
Σύμφωνα με το περιοδικό Cook’s Illustrated, η vokda που έχει ουδέτερη γεύση και υψηλό αλκοόλ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την συντήρηση κάποιων τροφίμων όπως η πιπερόριζα (ginger).
Υπάρχουν 2 τρόποι να συντηρήσει κανείς την πιπερόριζα αφότου την έχει κόψει. Ο ένας είναι το ξεφλούδισμα και μετά η τοποθέτηση στο ψυγείο. Ο 2ος, και πιο αποτελεσματικός, είναι το ξεφλούδισμα και η τοποθέτηση σε ένα δοχείο γεμάτο vodka.
Ο συνδυασμός της χαμηλής θερμοκρασίας του ψυγείου, που είναι γνωστό πως συντηρεί τα τρόφιμα, και ενός υψηλά αλκοολούχου ποτού όπως η vodka είναι η καλύτερη λύση για την συντήρηση προϊόντων όπως η φρέσκια πιπερόριζα. Η vodka σταματάει την διάσπαση των ενζύμων που βρίσκονται στην πιπερόριζα και έτσι διατηρούνται τα αρώματα και η γεύση της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.