The Anatomy of Five Savatianos / Η Ανατομία Πέντε Σαββατιανών

Τζέλα Βέκιου

Την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Electra Metropolis έλαβε χώρα μια πολύ ενδιαφέρουσα γευσιγνωσία 19 Σαββατιανών που είχε σαν στόχο την ανάδειξη του αμπελώνα της Αττικής και του terroir αυτής. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ένωση οινοποιείων Wines of Athens σε συνεργασία με το κ. Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW και το W.S.P.C.

Αυτά όσον αφορά τα διαδικαστικά και περνάμε γρήγορα – γρήγορα στο ζουμί…

Βλέποντας τις σημειώσεις μου και προσπαθώντας να αποφασίσω το πως θα καταγράψω όλες τις πληροφορίες που συγκέντρωσα από την παρουσία μου σε εκείνη την δοκιμή, κατέληξα να μην προβάλω τα κρασιά με τον κλασικό τρόπο, δηλ. μιλώντας για τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, αλλά να επικεντρωθώ στα τεστ στα οποία μας επέβαλαν.

Οι 19 ετικέτες χωρίστηκαν σε 8 Flights και δοκιμάστηκαν τυφλά. Κατά την διάρκεια κάθε Flight τα «ινδικά χοιρίδια» » (όπως μας αποκάλεσε χαριτολογώντας ο κος Λαζαράκης) δηλ. εμείς το κοινό, κληθήκαμε να απαντήσουμε σε κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία των δειγμάτων (τι ηλικίας πιστεύουμε ότι είναι το κάθε δείγμα) αλλά και την προτίμησή μας σε αυτά.

Και ξεκινάμε:

FLIGHT 1

Δείγμα 1°

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2017, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
Αμπελοτόπι: Μαρκόπουλο Μεσογαίας
Έδαφος: Ασβεστολιθικό
Υψόμετρο: 100μ.
Κλήματα: Άνω των 50 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με οινολάσπες με μπατονάζ
Αλκοόλ: 12.7
Οξύτητα: 5.2
pH: 3.57

Δείγμα 2°

Σαββατιανό Παλαιά Κλήματα 2017, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
Αμπελοτόπι: Μαρκόπουλο Μεσογαίας
Έδαφος: Ασβεστολιθικό
Υψόμετρο: 100μ.
Κλήματα: Άνω των 50 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με οινολάσπες χωρίς μπατονάζ
Αλκοόλ: 12.8
Οξύτητα: 5.2
pH: 3.57

 

Στο πρώτο Flight παρουσιάστηκαν δύο κρασιά από το Οινοποιείο Παπαγιαννάκου. Και οι δύο φιάλες ήταν της ίδιας εσοδείας, από τα ίδια αμπέλια και η μόνη τους διαφορά επικεντρωνόταν γύρω από την εφαρμογή του μπατονάζ στο πρώτο δείγμα. Το ματς ήρθε ισοπαλία με το κοινό να αποφασίζει ότι αγαπάει εξίσου και τα δύο!

FLIGHT 2

Δείγμα 3°

Σαββατιανό από Βαρέλι 2017, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
Αμπελοτόπι: Μαρκόπουλο Μεσογαίας
Έδαφος: Ασβεστολιθικό
Υψόμετρο: 100μ.
Κλήματα: Άνω των 50 ετών
Παλαίωση: 5 μήνες σε νέα δρύινα βαρέλια. Παραμονή με οινολάσπες χωρίς μπατονάζ
Αλκοόλ: 12.7
Οξύτητα: 5.0
pH: 3.59

Δείγμα 4°

Natural Σαββατιανό 2016, Οινοποιείο Παπαγιαννάκου
Αμπελοτόπι: Μαρκόπουλο Μεσογαίας
Έδαφος: Ασβεστολιθικό
Υψόμετρο: 80μ.
Κλήματα: Άνω των 50 ετών
Παλαίωση: Αυθόρμητη ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με άγριες ζύμες, χωρίς προσθήκη θειώδους, μίνιμουμ φιλτράρισμα
Αλκοόλ: 12.8
Οξύτητα: 5.4
pH: 3.67

 

Παραμένοντας στο Οινοποιείο Παπαγιαννάκου, το δεύτερο Flight έβαλε σε «κόντρα» ένα βαρελάτο Σαββατιανό και ένα Natural Σαββατιανό αυθόρμητης ζύμωσης, χωρίς θειώδη και με ελάχιστο φιλτράρισμα. Το ώριμο φρούτο και τα βουτυράτα αρώματα του βαρελιού ανέδειξαν το πρώτο δείγμα νικητή με σχεδόν διπλάσια διαφορά…

