Home is where the Gin is

1
gin1
✒ Κείμενο: Γιώργος Βέκιος
INFO #1 Η πατρίδα του Gin
Οι Ολλανδοί έμποροι αποδείχθηκαν στο παρελθόν ιδιαίτερα ικανοί στην «ανακάλυψη» και προώθηση των αλκοολούχων ποτών. Τόσο για το κονιάκ όσο και για το Gin η πατρότητα ανήκει στους Ολλανδούς.

INFO #2 Η πρώτη του εμφάνιση
Δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία αλλά ως χρονικό ορόσημο καταγράφεται ο 17ος αιώνας. Ωστόσο μεγάλη συμμετοχή στην ώθηση της κατανάλωσης του Gin είχαν οι Άγγλοι στρατιώτες που συμμετείχαν στο πλευρό των Ολλανδων στην διάρκεια του 30ετούς πολέμου. Η αποδοχή από το αγγλικό κοινό ήταν τόσο μεγάλη που σήμερα, το Gin θεωρείται ένα αγγλικό ποτό.

INFO #3 Αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούνται
Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός. Ανάλογα με την εταιρεία παραγωγής, που αποτελούν και τη μυστική συνταγή, μπορούν να είναι από λίγα 3 – 4 αλλά να φτάνουν και τα 31. Απαραίτητα όμως στην παραγωγή ενός Gin θα χρησιμοποιηθούν οι καρποί του Άρκευθου (Juniperus communis L.).

INFO #4 Τι ακριβώς είναι ο άρκευθος
Η Άρκευθος είναι ένα κωνοφόρο γυμνόσπερμο φυτό (επιστ. ονομασία Juniperus) που ανήκει στην τάξη των Πευκωδών και στην οικογένεια των Κυπαρισσίδων με 60 είδη αρωματικών αειθαλών δέντρων ή θάμνων. Είναι γνωστή στην Ελλάδα και με τις ονομασίες γιουνίπερος και κέδρος, ενώ στην Κύπρο φέρει την ονομασία αόρατος.

INFO #5 Για φαρμακευτική χρήση…
Τα πρώτα αποστάγματα, εμπλουτισμένα με αρωματικά βότανα, χρησιμοποιήθηκαν για θεραπευτικούς σκοπούς. Η πρώτη αναφορά χρήσης του άρκευθου σε απόσταγμα ως φάρμακο, αναφέρεται σε ένα Ολλανδικό κείμενο του 1269. Στο Αγγλικό Βασιλικό Ναυτικό αναμείγνυαν το gin με lime για να αντιμετωπίσουν το σκορβούτο (έλλειψη βιταμίνης C από τα πληρώματα) αλλά και με angostura (πικρό ποτό).

INFO #6 Τι είναι το Marine Gin
Στο παρελθόν το Gin που κατανάλωναν στα πολεμικά πλοία του Αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού ήταν υψηλόβαθμο, σχεδόν 50 αλκοολικούς βαθμούς! Αυτό το Gin μπορούμε ακόμα να το βρούμε καθώς κάποιες αποσταγματοποιίες το παράγουν ακόμα.

INFO #7 Το πιο περίεργο υλικό που χρησιμοποιείται για τον αρωματισμό
Τα αρωματικά και βότανα που χρησιμοποιούνται είναι πολυάριθμα. Σίγουρα όμως το πιο περίεργο είναι το αγγούρι. Ναι, καλά διαβάσατε, η Hendricks για να αρωματίσει το Gin χρησιμοποιεί, εκτός των άλλων, αγγούρια και ροδοπέταλα! Αληθινά εκκεντρικός συνδυασμός δεν βρίσκετε;

INFO #8 Το marketing
Αφού, οι Ολλανδοί, κατάφεραν να παρασκευάσουν το Gin, έπρεπε και να το κάνουν γνωστό στις αγορές. Γι αυτό σε κάθε Ολλανδικό καράβι που ταξίδευε στα πέρατα του κόσμου, τοποθετούσαν ένα βαρέλι με gin, από το οποίο οι ναύτες είχαν δικαίωμα να πίνουν, χωρίς να πληρώνουν, μια μερίδα κάθε μέρα. Το ίδιο πλήρωμα σε κάθε λιμάνι που έπιαναν, από ταβέρνα σε ταβέρνα, διαφήμιζε το νέο ποτό.

INFO #9 Τι κοινό έχουν η μπύρα, το ουίσκι και το Gin;
Για να γίνει η μπύρα χρειάζεται να πάρουμε την βύνη, να την ζυμώσουμε για να πάρουμε ένα αλκοολούχο υγρό. Αν αποστάξουμε αυτό το υγρό θα φτιάξουμε ένα ουίσκι και αν αυτό το ουίσκι τα αποστάξουμε μαζί με καρπούς (άρκευθο), αρωματικά φυτά και βότανα θα φτιάξουμε Gin.

INFO #10 Gin & Tonic: η αρχή
Ένα από τα πιο γνωστά cocktails του κόσμου, το Gin & Tonic ξεκινάει την ιστορία του το 1800 στην Ινδία όταν για την αντιμετώπιση της ελονοσίας η λήψη κινίνης ήταν μονόδρομος. Ένας Βρετανός αξιωματικός, λοιπόν, δυσκολευόμενος να καταναλώσει την κινίνη εξαιτίας της πικρής της γεύσης, άρχισε να προσθέτει τζιν στο ποτήρι του. Με λίγα λόγια το πρώτο τόνικ ήταν κινίνη αραιωμένη σε νερό!

#Dinfo
  • rum

    Yo Ho Ho and a Bottle of Rum!

    ✒ Κείμενο: Τζέλα Βέκιου «Από όλα τα spirits στο σπίτι σας, το ρούμι είναι το πιο ρομαντικό…
  • photo-blondbeer

    Μία διαφορετική ιστορία της μπύρας

    ✒ Κείμενο: Κωστής Λώνης Το κείμενο αυτό ξεκίνησε με την προοπτική να εξιστορήσει την πορεί…