεγάλη ευκαιρία να ανακαλύψουμε ένα τμήμα της Γεωργιανής και Βικτωριανής εποχής στην περιοχή του Λιντς. Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα δίνουν μια πραγματική εικόνα για την καθημερινή ζωή των πρώην κατοίκων του Λιντς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν να ολοκληρώσουν το έργο τους στην περιοχή τις επόμενες εβδομάδες. Μετά την ολοκλήρωσή του, θα συντάξουν μια έκθεση των ευρημάτων τους. Το σίγουρο είναι πως ανυπομονούμε να την διαβάσουμε ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση των ανθρώπων με τη μπίρα,.ποτό που φαίνεται να βρίσκει απήχηση από τις απαρχές ακόμα του 19ου αιώνα.

ΠΗΓΗ: The drinks business • ΦΩΤΟ: © Archaeological Services WYAS

Σου άρεσε; Τότε μοιράσου το στα social!