Yo Ho Ho and a Bottle of Rum!

0
rum
✒ Κείμενο: Τζέλα Βέκιου

«Από όλα τα spirits στο σπίτι σας, το ρούμι είναι το πιο ρομαντικό» (of all the spirits in your home, rum is the most romantic) είχε πει κάποτε ο Αμερικάνος συγγραφέας James Beard και ίσως για αυτό να ταιριάζει τόσο με την ρομαντική διάθεση του καλοκαιριού. Αποτελεί την βάση για μερικά από τα πιο γνωστά και πιο δροσιστικά cocktails, αλλά πόσα όμως γνωρίζουμε για το ποτό που στις ταινίες ΄κατατρόπωνε΄ ακόμα και τους πιο φοβερούς πειρατές;

INFO #1 Μία εκδοχή για την καταγωγή της λέξης rum, την θέλει να προέρχεται από την λέξη «rumbullion», που χρησιμοποιούταν στην αγγλική αργκό του 17ο αιώνα για να υποδηλώσει τις ευωχίες των πειρατών μετά από επιτυχημένες βολές. Μια άλλη εκδοχή την θέλει να είναι σύντμηση της λέξης saccharum παραπέμποντας στην πρώτη ύλη παραγωγής, το ζαχαροκάλαμο.

INFO #2 Το ρούμι παράγεται κυρίως στα νησιά της Καραϊβικής – με τα οποία το όνομά του είναι τώρα πια απόλυτα συνδεδεμένο – και όλα αυτά εξαιτίας των Ευρωπαίων κατακτητών που μετέφεραν το ζαχαροκάλαμο από την Ανατολική Ινδία όλο τον δρόμο μέχρι την Αμερική. Το δε ταξίδι του ξεκινά το 327 π.Χ. με τον Μ. Αλέξανδρο και καταλήγει το 1492 με τον Χ. Κολόμβο.

INFO #3 Τα δύο είδη ρούμι, λευκό και μαύρο, διαφέρουν στην πρώτη ύλη και στην παλαίωση: το άσπρο παράγεται από μελάσα και δεν παλαιώνει, ενώ το μαύρο παράγεται από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου και παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια κατ΄ ελάχιστο έναν χρόνο και για τα ανώτερα ποιοτικά ρούμι τουλάχιστον 3 χρόνια.

INFO #4 Ανάμεσα στις 365 ημέρες του ημερολογίου υπάρχει και μία αφιερωμένη στο ρούμι – η National Rum Day – η οποία γιορτάζεται στις 16 Αυγούστου.

INFO #5 Παράγεται με απόσταξη των ζυμωμένων σακχάρων του ζαχαροκάλαμου και ανήκει στην κατηγορία των αποσταγμάτων που το άρωμά τους προέρχεται καθαρά από την πρώτη ύλη και όχι από προσθήκη αρωματικών ενώσεων στην διάρκεια της απόσταξης.

INFO #6 Οι πειρατές σε αντίθεση με ότι νομίζουμε, δεν έπιναν ρούμι, μόνο ότι έβρισκαν να λεηλατήσουν δηλ. κυρίως ισπανικό κρασί. Ήταν μόλις στα τέλη του 17ου και στις αρχές του 18ου αιώνα που οι πειρατές άρχισαν να καταναλώνουν ρούμι, παράλληλα με την άνοδο του εμπορίου του.

INFO #7 Σύμφωνα με τον μύθο, το 1586 κάπου κοντά στην Αβάνα, ο ξακουστός πειρατής Sir Francis Drake, προκειμένου να γιατρέψει το πλήρωμά του και να συνεχίσει ανενόχλητος τις λεηλασίες του στα ισπανικά λιμάνια, ανέμειξε lime, ρούμι, φύλλα μέντας και ζάχαρη δημιουργώντας άθελά του αυτό που φημολογείται ότι είναι το πρώτο cocktail στον κόσμο και πρόγονος του διάσημου Mojito.

INFO #8 Ο Ernest Hemingway ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς συγγραφείς του 20ου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους λάτρεις ρούμι. Εξαιτίας αυτής της αγάπης του προς τα rum cocktails, δημιουργήθηκε το «Papa Doble», μία παραλλαγή του Daiquiri με διπλή δόση ρούμι.

INFO #9 Από το 1655 μέχρι το 1970 το Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό της Αγγλίας είχε εισάγει στην καθημερινή διατροφή των ναυτών του το ρούμι, πρώτα σκέτο και μετά αναμειγμένο με νερό, γνωστό και ως «grog».

#Dinfo
  • photo-blondbeer

    Μία διαφορετική ιστορία της μπύρας

    ✒ Κείμενο: Κωστής Λώνης Το κείμενο αυτό ξεκίνησε με την προοπτική να εξιστορήσει την πορεί…
  • gin1

    Home is where the Gin is

    ✒ Κείμενο: Γιώργος Βέκιος Η πατρίδα του Gin Οι Ολλανδοί έμποροι αποδείχθηκαν στο παρελθόν …