FLIGHT 3

Δείγμα 5°

Σαββατιανό Κοκοτός 2014, Κτήμα Γ. Κοκοτού
Αμπελοτόπι: Σταμάτα Αττικής
Έδαφος: Αμμοπηλώδες
Υψόμετρο: 420μ.
Κλήματα: 55 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με τις οινολάσπες για 2 μήνες
Αλκοόλ: 12.2
Οξύτητα: 5.8
pH: 3.28

Δείγμα 6°

Σαββατιανό Κοκοτός 2017, Κτήμα Γ. Κοκοτού (δείγμα δεξαμενής)
Αμπελοτόπι: Σταμάτα Αττικής και Αφίδνες
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Υψόμετρο: 420μ.
Κλήματα: 55 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με τις οινολάσπες για 21 εβδομάδες
Αλκοόλ: 13.6
Οξύτητα: 6.2
pH: 3.3

 

Στο τρίτο Flight το Κτήμα Κοκοτού παρουσίασε δύο ίδιες ετικέτες με κύρια διαφορά τον χρόνο εσοδείας και μια διαφορά στον χρόνο παραμονής με τις οινολάσπες. Τα «ινδικά χοιρίδια» αγάπησαν αρκετά και τα δύο, αλλά χάρισαν το προβάδισμα στα εκρηκτικά φρέσκα φρουτώδη αρώματα της εσοδείας του 2017.

FLIGHT 4

Δείγμα 7°

Barrel Fermented Σαββατιανό 2017, Κτήμα Γ. Κοκοτού (δείγμα δεξαμενής)
Αμπελοτόπι: Σταμάτα Αττικής και Αφίδνες
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Υψόμετρο: 360μ. και 420μ.
Κλήματα: 55 ετών
Παλαίωση: Ζύμωση σε βαρέλια ακακίας. Παραμονή με τις οινολάσπες για 20 εβδομάδες με καθημερινό μπατονάζ
Αλκοόλ: 13.4
Οξύτητα: 5.9
pH: 3.35

Δείγμα 8°

Barrel Fermented Σαββατιανό 2017, Κτήμα Γ. Κοκοτού (δείγμα δεξαμενής)
Αμπελοτόπι: Σταμάτα Αττικής και Αφίδνες
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Υψόμετρο: 360μ. και 420μ.
Κλήματα: 55 ετών
Παλαίωση: Ζύμωση σε βαρέλια δρυός. Παραμονή με τις οινολάσπες για 20 εβδομάδες με καθημερινό μπατονάζ
Αλκοόλ: 13.4
Οξύτητα: 5.9
pH: 3.35

 

Στο crash test no. 4 το Κτήμα Κοκοτού έβαλε σε σύγκριση τα οργανοληπτικά στοιχεία που προσδίδει στο κρασί η ζύμωση σε δρύινο βαρέλι και σε βαρέλι από ξύλο ακακίας. Αν και με μικρή διαφορά, η ζυγαριά έγειρε προς την μεριά του δρύινου βαρελιού. Εσείς τι βαρέλι πιστεύετε ότι θα προτιμούσατε? Δρύινο ή ακακίας?

FLIGHT 5

Δείγμα 9°

Σαββατιανό 2016, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου
Αμπελοτόπι: Τοπονύμιο Βούλια, μεταξύ Σπάτων και Πικερμίου
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Αλκοόλ: 12.5
Οξύτητα: 4.8
pH: 3.25

Δείγμα 10°

Σαββατιανό 2015, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου
Αμπελοτόπι: Τοπονύμιο Βούλια, μεταξύ Σπάτων και Πικερμίου
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Αλκοόλ: 13.2
Οξύτητα: 5.4
pH: 3.34

Δείγμα 11°

Σαββατιανό 2017, Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου
Αμπελοτόπι: Τοπονύμιο Βούλια, μεταξύ Σπάτων και Πικερμίου
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Αλκοόλ: 13.1
Οξύτητα: 5.1
pH: 3.2

 

Η Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου είχε ετοιμάσει για το 5 Flight της βραδιάς μια κάθετη γευστική δοκιμή στην οποία δοκιμάστηκαν οι χρονιές 2015, 2016 και 2017. Την μεγαλύτερη απήχηση είχε η ετικέτα του 2017, την οποία ακολουθούσαν κατά σειρά και με μικρή διαφορά ανάμεσά τους η εσοδεία 2015 και η εσοδεία 2016.

