Τα δύο ροζέ αδερφάκια της Gaia Wines

0
gaia-wines
✒ Κείμενο: Τζέλα Βέκιου

Τα «Αγιωργίτικο  4-6h» και «Αγιωργίτικο  14-18h» είναι τα δύο ροζέ αδερφάκια της εταιρείας Gaia Wines, που έφτασαν στα γραφεία μας σαν απάντηση στην ζέστη του καλοκαιριού. Οπότε κι εμείς ξύσαμε τα μολύβια μας, τα βάλαμε δίπλα – δίπλα και ψάξαμε να βρούμε διαφορές και ομοιότητες…

Καταρχάς να τονίσουμε ότι τα κρασιά είναι σχεδόν ίδια: είναι και τα δύο ροζέ ξηρά από την ποικιλία Αγιωργίτικο, ανήκουν στην κατηγορία Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος και φυσικά είναι της ίδιας εσοδείας (2016). Διαφοροποιούνται λίγο στον αλκοολικό βαθμό (13%vol για το 4-6h και 13,5%vol για το 14-18h) και πολύ στον χρόνο εκχύλισης (4-6 ώρες και 14-18 ώρες) όπως άλλωστε προδίδουν και τα ονόματά τους.

Αγιωργίτικο  4-6h

Λαμπερό ροζ χρώμα με ζωηρές φούξια ανταύγειες. Λεπτά φινετσάτα αρώματα γλυκών εσπεριδοειδών, λευκόσαρκων και πυρηνόκαρπων φρούτων  συνοδευόμενα από ένα γλυκό στόμα που ισορροπείται από την τονισμένη οξύτητα.

Αγιωργίτικο  14-18h

Φωτεινό ροδί χρώμα. Πλούσια αρώματα κόκκινων φρούτων, κερασιού, καραμέλας βουτύρου και καραμέλα κεράσι. Νότες βοτανικότητας διακρίνονται στο στόμα, μαζί με ένα γεμάτο σώμα και μία ενδιαφέρουσα πικράδα στην επίγευση.

Συμπέρασμα: Δύο κρασιά τόσο ίδια αλλά τόσο διαφορετικά, ώστε κανένα γούστο και κανένας ουρανίσκος να μην μείνει ανικανοποίητος… Πιο συγκεκριμένα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το πρώτο είναι ένα ελαφρύ κρασί που μπορεί να καταναλωθεί ακόμα και μόνο του σαν απεριτίφ, ενώ το δεύτερο με το πιο πληθωρικό του χαρακτήρα αποτελεί μία καλή επιλογή για να συνοδεύσει ένα γεύμα.

Ακολουθούν δύο cocktails «για ένα υπέροχο ροζ καλοκαίρι με toes in the sand, rosè in the hand» που λένε και στην Gaia Wines!

Rosé Punch

Για μία κανάτα Rosé Punch θα χρειαστούμε:

  • 2 φλ. φρέσκα βατόμουρα (και 12 επιπλέον βατόμουρα για το σερβίρισμα)
  • 150 ml σιρόπι ( 150 ml νερό με 150 g ζάχαρη)
  • 1 φιάλη ροζέ Αγιωργίτικο 14-18 h
  • 250 ml βότκα
  • 180 ml φρεσκοστυμμένο χυμό λάιμ (από περίπου 9 λάιμ μεσαίου μεγέθους)
  • πάγο και 12 λεπτές φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα

Τοποθετούμε τα βατόμουρα και το σιρόπι σε μια μεγάλη κανάτα και ανακατεύουμε, για περίπου1 λεπτό, μέχρι να μαλακώσουν τα βατόμουρα.Προσθέτουμε το ροζέ 14-18 h, τη βότκα και το χυμό λάιμ και ανακατεύουμε. Τέλος, σουρώνουμε το μίγμα, προσθέτουμε πάγο και σερβίρουμε σε ποτήρια κρασιού με μερικές φέτες λάιμ και βατόμουρα. Καλή απόλαυση!

Rosé Spring Cocktail

Για 6 ποτήρια Rosé Spring Cocktail χρειαζόμαστε:

  • 350 ml ροζέ Αγιωργίτικο 4-6 h
  • 350 ml χυμό κόκκινου γκρέιπφρουτ
  • 180 ml Gin
  • και μερικά βρώσιμα λουλούδια για το σερβίρισμα (π.χ. πανσέδες)

Τοποθετούμε όλα τα συστατικά (εκτός από τα λουλούδια) σε μία κανάτα γεμάτη πάγο και ανακατεύουμε καλά! Σερβίρουμε σε ποτήρια σαμπάνιας και στολίζουμε το κάθε ποτήρι με ένα λουλούδι. Απλό στην προετοιμασία αλλά πολύ εντυπωσιακό!

#Dwine