FLIGHT 6

Δείγμα 12°

Σαββατιανό Μυλωνάς 2013
Αμπελοτόπι: Βουνό, Μ. Αυλή, Σκιντιμάρθι, Μητροπήσι, Παναγιά, Ντάρδιζα
Έδαφος: Αμμοαργιλώδες σε ασβεστόλιθο
Κλήματα: 39 – 56 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με τις οινολάσπες για 3 μήνες με συχνές αναδεύσεις
Αλκοόλ: 11.8
Οξύτητα: 6.1
pH: 3.2

Δείγμα 13°

Σαββατιανό Μυλωνάς 2015
Αμπελοτόπι: Βουνό, Μ. Αυλή, Μητροπήσι, Παναγιά, Ντάρδιζα
Έδαφος: Αμμοαργιλώδες σε ασβεστόλιθο
Κλήματα: 39 – 46 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με τις οινολάσπες για 3 μήνες με συχνές αναδεύσεις
Αλκοόλ: 11.9
Οξύτητα: 6.0
pH: 3.23

 

Δείγμα 14°

Σαββατιανό Μυλωνάς 2012
Αμπελοτόπι: Βουνό, Μ. Αυλή, Σκιντιμάρθι
Έδαφος: Αμμοαργιλώδες σε ασβεστόλιθο
Κλήματα: 41 – 51 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με τις οινολάσπες για 3 μήνες με συχνές αναδεύσεις
Αλκοόλ: 12
Οξύτητα: 5.9
pH: 3.27

Δείγμα 15°

Σαββατιανό Μυλωνάς 2014
Αμπελοτόπι: Μ. Αυλή, Σκιντιμάρθι, Διψελίδα, Παναγιά, Ντάρδιζα
Έδαφος: Αμμοαργιλώδες σε ασβεστόλιθο
Κλήματα: 44 – 50 ετών
Παλαίωση: Παραμονή με τις οινολάσπες για 3 μήνες με συχνές αναδεύσεις
Αλκοόλ: 12.2
Οξύτητα: 5.8
pH: 3.35

 

Και περνάμε στο πιο ‘μπερδευτικό’ Flight της βραδιάς, όσον αφορά την σειρά ηλικίας των δειγμάτων (μας ξεγελάσετε για τα καλά κ. Μυλωνά!)… Αλλά και τα αποτελέσματα της προτίμησης του κοινού ήταν μία έκπληξη αφού η παλαιότερη χρονιά προκρίθηκε με μεγάλη διαφορά, ακολουθούμενη από αυτήν του 2014, του 2015 και τέλος του 2013!

FLIGHT 7

Δείγμα 16°

Κλέφτες Αμπελώνες Μάρκου 2009
Αμπελοτόπι: Περιοχή Γυαλού
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Παλαίωση: Χωρίς θειώδη
Αλκοόλ: 13.4
Οξύτητα: 4.5
pH: 3.38

Δείγμα 17°

Κλέφτες Αμπελώνες Μάρκου 2016
Αμπελοτόπι: Περιοχή Γυαλού
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Παλαίωση: Χωρίς θειώδη
Αλκοόλ: 12.5
Οξύτητα: 4.6
pH: 3.41

 

Στο προτελευταίο Flight των Αμπελώνων Μάρκου είχαμε την χαρά να δοκιμάσουμε και ένα αρκετά μεγάλης ηλικίας Σαββατιανό το οποίο μπορεί να μην βγήκε πρώτο, αλλά τα πήγε πολύ καλά (περίπου το 1/3 του κοινού το διάλεξε) επιβεβαιώνοντας την σκέψη ότι και τα λευκά κρασιά μπορούν να αντέξουν στο χρόνο και την παλαίωση…

FLIGHT 8

Δείγμα 18°

Σχινόπευκο Αμπελώνες Μάρκου 2016 (Ρετσίνα)
Αμπελοτόπι: Κάμπος Σπάτων
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Παλαίωση: Χωρίς θειώδη
Αλκοόλ: 12
Οξύτητα: 5
pH: 3.4

Δείγμα 19°

Σχινόπευκο Αμπελώνες Μάρκου 2013 (Ρετσίνα)
Αμπελοτόπι: Περιοχή Γυαλού
Έδαφος: Αργιλοπηλώδες
Κλήματα: 60 ετών
Παλαίωση: Χωρίς θειώδη
Αλκοόλ: 12.5
Οξύτητα: 4.8
pH: 3.55

 

Αττικός αμπελώνας χωρίς ρετσίνες γίνεται? Δεν γίνεται! Δύο παραδοσιακοί και ελληνικοί οίνοι, στο 8 Flight για να κλείσουν την αυλαία της γευσιγνωσίας από διαφορετικές εσοδείες και διαφορετικά αμπελοτόπια. Και ποια στέφθηκε βασίλισσα? Με μόλις 3 ψήφους διαφορά αυτή του 2016 ή με άλλα λόγια και οι δύο!

Δείτε επίσης:

Voreia Beers: για τους απανταχού εραστές της μπίρας…

Η ιστορία ξεκίνησε στις Σέρρες το 2013 και όπως ξεκινάνε όλες οι όμορφές ιστορίες περιλαμβ…